Kultūras ziņas

Anitas Uzulnieces kino (un) laiks

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Krimplēnmānija – modes kliedziens padomju garderobē

«Krimplēnmānija» Nacionālajā vēstures muzejā – padomju laika modes kliedzienam veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijā pagājušā gadsimta 70. gados valdīja padomju laika sadzīve, kas diktēja savus noteikumus cilvēku ikdienā un arī modē. Viena no tā laika spilgtākajām parādībām – krimplēna auduma apģērba parādīšanās Latvijas sieviešu skapjos. Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā no rītdienas aplūkojama neparasta izstāde "Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē". Tā veltīta šī sintētiskā auduma nozīmei Padomju Latvijas sabiedrības gaumes veidošanā un estētikā.

Audumu no sintētiskā poliestera šķiedrām – krimplēnu – izgudroja 1959. gadā. Neburzīgais, viegli kopjamais un daudzkrāsainais audums modes pasaulē ātri kļuva populārs. No krimplēna šuva kleitas, sarafānus, kostīmus, mēteļus un pat vīriešu uzvalkus. Padomju Latviju šī sintētiskā auduma mode sasniedza 60. gadu beigās.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma glabātāja Agnija Cigelniece stāsta: "Ražots netika Latvijā, bet Padomju Savienības tālajās ārēs. Pie mums, Padomju Latvijā, apģērbu no krimplēna šuj 70. gadu vidū: "Rīgas apģērbi" šuj dāmu kleitas, kostīmus, bet ražošanas apvienība "Latvija" 1973. gadā sāk šūt arī mēteļus no krimplēna. [..] Krimplēns kļuva tik populārs un gribēts, iekārojams materiāls, ka [to] vēlējās katra dāma, neskatoties uz savu nodarbošanos, arī uz  finansiālo līdzekļu iespējām. Jo krimplēns bija dārgs."

Tukšajos Padomju Latvijas veikalos krimplēns bija ekskluzīva un dārga prece. Tā cena veikalos svārstījās ap 30 rubļiem, bet vidējā alga valstī bija apmēram 120 rubļi. Latvijas modes dāmas kāroto audumu paslepus pirka no jūrniekiem un tālbraucēju šoferiem, bet dažiem laimīgajiem krimplēnu paciņās no ārzemēm sūtīja Rietumu trimdā mītošie radi.

Izstādē "Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē" aplūkojami vairāk nekā 50 tērpi no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja kolekcijas, mākslinieces Annas Aizsilnieces privātās kolekcijas, kā arī privātpersonām, kas tērpus muzejam no saviem skapjiem aizdevuši tikai uz izstādes laiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti