Krāslavā notiks Dienvidlatgales sakrālās arhitektūras mantojumam veltītas grāmatas atvēršana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krāslavas kultūras namā 18. decembrī plkst. 14 notiks apgādā “Neputns” izdotās Rūtas Kaminskas un Anitas Bisteres grāmatas “Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums vēsturiskajā Krāslavas rajonā” atvēršanas svētki. Vēsturiskais Krāslavas rajons šobrīd administratīvi sadalās Krāslavas, Dagdas un Aglonas novados, taču vēsturiski skatāms kopsakarībā kā Dienvidlatgales kultūras mantojums.

Grāmatā ir apskatīti 38 dažādu konfesiju dievnami. Tekstos dots īss ieskats to vēsturē, baznīcu ēku un mākslinieciski vērtīgā inventāra raksturojums. Ilustratīvais materiāls apkopo ne tikai mūsdienu fotogrāfijas, bet arī vēsturiskus fotouzņēmumus un celtņu atspoguļojumu senos zīmējumos un akvareļos.

Darbā pie grāmatas ir nācies vēlreiz secināt, ka sakrālās arhitektūras un mākslas mantojuma jomā ar augstvērtīgiem arhitektūras un profesionālās mākslas paraugiem tieši Krāslavas rajons ir viens no interesantākajiem ne tikai Latgalē, bet visā Latvijā. Te atrodamas celtnes, kas 18. gadsimtā tapušas pēc itāļu arhitektu projektiem (Parako dzimtas arhitektu darbība Krāslavā, Dagdā un Krāslavas apkārtnē), kā arī senākā koka baznīcas būve, kas saglabājusies savā sākotnējā vietā (Indricas katoļu baznīca, 1698) un daudzi 19. gadsimta arhitektu meistardarbi (Bukmuižas un Landskoronas katoļu baznīcas u. c.).

Daugavas krastā atrodas arī viena no vērtīgākajām vēlā baroka laika būvēm – Piedrujas katoļu baznīca, kas tiek uzskatīta par meistarīgu Viļņas baroka arhitektūras skolas paraugu. Baznīcu interjeros atrodami itāļu gleznotāja Filipo Kastaldi 18. gadsimtā tapušie darbi, kā arī 19. un 20. gadsimta sākuma akadēmiski izglītoto poļu gleznotāju sniegums (Kalupē dzimušā Boļeslava Tomaševiča darbi u. c.) un  dažādu Polijas un Lietuvas lietišķi dekoratīvās mākslas darbnīcu 18. un 19. gadsimta produkcija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti