Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu saņem ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā, Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Par Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas laureātu, saņemot augstāko apbalvojumu nozarē, šogad atzīta ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā un tās autori SIA “ARHIS Arhitekti”, informēja Latvijas Arhitektu savienībā. Balva tika pasniegta ''Arhitektūras gada balvas 2020'' svinīgajā ceremonijā RISEBA H2O 6 kvartāla Aisteres zālē. Latvijas Arhitektūras gada balvas jeb fināla žūrijas balvas ieguva Viesturdārza kvartāls, “Hanzas perons” – noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem un “K_99” autori.

Šogad Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu jeb “Grand Prix” saņēma projekts ''Ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā'' un tā autori SIA “ARHIS Arhitekti”. Fināla žūrija, kuras sastāvā ir Andro Mends (Andro Mänd, Igaunija), Guste Kančaite (Gustė Kančaitė, Lietuva), Oktavio Mestre (Octavio Mestre, Spānija) un Brigita Bula, savu izvēli pamatoja ar vārdiem: “Par delikātu iejaukšanos vēsturiskajā substancē un tās apstrādi.

Par Vecrīgas atdzimšanas attīstīšanu un gudru dialogu starp vēsturisko un mūsdienu arhitektūru.

Kā arī par meistarīgu plānošanu un sarežģītu detaļu izstrādi vēl sarežģītākā situācijā.”

''Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020'' jeb Fināla žūrijas balvas saņēma Viesturdārza kvartāls, “Hanzas Perons” – noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem un “K_99”.

Balvas pasniegšanu objektam Viesturdārza kvartāls (autori “RUUME arhitekti”) Fināla žūrija raksturoja sekojoši:

“Par spēju izveidot daudzpusīgu kvartālu, ieaicinot jaunu nordisko kvalitāti un funkcionalitāti, pretēji ierastajai dekoratīvajai un uz peļņu balstītajai pieejai, kura vērojama pēdējā laikā būvētajās ēkās Rīgas vēsturiskajā centrā.”

Turpretī, pasniedzot balvu objektam ““Hanzas perons”. Noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem” žūrija komentēja: “Tas ir laiks, kuru esi izšķiedis uz savu rozi, kas padara tavu rozi tik svarīgu” (citāts no Antuāna de Sent-Ekziperī darba “Mazais Princis”)..

Par veco ziloni, kurš vienmēr izdzīvo iekš modernās čūskas. Par sarežģītu detaļu izstrādāšanu un uzmanīgu pieeju vēsturiskajai substancei.”

Gada balvu par objektu saņēma autori – Reinis Liepiņš, Ilze Liepiņa, Ainārs Plankājs, Ieva Landmane, Mārtiņš Ostaņēvičs, Jurģis Prikulis un SIA “Sudraba arhitektūra”.

Trešo gada balvu saņēma “K_99” un autori SIA “Sintija Vaivade_arhitekte”.

“Par mijiedarbības, starp oriģinālā darba nospieduma un apkārt esošās dabas atpazīšanu.

Par augsta līmeņa funkcionalitāti un detaļām ēkas fantastiskajā interjerā, kurš šķiet kā daļa no apkārtējās ainavas,” pasniedzot balvu izteicās fināla žūrija.

Jau desmito gadu pēc kārtas svinīgajā ceremonijā tika pasniegta arī bērnu balva Latvijas arhitektūrā “ZIRNIS”, kuru piešķir izglītības projekta “SKOLNIEKS PĒTNIEKS PILSĒTNIEKS” dalībnieku žūrija. Šajā gadā šo balvu saņēma objekts ““Hanzas perons”. Noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem.”

Sabiedrības balsojumā portālā “Delfi” šogad lielāko balsu skaitu ieguva “Hagberg” birojs. Interjera salons “Krassky” savu īpašo balvu pasniedza objektam ““Hanzas perons”. Noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem” un tā autoriem Reinim Liepiņam, Ilzei Liepiņai, Aināram Plankājam, Ievai Landmanei, Mārtiņam Ostaņēvičam, Jurģim Prikulim un SIA “Sudraba arhitektūra”. Savukārt “VELUX” savu īpašo balvu pasniedza objektam ““Hagberg” birojs” un tā autoriem Guntim Ziņģim, SIA “Goodpattern”.

Kā ''Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020'' vienojošā tēma tika izvirzīta “Neparedzamās sekas”. Tēma liek domāt par sekām, kuras nav iespējams iedomāties vai prognozēt, zīmējot un domājot projektus. Par projektos neitrāli ierakstītiem būvgružu kubikmetriem, kuri rodas, vai laimīgām nejaušībām, kuras notiek - iepriekš neplānotas un nesaskatītas, skaidroja Arhitektu savienībā, norādot: “Tajā pašā laikā nepieciešams domāt arī par pandēmiju, kura padarījusi iepriekš funkcionālas lietas neizmantojamas, savukārt citas – par jauno standartu. Ir nepieciešams domāt no iespējami vairāk aspektiem, lai izvairītos no negatīvām sekām, tomēr vienmēr jārēķinās, ka neparedzamais notiks.”

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvai tika saņemti 50 pieteikumi. Pirmajā kārtā darbus vērtēja atlases žūrija, kuru vidū bija arhitekti Brigita Bula, Artūrs Lapiņš, Ināra Caunīte un Vita Škapare, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs un mākslinieks Jānis Avotiņš. Atlases žūrija izvēlējās 9 izcilākos darbus – nominantus, kuri pretendēja uz galvenajām balvām. Nominantu vidū bija Mellužu koncertdārza pārveide, ““Hanzas perons”. Noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem”, “K_99”, Dzirciema aptieka, “Hagberg” birojs, “Go(a)t waste?”, Mazdzīvokļu ēku komplekss Koka Rīgā, Ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā, kā arī Viesturdārza kvartāls. Objektu izvērtēšanu turpināja fināla žūrija, lai izvērtētu objektus un izvēlētos Latvijas Arhitektūras gada balvas laureātus. Ar visiem pieteiktajiem darbiem un nominantiem iespējams plašāk iepazīties Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.

Fināla žūriju šogad veidoja arhitekts Andro Mends (Andro Mänd), kurš ir strādājis tādos arhitektu birojos, kā “KAVAKAVA” un “Salto” savukārt šobrīd ir Igaunijas Arhitektu savienības prezidents; arhitektu biroja “KANČO STUDIJA” arhitekte un vadītāja Guste Kančaite (Gustė Kančaitė), kura 2018. gadā tika nominēta Kauņas gada arhitekta titulam; arhitekts un pasniedzējs Oktavio Mestre (Octavio Mestre), kurš ir arī digitālā izdevuma “t18” līdzdirektors; kā arī arhitektu biroja “Brigita Bula arhitekti” vadītāja Brigita Bula, kura pagājušajā gadā saņēma Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu par projektu Sāls Māja Pāvilostā.

Par Latvijas Arhitektūras gada balvu

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība.

''Latvijas Arhitektūras gada balvu 2020'' organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju. Latvijas Arhitektūras gada balvu atbalsta: Krassky, Knauf Latvija, Velux, RISEBA H2O6 Kvartāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti