Dienas ziņas

Atjaunotajam Sv. Trīsvienības baznīcas tornim jubileja

Dienas ziņas

Viļānu vidusskolā skan dziesmas Latvijai

Kuldīgā vēlas radīt dizaina krēslus

Kuldīgā iepazīstina ar brīvdabas kino krēslu idejām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

''Rumba'', ''Sēžot uz jumta'', ''Kamerkrēsls'' un vēl citi – tādi ir nosaukumi brīvdabas kino krēslu prototipiem, kas, sākot no šīs nedēļas nogales, apskatāmi Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā. Kuldīgā jau vairākus gadus darbojas brīvdabas kino “Goldingen Knight Cinema”, tāpēc kino krēslu radīšana ir loģisks turpinājums.

„Ideja par kino krēslu prototipiem radās, jo tā vienkārši kļuva par nepieciešamību. Līdz šim kino skatīšanās notika, sēžot uz koka soliem. Mēs vēlamies iepriecināt skatītājus ar iespēju sēdēt ērtākā un skaistākā veidā,” izstādes kuratore Krista Jansone stāsta, ka projekts aizsākās pagājušā gadā, kad jaunie dizaineri radīja krēslu skices.

Jau tad bija skaidrs, ka nepieciešams radīt krēslu prototipus, piesaistot vēl citus profesionāļus. „Kopā ar vides mākslas studentiem esam īstenojuši šo projektu, atsaucās arī Brno Mendela universitāte Čehijā. Mums spēcīga ir mākslas puse, bet čehiem stiprā puse ir fizika, matemātika, tāpēc viss strādā,” projekta gaitu skaidro Latvijas Mākslas akadēmijas vides mākslas nodaļas absolvente Iveta Heinacka.

Prototipi tapuši, iedvesmojoties no Kuldīgas pilsētvides, no Rumbas, Kuldīgas māju jumtu dakstiņiem un citām lietām, saka Iveta:

„Piemēram, dzeltenais. Ideja ir par lasi, it kā sēžam uz laša zvīņām. Tas, protams, ir stilizēts trīsstūris. Izdevusies forma. Krēslu radīšanas procesā pārsvarā izmantojām Kuldīgas meistarus”.

''Sēžot uz jumta'' ir vēl viens stilizēts stāsts par Kuldīgas dakstiņiem. Koka krēsli ir kompakti saliekami, kas arī bija viens no prototipu radīšanas priekšnoteikumiem. Tāds ir arī krēsls ''Atver durvis'', rāda Krista:

„Sāls ir uzdrukātajā materiālā. Tur ir uzdrukāts Kuldīgas arhitektūras simbols. Tas gaismā spīd. Ja tur būs simts krēslu, efekts būs fantastisks.”

Radītie kino krēslu prototipi vēl ir pilnveidojami, uzsver Krista Jansone, taču pašlaik svarīgi ir saprast, cik ērti uz tiem ir sēdēt. Tagad Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā ir visas iespējas to izmēģināt un nobalsot par sev tīkamāko:

„Balsošana gan nenozīmē to, ka tas, par kuru visvairāk tiks sabalsots, to noteikti arī izgatavos, tā drīzāk ir vēlme noskaidrot, kuru izstādes apmeklētāji un kino skatītāji atzīst par skaistāko, ērtāko un piemērotāko.”

Vasarā jauno mākslinieku un dizaineru radītos darbus apmeklētāji varēs izmēģināt, skatoties brīvdabas kino. Kurš no šiem krēsliem vēlāk tiks saražots lielākā skaitā, vēl nav zināms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti