Kultūras rondo

Inese Sirica iepazīstina ar savu pētījumu par otētiem motīviem uz pūralādēm

Kultūras rondo

Dziesmas "Ozoliņi" ieraksts - sirsnīgs vasaras saulgriežu sveiciens

Atklāta Pieredzē balstītā grafiskā dizaina starptautiskās asociācijas Latvijas nodaļa

Latvija iesaistās Pieredzē balstītā grafiskā dizaina starptautiskās asociācijas darbā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jūnija vidū Jūrmalā, Raiņa un Aspazijas muzejā, atklāja Pieredzē balstītā grafiskā dizaina starptautiskās asociācijas jeb SEGD Latvijas nodaļu.

Pateicoties vairākkārtējiem apbalvojumiem SEGD rīkotajos konkursos, tiesības organizēt Pieredzē balstītā grafiskā dizaina starptautiskās asociācijas Rīgas nodaļu ieguva dizaina birojs “H2E”. Tā vadošā dizainere Ingūna Elere šopavasar piedalījās arī ikgadējā SEGD balvas konkursa žūrijā. Vašingtonā pieņemtais lēmums par šīgada dizaina balvas ieguvēju būs zināms īsi pirms Jāņiem. Jāpiebilst, ka dažus darbus konkursam bija iesnieguši arī Igaunijas dizaineri.

Pērn SEGD “Globālā dizaina balvu” saņēma “H2E” veidotā Alūksnes mazbānīša stacijas ekspozīcija un makšķernieku soli pie Alūksnes ezera. Šonedēļ uz iepazīstināšanu ar SEGD tīklošanās principiem un iecerēm tika aicināti gan uzņēmēji, gan dizaineri un jomas entuziasti.

“Mums pašiem dizaineriem jārunā, ko var izdarīt ar dizainu un jārada arī pieprasījums pēc laba dizaina. Labs dizains var rasties tad, ja ir izglītots un gudrs pasūtītājs. Tas ir kopdarbs. Uzdrīkstēties abiem – dizaineram un pasūtītājam pārkāpt robežas un radīt jaunas izcilas lietas,” par nepieciešamību iesaistīties šajā starptautiskajā platformā stāsta Ingūna Elere.

Viņa norāda, ka, rīkojot dažādus pasākumus, “H2E” jau realizēja nepieciešamību runāt par dizainu – šis ir pāraudzis starptautiskā dimensijā, kad par Latvijas dizainu runā starptautiskajā līmenī.

Tāpēc arī nodibināta Rīgas nodaļa, kas runātu par dizainu, dizaina vidi, par pieredzes dizainu un tā ietekmi uz cilvēku un lietām.

Asociācija ir bezpeļņas organizācija, kura dibināta 1973. gadā ASV un kuras mērķis ir izglītot un dalīties pieredzē par dizainu, kurš ir pārdomāts, pakārtots cilvēku vajadzībām un kurš apliecina augstas mākslinieciskās un praktiskās kvalitātes, respektējot konkrēto vidi un tās tradīcijas.

Kopumā pasaulē ir 42 SEGD nodaļas – Eiropā tās darbojas Parīzē, Londonā un Edinburgā, tagad Ziemeļvalstu un Baltijas dizaineru mijiedarbības organizatoriskais centrs būs Rīgā.

“Tā ir šī vieta, kur satiekas no visas pasaules cilvēki; mūsu uzdevums ir savā ziņā iekustināt šo procesu ne tikai Latvijas mērogā, bet Baltijas mērogā,” par SEGD darbību runā Ingūna Elere.

“Tā ir dalīšanās, vēlme dalīties ar informāciju un kontaktiem, neuztverot pārējos kolēģus kā konkurentus, bet kā domubiedrus, ar kuriem kopā mēs varam sasniegt daudz lielāku rezultātu.”

Elere norāda – ja ārsti runā par savām problēmām, skolotāji par savām problēmām, tad neviens dizainera vietā nerunās par dizaina problēmām.

“Mums pašiem par to ir jārunā, mums pašiem ir jāuzstāda augstāki standarti, augstāka latiņa un jārunā par pieprasījuma veicināšanu pēc laba dizaina. Nekopēt, bet radīt unikālu risinājumu, kas ir paredzēts tieši konkrētai vietai konkrētā laikā un konkrētā telpā,” uzskata Ingūna Elere.

Biroja “H2E” vadošais dizaineris Holgers Elers uzsver, ka dažādu Latvijas dizaineru veikums pasaulē tiek novērtēts arvien vairāk.

“Patiesībā, man liekas, šī ir vienkārši brīnišķīga starptautiska platforma, mēs par to esam pārliecinājušies caur savu pieredzi.

Tā ir platforma, caur kuru runāt un stāstīt par to, kas pie mums notiek, un pie mums notiek tiešām labas lietas. Un caur savu pieredzi mēs esam pārliecinājušies, ka tas, ko darām, izrādās, ir ļoti svarīgi arī pasaulē, un to ļoti novērtē cilvēki. Šī ir iespēja par to runāt,” atzīst Holgers Elers.

Viņš min, ka SEGD satiekas dažādi profesionāļi, cilvēki ar dažādu pieredzi, un līdz ar to arī diskusijas ir par dažādām tēmām, arī par dizaina izglītību. Arī Holgers Elers atzīst, ka ir svarīgi dalīties pieredzē, turklāt Latvijas un arī Islandes pieredze ir atšķirīga, un tas pasauli interesē.

Turpmākās sarunas un dalīšanās izcilā un pieredzē balstītā dizaina radīšanā un izprašanā plānotas 23. jūlijā Alūksnes bānīša stacijā, 1. oktobrī pastaigas formātā Rīgas dizaina birojos, interjeros, darbnīcās un ražotnēs, savukārt novembra nogalē Dizaina brokastīs, kuru norises vieta vēl tiks precizēta.

“Mēs redzam šeit cilvēkus, kas ir vairāk biznesā orientēti – uzņēmumu vadītāji, ražotāji, tad tas bija mūsu mērķis. Šeit ir cilvēki, un es redzu, ka viņi ir ieinteresēti tajā, kas ir dizains un ko mēs visi varam darīt, kā mēs varam Latvijas spējas parādīt. Es ticu, ka mēs ļoti labi iesim arī tālāk pārējos pasākumos,” vērtē SEGD Rīgas nodaļas vadītāja Dagnija Balode.

Cerot uz interesentu atsaucību, Balode arī norāda, ka viņus interesē SEGD darbībā iesaistīt dažādu nozaru pārstāvjus - gan dizaina lietotājus, gan dizaina arhitektūras un radošo risinājumu veidotājus un radītājus, gan ražotājus.

Pirmajā satikšanās reizē uzrunāti uzņēmumu vadītāji, lai rosinātu viņus domāt par dizainu, interesēties, kā viņi realizē dizainu savos uzņēmumos. Savukārt nākamajos pasākumos SEGD aicinās uzņēmējus atvērt savu uzņēmumu durvis, lai citi interesenti var iepazīties un pētīt, kā dizains rodas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti