Latvija Venēcijas biennālē aktualizēs pēckara arhitektūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 7. jūnija līdz 23. novembrim notiks Venēcijas biennāles 14. starptautiskā arhitektūras izstāde "Pamati". Latvijas arhitektu biroja "NRJA" ekspozīcija ar projekta nosaukumu "Unwritten", turpinot nacionālo valstu paviljonu vienojošo tēmu "Mūsdienīguma absorbēšana: 2014-2014", aktualizēs jautājumus par Latvijas pēckara arhitektūras uztveri, pētniecību un saglabāšanu.

2014. gadā Latvija Venēcijas biennāles arhitektūras izstādē piedalīsies sesto reizi. Šogad kā kurators Latvijas ekspozīcijai izvēlēts arhitektu birojs NRJA ("no rules just architecture").

Ekspozīcijas "Unwritten" (tulkojumā "neuzrakstīta grāmata") pamatapgalvojums "There is (no) modernism in Latvia" apspēlē ideju par to, vai Latvijas arhitektūrā eksistē modernisma paraugi. Vienlīdz pareizs ir gan pēckara modernisma arhitektūras pastāvēšanas apliecinājums, gan noliegums, jo nav akadēmiski pamatota pētījuma par šī laika arhitektūru Latvijā un tās izvērtējuma.

Pētījumus apgrūtina neviennozīmīgais padomju laika vērtējums - no vienas puses, nepatika pret visu, kas radīts Padomju Savienības laikā un tās ideoloģijas iespaidā, no otras puses, jaunības un bērnības laika nostaļģija un sajūsma par padomju laika mantojumu. Neeksistējot vienotam vērtējumam, daudzas ēkas, kurām būtu iespējams piešķirt kultūras mantojuma statusu, tiek atstātas novārtā vai pārbūvētas.

Latvijas ekspozīcijas virtuālā daļa ir atvērta sociāla informācijas vietne, kurā ikviens tiek aicināts pievienot Latvijas arhitektūras modernisma paraugus, savukārt pati ekspozīcija ir digitāli vāktās informācijas analogs attēlojums reālā laikā un telpā. 

Ekspozīcijā ar 2000 rāmī iekārtu lapu palīdzību tiek radīta informācijas mākoņa sajūta. Mākonis, reaģējot uz gaisa plūsmām, atrodas nepārtrauktā kustībā. Neuzrakstītās grāmatas lapas ir gan tukšas, gan pilnas ar informāciju, kas nav sistematizēta un izvērtēta. Tukšās lapas ekspozīcijā laika gaitā tiks nomainītas ar pilnām.

Ekspozīcijas mērķis ir vairot sabiedrības pašapziņu un interesi par pēckara laika izcilākajām ēkām, šādi veicinot arī arhitektūras tūrismu.

Ekspozīcijas katalogā iekļautas piecu dažādu autoru esejas par pēckara arhitektūras jautājumiem, kuratora ekspozīcijas idejas apraksts, kā arī interneta vietnē "facebook.com" apkopotā informācija.

Pirmo reizi ekspozīcija, kas pārstāvēs Latviju Venēcijā, būs pieejama apmeklētājiem izstāžu zālē "Arsenāls". 

Projektā piedalās arhitekti Uldis Lukševics, Linda Leitāne-Šmīdberga, Zigmārs Jauja, Ivars Veinbergs, Mārtiņš Rusiņš, grafikas dizainers Kirils Kirasirovs, skaņu mākslinieks Andris Indāns, multimediju mākslinieks Rihards Vītols, eseju autori Juris Dambis, Jānis Taurens, Artis Zvirgzdiņš, Vladimirs Belogolovskis, Arnis Rītups un projekta vadītāja Austra Savicka.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti