Lancmanis: Rundāles pils ir dzimusi zem laimīgas zvaigznes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rundāles pils ir dzimusi zem laimīgas zvaigznes un var just, ka tā vēlas būt aprūpēta, intervijā Latvijas Radio sestdienas rītā, raksturojot Rundāles pili, sacīja tās saimnieks Imants Lancmanis.

Viņš norādīja, ka, no vienas puses, arī šobrīd ir pabeigti virkne darbu, kas pili padara arvien sakoptāku un skaistāku, taču, no otras puses, priekšā jau stāv citi uzdevumi. Daļu no tiem restautratori cer pabeigt līdz 2018.gadam, un tā būšot sava veida dāvana valstij dzimšanas dienā.

Tāpat klajā tiek laista grāmata, kas ir kā atskaite par padarīto. "Tur ir daudz maģisku likteņa lēmumu. Varam arī padomāt, ko mēs esam izdarījuši šajā 51. gadā," saka Lancmanis, norādot, ka jau 51 gadu viņš strādā pilī.

Raksturojot Rundāles pili, Lancmanis saka, ka mājas ir to kādreizējo iemītnieku atspulgs: ir mājas, kas smaida, un ir mājas, kur cilvēki mirst. Tās labāk ir nojaukt, saka Lancmanis. Par Rundāles pili gan viņš saka, ka "Rundāles pils ir kā kaprīza dāma, kas tomēr ir dzimusi zem laimīgas zvaigznes". Pēdējos gados varot just, ka pils vēlas, lai to aprūpē.

Komentējot arī dažādos pasākumus un dzimšanas dienas svinības, kas notiek Rundāles pilī, Lancmanis uzsvēra, ka šie pasākumi sniedz daļu no ieņēmumiem, kas pilij ir vajadzīgi. Turklāt viņam šķiet, ka pils ir priecīga, ka tajā atkal ir čalas, mūzika un koncerti - tad ir sajūta, ka pils atdzīvojas.

Rundāles pilij šogad aprit 279 gadi. Tā ir saņēmusi Arhitektūras gada balvu par 50 gadus ilgušo un tagad pabeigto restaurāciju.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti