Laikmetīgās mākslas muzeja metu konkursā piedalīsies septiņas starptautiskas arhitektu komandas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja projektēšanu sacentīsies arhitektu biroji no Lielbritānijas, Somijas, Dānijas, Nīderlandes, Vācijas un ASV. Tos slēgtā konkursā izraudzījusies “ABLV Charitable Foundation” un Teterevu fonda nolīgtā arhitektu atlases kompānija "Malcolm Reading Consultants".

Kā vēstīts, atlases process iepriekš izsauca nepatiku daļā vietējo arhitektu, jo nevienu Latvijas biroju slēgtajam konkursam neizvēlējās. Visiem konkursa finālistiem ir pieredze muzeju projektēšanā, un konkursa noteikumi paredz, ka Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja projektā viņiem kā līdzautori būs jāpiesaista arī kāds Latvijas arhitektu birojs. Vietējie arhitekti sadarbībai varēs pieteikties līdz 8.februārim.

Laikmetīgās mākslas muzeja metu konkursā piedalīsies šādi arhitektu biroji: "Adjaye Associates" (Lielbritānija), "Architects Lahdelma & Mahlamäki" (Somija), "Caruso St John Architects" (Lielbritānija), "Henning Larsen Architects" (Dānija), "Neutelings Riedijk Architects" (Nīderlande), "Sauerbruch Hutton" (Vācija), "wHY" (ASV).

Februāra beigās visi finālisti ieradīsies Latvijā, lai tiktos ar Latvijas partneriem un sāktu kopīgu darbu. Konkursa rezultātus plānots paziņot maijā.

Arhitektu komandas, kas netiks izraudzītas tālākai sadarbībai, saņems atlīdzību jeb honorāru, savukārt viena komanda turpinās darbu pie muzeja izveides. Muzeja izveides budžets plānots 30 miljonu eiro apmērā, ko privāti finansē "ABLV Charitable foundation" un Borisa un Ināras Teterevu fonds.

INFORMĀCIJA PAR STARPTAUTISKAJIEM ARHITEKTU BIROJIEM

"Adjaye Associates" (Lielbritānija)

2009.gadā izveidotā arhitektu biroja "Adjaye Associates" dibinātājs Deivids Adžejs ir projektējis muzejus un ēkas visā pasaulē, to skaitā vairākus projektus ASV - Denveras Laikmetīgās mākslas muzeju, Smitsona Nacionālo afroamerikāņu vēstures un kultūras muzeju Vašingtonā, Studio muzeju Ņujorkas Hārlemā, savukārt Londonā - Mariannas Gudmenas galeriju. Pērn Venēcijas mākslas biennāles rīkotāji viņam uzticēja īslaicīga muzeja ēkas vajadzībām pielāgot 16.gadsimta kuģu būvētavas apjomīgās noliktavas, kā arī izveidot īpašu performanču telpu. 2013.gadā "Adjaye Associates" saņēma Karaliskā britu arhitektu institūta (RIBA) starptautisko balvu par bibliotēkas projektu ASV ("Francis Gregory Library") un britu arhitektūras gada balvu par panākumiem ASV tirgū. Plašāka informācija: www.adjaye.com.

"Architects Lahdelma & Mahlamäki" (Somija)

Somijas arhitektu birojs "Architects Lahdelma & Mahlamäki" ir pazīstami pasaulē kā ilgtspējīgas arhitektūras projektu autori. Viņu projektētais Somijas dabas centrs Haltia pērn saņēma Eiropas Gada muzeja balvas īpašo atzinību par ilgtspējību. "Architects Lahdelma & Mahlamäki" radījuši dizainu vairākiem muzejiem un mākslas centriem. Te jāmin vairākas institūciju ēkas Somijā - Tautas mākslas centrs Kaustinenā, Kotkas jūrniecības muzejs un izstāžu centrs Vellamo, Somijas meža muzejs un informācijas centrs Punkaharju, kā arī Polijas ebreju vēstures muzejs Varšavā. Muzejs Polijā ieguvis pirmo Somijas balvu arhitektūrā, Polijas Arhitektu asociācija to atzinusi par 2013.gada labāko ēku un projekts 2015.gadā bija nominēts Eiropas Savienības balvai laikmetīgajā arhitektūrā - "Mies van der Rohe Award". Biroju "Architects Lahdelma & Mahlamäki" 1997.gadā dibināja Ilmari Lahdelma un Rainers Mahlameki. Plašāka informācija: www.ark-l-m.fi.

"Caruso St. John Architects" (Lielbritānija)

Arhitektu biroja "Caruso St John Architects" dibinātājiem Adamam Karuso un Pīteram St.Džonam ir 25 gadu kopīga darba pieredze, tostarp arī mākslas telpu projektēšanā. Lielākā daļa no tiem īstenoti Lielbritānijā - Valsolas Jaunā galerija, starptautiskais laikmetīgās mākslas centrs "Nottingham Contemporary", kā arī Demiena Hirsta personīgajai mākslas kolekcijai domātā "Newport Street Gallery" Londonā. Kopš 2007.gada "Caruso St. John Architects" strādā pie "Tate Britain" muzeju ēkas rekonstrukcijas, kā arī ir izstrādājuši tai piebūves projektu. Arhitektu birojs projektējis Gagosiana galerijas telpas Londonā, Parīzē, Romā un Honkongā. "Caruso St John Architects" projekti saņēmuši vairākas Karaliskā britu arhitektu institūta (RIBA) balvas. Plašāka informācija: www.carusostjohn.com.

"Henning Larsen Architects" (Dānija)

"Henning Larsen Architects" ir skandināvu izcelsmes starptautisks arhitektu birojs, kura darba pieredze veidojusies, strādājot pie nozīmīgu kultūras un izglītības celtņu, biroju ēku un dažādiem pilsētvides labiekārtošanas projektiem. Dānijā viņi projektējuši arheoloģijas un etnogrāfijas muzeju "Moesgaard" un mākslas muzeju "Ny Carlsberg Glytotek", Zviedrijā tapis Ūmeo universitātes mākslas muzejs, bet Islandē - Harpa koncerthalle un konferenču centrs. Arhitektu birojs vairākkārt saņēmis Eiropas arhitektūras balvu "Civic Trust Award", 2013.gadā par koncertzāles projektu Islandē ieguvis Eiropas Savienības balvu laikmetīgajā arhitektūrā - "Mies van der Rohe Award". No galvenā biroja Kopenhāgenā "Henning Larsen Architects" pārvalda sešas biroja filiāles cituviet - Saūda Arābijā, Honkongā, Farēru salās, Minhenē, Oslo un Stambulā. Plašāka informācija: www.henninglarsen.com.

"Neutelings Riedijk Architects" (Nīderlande)

"Neutelings Riedijk Architects" ir pieredze sarežģītu publisku ēku projektēšanā, kas gūta strādājot pie muzeju, teātru, koncertzāļu un bibliotēku plānošanas. Arhitektu biroja portfolio ir MAS muzejs Antverpenē, vairāki nozīmīgi objekti Nīderlandē - Skaņas un attēla institūts Hilversumā, muzejs un bibliotēka "Eemhuis" Amersfortā un kultūras nams "Rozet" Ārnemā, kā arī STUK mākslas centrs Beļģijā. Arhitektu biroja projekti vairākkārt nominēti Eiropas Savienības balvai laikmetīgajā arhitektūrā - "Mies van der Rohe Award". 2014.gadā viņu Ārnemas projekts ieguva Nīderlandes labākās ēkas balvu. "Neutelings Riedijk Architects" pirms 25 gadiem izveidoja Vilems Jans Nētelingss un Mihīls Rīdeiks. Plašāka informācija: www.neutelings-riedijk.com.

"Sauerbruch Hutton" (Vācija)

Arhitektūras, pilsētvides un dizaina uzņēmuma "Sauerbruch Hutton" darbu raksturo ilgtspējīga urbānā arhitektūra. Uzņēmuma portfolio ir Brandhorstu laikmetīgās mākslas muzejs Minhenē, Kultūras centrs un 20.gadsimta muzejs "M9" Venēcijā, Emanuela baznīca Ķelnē, mākslinieka darbnīca vācu konceptuālistei Karinai Zanderei. "Sauerbruch Hutton" baznīcas projekts Ķelnē 2015.gadā ieguva Vācijas Arhitektūras balvu, starptautiskās būvniecības izstādes IBA izcilības balva piešķirta viņu Pilsētvides attīstības un vides ministrijas ēkas projektam Hamburgā. "Sauerbruch Hutton" izveidoja 1989.gadā Luīza Hatone un Matiass Zauerbruhs Londonā. 1992.gadā birojs savu darbību pārcēla uz Berlīni. Plašāka informācija: www.sauerbruchhutton.de.

"wHY" (ASV)

Losandželosā un Ņujorkā bāzētajai starpdisciplinārajai dizaina studijai "wHY" ir plaša pieredze, izstrādājot kultūras un izglītības iestāžu ēku plānojumu, īpašu uzmanību veltot ilgtspējīgiem, funkcionalitātē elastīgiem un inovatīviem risinājumiem. Biroja projektētais "Grand Rapids" mākslas muzejs Mičiganā bija pirmā jaunbūvētā muzeja ēka, kas saņēmusi "zaļā dizaina" sertifikāta LEED zelta kategorijas reitingu. Birojs projektējis arī Kentuki mākslas muzeju "Speed Art Museum" un Pomonas koledžas mākslas fakultātes ēku Kalifornijā. Par izcilu starptautiskajā muzejnieku vidē tiek uzskatīts "wHY" izstrādātais ekspozīcijas zāļu dizaina risinājums Hārvardas mākslas muzejiem. "wHY" 2004.gadā izveidoja Kulapats Jantrasasts. Viņš ir pirmais taizemiešu izcelsmes arhitekts, kurš saņēmis Taizemes Kultūras ministrijas balvu "Silpathron Award" par ieguldījumu dizainā. Plašāka informācija: www.why-site.com.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti