Latvijas arhitekta un amatnieku vides objekts izstādīts festivālā Francijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas arhitekts Didzis Jaunzems un mākslinieku komanda šogad jau otro reizi piedalās vides objektu festivālā “Ansī ainavas” (“Annecy Paysages”) Francijā. Latvijas komanda piedalās festivālā, izrādot vides objektu “Pinumu paviljons” (“Wicker Pavilion”), kura tapšanā tika piesaistīti arī Latvijas amatnieki – klūgu grozu pinēji, informēja mākslinieka pārstāvji.

Pagājušajā gadā Ansī ainavu festivālā līdzās daudzu pasaules mākslinieku darbiem varēja redzēt arī arhitekta Didža Jaunzema un komandas vides objektu “Uguns”. Objekts pirmo reizi tika izstādīts pie Latgales pilsētas Kārsavas, dabas parkā ''Numernes valnis'', taču oriģinālo objektu pamanīja un novērtēja arī festivāla organizatori Francijas Alpos, kur tika izveidota šī objekta kopija.

Šogad arhitekts Didzis Jaunzems ar komandu tika uzaicināti radīt laikmetīgu vides objektu īpaši Ansī ainavu festivālam. “Pinumu paviljonu veidojām kā laikmetīga dizaina un tradicionālās amatniecības apvienojumu. Tā ir vieta atpūtai un meditācijai Eiropas dārzos Ansī pilsētā. Paviljons saplūst ar apkārtējo ainavu un veido noēnotu telpu, kurā parka apmeklētāji var patverties no karstās vasaras saules. No paviljona paveras brīnišķīgi skati uz apkārt esošo dabu, un ažūrā konstrukcija veido dinamisku ēnu zālājā,” stāsta arhitekts Didzis Jaunzems.

Paviljons tika veidots, izmantojot koka režģa čaulas (grid shell) tehniku un pārklāts ar 262 tradicionāli pītiem klūgu groziem konusa formā, kurus veidoja Latvijas amatnieki. Nesošā koka konstrukcijai izmantoti priedes koka dēļi. Laika gaitā koka konstrukcijas un pinumi iegūs dabisku pelēku nokrāsu un vēl vairāk saplūdīs ar apkārtējo dabu.

Festivāls “Annecy Paysages” notiek trešo gadu. Šogad Covid-19 pandēmijas dēļ sākotnēji festivāls tika atcelts, taču mēnesi pirms oficiālās atklāšanas organizatori tomēr lēma to vērt vaļā apmeklētājiem, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus. “Kamēr pasaule bija “apstājusies”, mēs pieņēmām izaicinājumu doties uz ārzemēm un mēneša laikā radīt vides objektu par spīti visiem apgrūtinājumiem,” stāsta Jaunzems.

Citus no aptuveni 30 vides objektiem, kas aplūkojami Ansī ainavu festivālā, veidojuši tādi pasaulē pazīstami mākslinieki kā Will Beckers (Nīderlande), Bob Verschueren (Beļģija), Choi Jeong Hwa (Dienvidkoreja), Anaisa Franco (Brazīlija) un citi.

Didzis Jaunzems

“Didzis Jaunzems Arhitektūra” ir autori Skatuves dabas koncertzālei 2014.-2019. gadā (2015. gadā saņēmuši Latvijas Arhitektūras gada balvu, un 2018. gadā dabas koncertzāle tikusi nominēta Latvijas Arhitektūras gada balvai), Likteņdārza skatu terasei (2012. gadā saņēmusi Latvijas arhitektūras gada balvu), vides objektiem “Gaiss”, “Parametriskais ledājs”, “Kaleidoskops”.

Didzis Jaunzems ir bijis scenogrāfs operām “Izvirtības Hronika” (Latvija), “Nabuko” (Polija); “I Capuleti e I Montecchi” (Polija), kā arī veidojis Lielās mūzikas balvas ceremoniju scenogrāfijas 2012.-2019. gadā, kā arī scenogrāfiju multimediālajai deju lielizrādei “Abas malas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti