Laikmetīgo rotu izstāde «Ziemas elpa» - romantiska, filozofiska, konceptuāla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mākslas galerijā "Putti" Rīgā no otrdienas, 8.decembra, skatāma starptautiska laikmetīgo rotu izstāde "Ziemas elpa", kurā piedalās mākslinieki no deviņām valstīm. Izstāde piedāvā lielu daudzveidību gan mākslinieku rokrakstu, gan tehniku, gan izvēlēto materiālu ziņā. Rotas arī tematiski ir ļoti dažādas - romantiskas, filozofiskas un konceptuālas.

"Te ir pērļu gredzentiņi. Man liekas ziemīgi ļoti. Tonis tāds zilganrozīgi brūngans. Es lietoju kalnu kristālu ar pērli un dūmu topāzu. Tās ir manas asociācijas par ziemas sajūtām," par saviem izstādei radītajiem darbiem stāsta mākslinieks Guntis Lauders. Līdzās pērļu gredzeniem redzamas arī rotas ar viņam iemīļoto zivs motīvu dažādās variācijās. "Man likās, ka Ziemassvētku laikā vajag kaut ko ar sarkanu akcentu. Un tad man ir tāds gredzens ar zivs galviņu, kur ir koralis un granāti, tā ka tas matētais pret glancēto, spožo, mirdzošo," norāda Guntis Lauders.

Ilgas pēc sniega un ziemas baltuma savukārt atspoguļo Gunta Laudera radītās stilizētās sniegpārslas, ko var valkāt gan kā piespraudes, gan kulonus. "Vidū kalnu kristāls, apkārt pērlītes - mazas bumbiņas. Man šķita, ka tūlīt būs ziema, sāks tās pārslas birt, kas ir ārkārtīgi skaists brīdis, kad no tāda kā pārpilnības raga birst un visa zeme kļūst balta," saka Guntis Lauders.

Gunti Lauderu visvairāk iedvesmo dabā gūtie iespaidi, jo, kā saka mākslinieks, daba ir pasaulē vislieliskākā māksliniece. Tieši dabas iespaidi ir tie, kas vieno daudzus izstādē skatāmos darbus, taču citādi izstāde ir ļoti daudzveidīga gan rokrakstu, gan tehniku, gan izmantoto materiālu ziņā.

Latviju pārstāv pieci mākslinieki, kuru visu veikums ir ļoti skaists un izsmalcināts, taču katram arī ļoti oriģināls. "Māris Auniņš fokusējas darbos uz pašiem akmeņiem. Viņš šos unikālos akmeņus pulē un ļoti interesanti apstrādā, un ļauj pašiem akmeņiem runāt. Mums ir redzams arī Andris Lauders, kurš daudz izmanto sudrabu un zeltu, arī dažādus akmeņus, mamutkaulu. Viņam patīk atsaukties uz senās Ēģiptes kultūru. Māris Šustiņš daudz izmanto sudrabu un arī zeltu, lai rotas kļūtu "garšīgākas". Vēl viņam ļoti patīk titāns, kas ir ļoti interesants materiāls - zilganpelēki tumšs, kas rada pamatīguma sajūtu, bet patiesībā ir ļoti viegls," darbus raksturo galerijas pārstāve Zane Putāne.

Ar latviešu mākslinieku darbiem interesanti saspēlējas astoņi ārvalstu autoru darinājumi. Tā, piemēram, Simeons Šomovs no Bulgārijas caur savām rotām stāsta romantiskus stāstus, Džeks Kaninghems no Anglijas - aicina uz filozofiskām pārdomām, bet Darja Popolitova risina dzimumu identitātes jautājumus.

Portugālietes Annas Kardimas rotas savukārt ir konceptuālas, tajās pār vizualitāti pilnībā dominē ideja. Zane Putāne raksturo dažas no viņas veidotajām piespraudēm: "Šeit ir redzama piespraude iepirkuma groziņa veidolā, uz kuras rakstīts "Pilns groziņš, tukša dzīve!". Tāpat redzama piespraude lūpu veidolā, no kurām nāk ārā simts dolāru naudas zīme, un tās rotas nosaukums "Vai tu mani vēlies?"."

Tā vien gribas pasmaidīt, aplūkojot japāņu mākslinieces Līsas Hašimoto ļoti savdabīgās rotas, kurās var atpazīt dažādus miniatūrus sadzīves priekšmetus. "Viņa saviem darbiem iedvesmu smeļas dabā, garās pastaigās, klejojumos pa parkiem. Viņa pamana dažādas lietas, kā, piemēram, trepes, notekcaurules, māju žogus, un tad viņa iespaidojas no tiem, kā arī no dabas - no lapām, lietus. Tad tas viss viņas mazajā darbnīciņā arī tiek salikts kopā dažādās interesantās rotās," stāsta Zane Putāne.

Laikmetīgā rotu izstāde "Ziemas elpa" galerijā "Putti" aplūkojama līdz nākamā gada 5.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti