Kultūras ziņas

Igaunijas neatkarības atgūšana Valtera Sīļa režijā

Kultūras ziņas

Visā pasaulē izdod Roulingas jauno grāmatu

Kuldīgā studijas uzsāk pakalpojuma dizaina maģistranti

Kuldīgā studijas uzsāk pakalpojuma dizaina maģistranti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Baltijas mērogā tās ir unikālas starptautiskas maģistra līmeņa studijas,” tā par jaunizveidoto programmu “Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas” saka tās īstenotāji. Pakalpojuma dizains mūsdienās ieguvis nozīmīgu vietu, bet to apgūt augstākajā līmenī nebija iespējams. Programma izveidota, sadarbojoties Kuldīgas novada pašvaldībai ar Latvijas Mākslas akadēmiju un vēl citām trim augstskolām. Nupat Kuldīgā studenti aizvadījuši pirmo klātienes nedēļu, pēc tās mācības turpināsies attālināti.

Vienā no nodarbībām jaunizveidotās starptautiskās maģistra programmas “Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas” studenti un pasniedzēji izvēlējušies izmantot labo laiku un būt ārā. Pirmā mācību nedēļa ir brīdis, kad beidzot visi ir satikušies klātienē, tāpēc tā vairāk veltīta tādam kā kopīgam atspērienam un vienam otra iepazīšanai. Studijas uzsākuši deviņi studenti ne tikai no Latvijas, bet arī, piemēram, no Kolumbijas, Taivānas, Brazīlijas un Somijas.

Pamatojot studiju programmas izvēli, maģistrante Sigrida Erlinga no Somijas atklāja: “Es vēlējos kaut kā papildināt savu izglītību un lietas, kuras jau zinu. Es saviem draugem teicu – es vēlos kaut ko dažādot savā dzīvē vai vēl ko mācīties, un mana draudzene atsūtīja man saiti uz šo programmu, apskatīju un sapratu, ka tas būs interesanti.”

Savukārt maģistrants Kārlis Jonass atzīmēja: “Liels faktors bija tajā, ka šis viss ir kā liels eksperiments. Šī iespēja būt pirmajā gadā šai programmā, arī atbildība programmas veidošanā, mēs visi studenti, kas esam sanākuši uz pirmo iesaukumu, esam mazliet traki.”

Ideja, ka Kuldīgā varētu būt Latvijas Mākslas akadēmijas filiāle, kurā maģistra līmenī studēt pakalpojuma dizainu, radās pirms vairākiem gadiem, kuru laikā rīkoti dažādi pasākumi, lai noslīpētu un radītu mūsdienīgu programmu. To realizē četri sadarbības partneri – Latvijas Mākslas akadēmija, Lapzemes Universitāte Somijā, Rīgas Ekonomikas augstskola un Igaunijas Mākslas akadēmija. Programma būvēta uz četriem zināšanu domēniem: dizains, sociālās zinātnes, uzņēmējspēja un tehnoloģijas.

Programmas direktore Ilze Kundziņa uzsvēra: “Baltijas valstīs mēs noteikti esam vienīgie, mēs uzskatām, ka mūsu beidzēji būs ne tikai pakalpojuma dizaineri, bet būs līderi savā profesijā.”

Pirmais mācību gads paredzēts Latvijā, pandēmijas dēļ gan klātienē plānotas četras nedēļas – mācības uzsākot, tad novembrī, februārī un jūnijā. Pārējā laikā tās būs attālinātas. Nākamajā studiju gadā studenti dosies uz Lapzemi. Absolventi saņems dubulto diplomu – Latvijas Mākslas akadēmijas un Lapzemes Universitātes.

Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas vadītāja Maija Rozenfelde norādīja: “Mūsu kā valsts galvenais eksports ir pakalpojums, mēs neesam lieli ražotāji, ir pienācis laiks padarīt jaudīgāku pakalpojuma kvalitāti, programmai ir pēdējais brīdis būt.”

Vēsturiskajā ēkā, bijušajā Adatu fabrikā, kura paredzēta šīs programmas studentiem, gan vēl notiek pārbūve, tāpēc mācības tika uzsāktas Kuldīgas Mākslas nama telpās.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti