Kultūras ziņas

Mūziķi apvienojas kolēģu atbalstam

Kultūras ziņas

Tapis dokumentāls stāsts par Eduardu Rozenštrauhu

Kuldīgā tiekas restauratori un amatnieki

Kuldīgas vecpilsētas namus restaurē starptautiskā darbnīcā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kuldīgas vecpilsētas nami ir kā atvērta arhitektūras vēstures grāmata, kuru var lasīt un lasīt, un arvien atrast ko jaunu. Tā atzīst ne viens vien amatnieks. Tāpēc jau vairākus gadus Kuldīgā notiek starptautiska restauratoru darbnīca, kuras dalībnieki veic praktiskus atjaunošanas darbus ar seniem rokas instrumentiem un konkrētam laika posmam atbilstošām metodēm. Šī gada darbnīca veltīta koka dzīvojamo ēku tipiskākajiem bojājumiem un to novēršanai.

Par starptautiskās restaurācijas darbnīcas norises vietu Kuldīgas vecpilsētā izvēlētais nams Raiņa ielā te ir jau aptuveni 200 gadu. Daudzas būvdetaļas ir saglabājušās un ir lielisks paraugs tam, kā amatnieki strādājuši pirms diviem gadsimtiem.

Darbnīcas “Tipiskāko bojājumu novēršana koka dzīvojamām ēkām” dalībnieki ir 20 amatnieki un vēsturisko ēku izzinātāji no septiņām valstīm. Viņu uzdevums – izzināt, kā strādāts senāk, un ar tām pašām metodēm koka būvdetaļas restaurēt vai zudušo vietā izgatavot no jauna.

Lai varētu koku apstrādāt kā senāk, darbnīcā lielākā daļa ir rokas instrumentu, kas ir seno darbarīku kopijas. Jau ilgus gadus viens no darbnīcas vadītājiem ir Pērs Villijs Fargestads no Norvēģijas pilsētiņas Drobakas, kas ar savu koka apbūves mantojumu ir līdzīga Kuldīgai. 

“Amatniekus mācīt ir ļoti svarīgi,” atzīst Fargestads. “Esmu no Norvēģijas atbraucis ar pieciem amatniekiem, divi no viņiem ir galdnieki. Viņi joprojām mācās, šeit mēs varam skatīties procesu, kā lietot šos instrumentus, un tad redzēt, kā kokā paliek tādas pašas pēdas kā pirms divsimt gadiem. Tas ir aizraujoši. Pilsētas senās ēkas ir labas vēstures grāmatas, ja jūs tās mākat lasīt.”

No 2014. gada Kuldīgas novada pašvaldība nodrošina arī līdzfinansējumu vēsturisko ēku restaurācijai un konservācijai. Senās ēkas Raiņa ielā saimnieks bija aktīvi izmantojis šo iespēju, sakārtojot mājas jumtu, veidojot jumta izbūves, aktīvi pats līdzdarbojies, tāpēc šogad restauratoru nometnei izvēlēta šī senā ēka.

“Šādās nometnēs var apmainīties ar pieredzi – gan kā ārzemju kolēģi to dara, gan var izvērtēt savas prasmes, var redzēt instrumentus dažādus. Pašam nav tādas rocības savākt kolekciju, bet te var redzēt,” uzsver mājas saimnieks Ingars Logins.

Šādas starptautiskas restaurācijas darbnīcas Kuldīgā notiek jau vairākus gadus. Sākumā tika atjaunoti logu slēģi vai durvis, bet pēdējos gados notiek darbs pie dažādu seno ēku fasāžu restaurēšanas. Šī darbnīca notiek ar projekta ''LiviHeri'' jeb “Dzīvojam ar kultūras mantojumu” atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti