Kultūras rondo

Čarlza Bukovska dzejas izlase "Kodiens". Iepazīstina atdzejotājs Jānis Elsbergs

Kultūras rondo

Izstāde ”Laktācija” - trīs stāsti, dažādi materiāli un tēlu izvēle

Trīs festivālu adreses brīvdienām jaunai un bagātinošai pieredzei

Kuldīgā sākas Dizaina filmu festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No šīs nedēļas nogales augusta brīvdienas Kuldīgā tiks iezīmētas Dizaina filmu festivāla toņos. Ar vārdu “dizains” šoreiz tiek domāts ne tikai par modi un interjera iekārtojumu – un arī ne par personīgās gaumes manifestējumiem. Dizaina nozīme festivāla ietvaros tiek uztverta kā mūsu ikdienas dzīves pārmaiņu satikšanās ar globālo dzīvesveidu, ieražu pārmaiņām. Tāpēc vēl bez filmu programmas bezmaksas festivāla programmā iekļautas arī sarunas ar dizaina speciālistiem, māksliniekiem un autoriem.

“Programmu mēs sākam 31. jūlijā, kas ir šo piektdien, un sākam ar ievadvārdiem. Patriks Baunovs fotogrāfs, mākslinieks no Berlīnes pastāstīs par analogo fotogrāfiju mūsdienu dizainā, tieši par polaroīda atdzimšanu visā šajā tajā analogajā kustībā, kas pēdējo gadu laikā arvien ir spēcīgāka,” pastāstīja viens no festivāla organizatoriem Māris Prombergs.

Pēc ievadvārdiem tiks demonstrēta filma “Neiespējamais projekts”, kas runā tieši par polaroīda pēdējās rūpnīcas jau gandrīz aizslēgšanos, kad kāds analogās kustības entuziasts, austriešu zinātnieks nolemj restartēt polaroīdu. Tajā brīdī, kad pēdējā rūpnīca tūlīt jau vērsies ciet un viss aprīkojums tiks kaut kur izsēts un pazaudēts, viņš pēdējā brīdī noķer šo momentu un gan saglabā tehnoloģiju, gan restartē uzņēmumu.

“Dokumentālā filma ir par to, kāpēc šobrīd mums ir iespēja vēl joprojām uzņemt momentu, fotogrāfiju,” bilda Prombergs.

Savukārt sestdien, pirmajā augustā pēcpusdienā pulksten divos notiks polaroīda meistarklase kopā ar berlīnieti Patriku Baunovu – tā ir darbnīca, kurā darbnīcu, kurā var piedalīties gan cilvēki bez jebkādām zināšanām, gan arī profesionāli analogās fotogrāfijas entuziasti. Baunavs demonstrēs gan, kā uzņemt ar polaroīdu bildes, gan kā tās dažādos eksperimentālos veidos apstrādāt ar emulsijas pacelšanas tehniku un iegūt brīnišķīgus, jaunus mākslas darbus.

"Visas filmas ir pavisam svaigas, visas sešas piedzīvo Latvijas pirmizrādi, tā kā pirmo reizi rādīs un pilnīgi iespējams, arī vienīgo reizi.

Pirmās divas filmas ir pavisam, pavisam jaunas, kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja Roterdamas festivālā janvāra beigās, vai “Sundance” festivālā,"  uzsvēra Prombergs.

Sestdienas vakarā savukārt ievadvārdus filmai teiks dizainere Jeļena Solovjova, viņa pastāsta par futūrismu dizainā saistībā ar leģendāro projektu “Kosmosa kuģis Zeme”, kas ir 90. gadu fenomens, kas norisinājās Arizonas tuksnesī, kad tika uzbūvēts hermētiski izolētas terārijs “Biosfēra 2”. Tas bija kā ieskats, kā eksperiments izveidot. Pilnīgi pašpietiekamu kopiju zemes apkārtējai videi.

Kino programmu pavadīs arī ievadlekcijas un radošās darbnīcas. Pasākuma organizatori gan aicina skatītājus ierasties ar saviem krēsliem, plediem vai citiem sēžamajiem, jo Covid-19 drošības pasākumu dēļ  ierastie kinoteātra soli nebūs pieejami.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti