Latviešu dizaineres saņēmušas «Universal Design Competition 2020» balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas absolventes Nora Gavare un Madara Salma saņēmušas Universālā dizaina institūta starptautiskā konkursa “Universal Design Competition 2020” balvas.

Marta sākumā Minhenē norisinājās Vācijas vadošā dizaina un Minhenes radošās uzņēmējdarbības nedēļa (MCBW), kuras ietvaros Minhenes Universālā dizaina institūts (Institute of Universal Design) organizēja starptautisku izstādi un konkursu “Universal Design Competition 2020”.

Konkurss jau vairākus gadus apzina un popularizē projektus, produktus un pakalpojumus, kurus radījuši studenti, jaunizveidoti uzņēmumi un uzņēmumi universālā dizaina kategorijā. Konkursa rīkotāji uzsver, ka mūsdienās universālais dizains ir kļuvis ne tikai par dizaina tēmu, bet arī par ekonomikas, zinātnes un sabiedrības pārdomātu dizaina disciplīnu.

Spraigā vairāk kā 100 ekspertu un patērētāju žūrijas locekļu vērtējumā Norai Gavarei (LMA Dizaina nodaļas maģistra programmas absolvente) piešķirta Universālā Dizaina ekspertu balva, savukārt Madara Salma (LMA Dizaina nodaļas bakalaura programmas absolvente) saņēmusi gan Universālā Dizaina ekspertu, gan arī patērētāju balvu.

“Tas ir nopietns sākums sadarbībai starp Rīgas un Minhenes pilsētām radošo industriju jomā – mākslas un dizaina nozarēs. Prieks, ka Latvijas Mākslas akadēmija to uzsāk ar savu studentu snieguma atzinīgu novērtējumu– trīs balvām universālā dizaina jomā,” norāda LMA rektors prof. Kristaps Zariņš.

Noras Gavares dizaina balvai pieteiktais darbs “Kopienas dārzs _audz_” tapis sadarbībā ar LMA pasniedzēju Lieni Jākobsoni un ir uz līdzdarbošanās principu balstīts sociālā, universālā un pieredzes dizaina projekts – sabiedrībai. Kur DĀRZS nav tikai platība, kurā audzēt dārzeņus, bet gan VIETA, kur radīt izpratni par cilvēka, dabas un laika sinerģiju. Projekta “_audz_” ideja ir savest kopā pilsētas iedzīvotājus un attīstīt dārzkopību pilsētas kontekstā. Tādejādi dalīties un gūt zināšanas, vairojot sapratni par ēdiena izcelsmi, kā arī aktualizējot veselīga dzīvesveida un ilgtspējīga dzīvesstila kustību.

Madara Salma konkursā piedalījās ar savu darbu “Rati & Ragavas”. Tas tapis kopā ar LMA profesori Barbaru Ābeli, asociēto profesoru Ervinu Pastoru un emeritus profesoru Juri Panteļējevu. Kā interpretācija par latviešu teicienu “Ragavas taisa vasarā, bet ratus ziemā,” ir tapuši RATI & RAGAVAS. Tie kalpo par ratiem un ragavām neatkarīgi no sezonalitātes. Palīgs dažādu mājsaimniecības darbu veikšanai. Vairojot dažādu paaudžu kopā būšanas un darīšanas prieku. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti