KM aicina Rīgas domi nekavēt Latvijas Okupācijas muzeja projekta virzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kultūras ministrija (KM) paudusi neizpratni par Rīgas pilsētas (RD) arhitekta Gvido Prinča 14. janvārī sniegto informāciju, ka Rīgas pilsētas arhitekta birojs atzinumu par Latvijas Okupācijas muzeja piebūves projektu 15. janvārī nesniegs, pagarinot tā sagatavošanas laiku.

KM norāda, ka Latvijas Okupācijas muzeja piebūves projekts iesniegts Rīgas pilsētas būvvaldē jau 2015.gada 11.maijā, taču līdz šai dienai nav pieņemts nekāds Rīgas pilsētas būvvaldes lēmums. Termiņa pagarināšana KM ieskatā ir kārtējais veids, kā novilcināt projekta tālāko virzību.

"2015. gada 11. maijā VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) iesniedza Rīgas pilsētas būvvaldē būvniecības iesniegumu par būvniecības ieceri Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā, ar lūgumu izsniegt būvatļauju ar nosacījumiem un veikt atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi. 9. jūnijā būvvalde, atbildot uz iesniegumu, norādīja, ka iesniegtajos dokumentos ir trūkumi, un lūdza tos novērst. Tāpat būvvalde lūdza Rīgas pilsētas arhitekta viedokli par VNĪ būvniecības ieceri un arī pagarināja būvvaldes lēmuma pieņemšanu līdz 2015. gada 10. septembrim, savukārt vēlāk – jau līdz 2016. gada 11. maijam, tādējādi atliekot lēmuma pieņemšanu par veselu gadu kopš projekta iesniegšanas," skaidrots KM paziņojumā. 

Tāpat ministrija atgādina, ka, ņemot vērā ilgstošo Rīgas pilsētas būvvaldes bezdarbību, Administratīvā rajona tiesa 2015. gada 25. novembra lēmumā konstatēja, ka lielāko pierādījumu kopumu Rīgas pilsētas būvvaldei jau ir bijusi iespēja izvērtēt, un noteikusi būvvaldes lēmuma izdošanas termiņu – 2016. gada 25. janvāri.

VNĪ uzsver, ka viņu rīcībā nav oficiālu dokumentu no būvvaldes, kurā būtu norādīts, kādas izmaiņas ir veicamas 11. maijā iesniegtajā projektā, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības. Tādējādi VNĪ gaida būvvaldes lēmumu tiesas noteiktajā termiņā.

KM aicina Rīgas domi un tās struktūrvienības nekavēties ar atzinuma sniegšanu, ņemot vērā, ka projekta attīstība ir apstājusies jau kopš pagājušā gada maija, atkal un atkal atliekot lēmumu pieņemšanu.

Kā iepriekš vēstīts, Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis 14. janvārī pavēstīja, ka Rīgas pilsētas arhitekta birojs atzinumu par Latvijas Okupācijas muzeja piebūves projektu 15.janvārī nesniegs, pagarinot tā sagatavošanas laiku.

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija iepriekš būvvaldei ieteica neatbalstīt muzeja rekonstrukcijas projektu, bet pēc publiskās diskusijas, kura norisinājās 14 decembrī, Rīgas pilsētas arhitekts Princis pauda, ka ir cerība atbalstīt muzeja piebūves projektu. Viņš norādīja, ka ir patīkami pārsteigts par projekta autoru ieklausīšanos kritikā, jo autori mēģinājuši iespēju robežās ievērot ēkai paredzēto būvlaidi, kā arī samazinājuši piebūves arhitektūras mākslinieciskā risinājuma - baltās granīta apdares - īpatsvaru kopējā objekta risinājumā. Princis gan vēloties, lai vēsturiskā muzeja ēka tiktu vēl vairāk saglabāta.

Kā ziņots, 20 Latvijas arhitekti pērn izplatījuši vēstuli KM ar aicinājumu saglabāt Okupācijas muzeja ēku Strēlnieku laukumā esošā veidā un necelt pie tās arhitekta Birkerta iecerēto piebūvi "Nākotnes nams", jo tā sabojāšot ēkas izskatu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti