Kultūras ziņas

Atsauksmes par seriālu "Paliec negatīvs"

Kultūras ziņas

No dziesmu klades līdz studijai un skatuvei

Jauna dizaina maģistra studiju programma Kuldīgā

Kuldīgā īstenos Baltijā unikālu studiju programmu «Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Starptautiskā maģistra līmeņa studiju programma dizainā būs jaunums Baltijas mērogā, un tā būs iespēja ne tikai attīstīt reģionus, bet arī eksportēt Latvijas augstāko izglītību – par to pārliecināti programmas īstenotāji – Latvijas Mākslas akadēmija un Kuldīgas novada pašvaldība. Akadēmijas filiālei nepieciešamā ēka Kuldīgā vēl top, bet pati programma jau iesniegta licencēšanai.

Pirmās ierosmes, ka Kuldīgā varētu būt Latvijas Mākslas akadēmijas filiāle ar konkrētu programmu, izskanēja jau 2013. gadā.  Pamazām ideja guva dzirdīgas ausis, līdz tika izkristalizēts virziens, kādā strādāt. Bija svarīgi, lai studiju programma nekopētu jau esošu augstākās izglītības saturu un lai tā būtu pienesums ekonomikai, un absolventi būtu pieprasīti darba tirgū. Atbildi uz jautājumiem sniedza Pasaules Bankas statistika.

Jaunās starptautiskās studiju programmas attīstītāja Ilze Supe pastāstīja: “Pakalpojumu nozare Eiropas Savienības OESD valstīs veido aptuveni 70% iekšzemes kopprodukta. Un 90% darbspējīgo iedzīvotāju nodarbināti tieši pakalpojumu sektorā.

Jaunrades un inovāciju radīšanas prasme kā izglītības piedāvājums Baltijas valstīs nav pieejama.”

Starptautiskajai maģistra līmeņu studiju programmai dots nosaukums “Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas”. Lai to izveidotu, pagājuši pieci gadi. To laikā piesaistīti starptautiski sadarbības partneri – Igaunijas Mākslas akadēmija, Lapzemes universitāte Somijā un Stokholmas ekonomikas augstskola Rīgā. Kuldīgā bijusi virkne dažādu starptautisku semināru un vasaras skolu, lai konkretizētu programmu. Šobrīd skaidrs, ka programma balstās četros virzienos – dizains, sociālā izpēte, uzņēmējspēja un tehnoloģijas.

“Šie absolventi ar savu dizaina domāšanu un radošu un iztēles bagātu domāšanu spēs vispirms uzbūvēt tādu abstraktu sapņu pili par to, kā kādam pakalpojumam darboties labāk, bet lai tā nebūtu tikai sapņu pils, šie eksperti spēs arī izpētē balstītās zināšanās pamatot pakalpojuma izmaiņu nepieciešamību,” norādīja Supe.

Šobrīd programma apstiprināta Latvijas Mākslas akadēmijas senātā un iesniegta licencēšanai Augstākās izglītības kvalitātes aģentūrā. Pirmās atsauksmes no aģentūras gaidāmas pēc trim mēnešiem, bet galīgā programmas apstiprināšana var aizņemt vairāk laika. Latvijas Mākslas akadēmijā uzsver, ka šī ir ne tikai iespēja studentiem būt konkurētspējīgiem starptautiskā līmenī, bet kā norādīja LMA rektors Kristaps Zariņš –

“tas ir mēģinājums līdzīgi kā Stradiņa universitātē nodarboties ar izglītības eksportu tādā ziņā, ka šī programma būs pievilcīga Eiropas studējošajiem, arī studēt gribošajiem no tālākām zemēm.

Kuldīgā ienāks jauna un vētraina studentu enerģija”.

Par filiāles mītnes vietu Kuldīgā šobrīd tiek pārveidota un restaurēta vecpilsētā esošā bijusī Adatu fabrikas ēka. Ja viss noritēs kā plānots, tad jaunajā studiju programmā studentus varētu sākt uzņemt jau šogad. Jāteic, ka Adatu fabrikas ēka gan vēl gatava cilvēku uzņemšanai šogad nebūs. Te vēl norit aktīvi darbi. Tomēr tas nebūs šķērslis mācību sākšanai. Studijas ilgs divus gadus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti