Dienas ziņas

Tiesa ļauj būvēt akumulatoru pārstrādes rūpnīcu

Dienas ziņas

Atzinība par lībiešu krasta vērtību saglabāšanu

Krāslavā restaurēts katoļu baznīcas altāris

Krāslavas katoļu dievnama altāris un gleznas iegūst jaunu elpu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krāslavā tikko pabeigts viens no vērienīgākajiem Latvijas un Polijas sadarbības projektiem. Svētā Ludviga Romas katoļu baznīcā jaunu elpu ieguvis altāris un tā gleznas - tās 12 gadu laikā atjaunoja Latvijas un Polijas speciālisti.

Itālijas baroka arhitektūras un mākslas meistardarbs – tik atzinīgu vērtējumu Krāslavas Svētā Ludviga Romas katoļu baznīcai devuši Latvijas un Polijas kultūras pieminekļu mantojuma un restaurācijas pārstāvji.

Nupat šajā baznīcā noslēdzies viens no lielākajiem abu valstu sadarbības projektiem - atjaunots un restaurēts katoļu baznīcas centrālais altāris, kā arī freska "Svētais Ludvigs dodas krusta karā".

"Tie ir divpadsmit gadi, tā ir liela nauda no Latvijas un Polijas, un tā ir vairāku ekspertu sadarbība," teica Polijas Republikas vēstniece Latvijā Eva Dembska.

''Un, ja tagad mēs paskatāmies uz altāri, tad, kā varētu vistrāpīgāko vārdu dabūt, - šis altāris skan pilnīgi. Ar tādu vieglumu, ar tādu pacilātību mēs varam skatīties uz to darba rezultātu," vērtēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis.

Par augsto ieguldītā darba kvalitāti baznīcas fresku, gleznu un centrālā altāra restaurācijā īpašus apbalvojumus no Polijas Ārlietu, Kultūras un Nacionālā mantojuma ministrijām saņēma projekta īstenotāji un darba grupu vadītāji.

"Sajūtas ir patīkamas, ka cilvēki novērtē darbu ne tikai uz vietas, kuri katru dienu mani redz, bet arī novērtē tālumā kaut kur Polijā, viņi redz, kas strādā, kopj mantojumu," atzina VKPAI Latgales reģionālās nodaļas valsts inspektore Dzintra Bukeviča.

Latgalē atrodas Latvijas senākās un krāšņākās katoļu baznīcas, tāpēc paralēli sadarbībai ekonomiskos un politiskos jautājumos Polija arī turpmāk sola atbalstīt dažādu jaunu kultūras projektu īstenošanu un rūpēsies par Latgales vārda popularizēšanu visā Eiropā.

"Šodien mēs apmeklējām arī Piedruju. Un tur ir vēl viena baznīca, kas ir poļu un latviešu kultūras mantojums, kur mēs ceram turpināt darbu," teica Polijas Republikas vēstniece Latvijā.

Lai kvalitatīvi realizētu sadarbības projektus, nepieciešama arī konkrētās ēkas vai priekšmeta īpašnieka, pašvaldības, kā arī vietējo mākslinieku atsaucība, un Krāslava tam ir spilgts un ļoti labs piemērs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti