Kultūras ziņas

Noskaidrota Latvijas skaistākā monēta

Kultūras ziņas

Platonovs uz Liepājas teātra skatuves

Jūgendstila centrā atklāta izstāde "Ceriņi"

Jūgendstila muzejā uzzied ceriņi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šobrīd, kad daudzviet sāk ziedēt ceriņu kupenas, Rīgas Jūgendstila centrs izstādē “Ceriņi” aicina iepazīt, kādus priekšmetus šie reibinošie ziedi rotāja 19. gadsimta beigās un 20. gadsimtā. Izrādās, ka Eiropā ceriņkrūmi kļuva īpaši populāri tikai 19. gadsimta vidū, un tad arī tie sāka iedvesmot radošos prātus.

Jau ienākot pa Rīgas Jūgendstila centra durvīm, jūtama reibinoša ceriņu smarža. Ziedi, kurus senāk dēvēja arī par lapsas astēm, atrodami ikvienā telpā, un jaunākās izstādes tematikai apģērbā pieskaņojusies arī muzeja darbiniece Agnese Tambaka.

Jūgendstils galu galā ir dabas motīvu pārbagāts, un tas ir tas, ko mēs vēlamies arī parādīt saviem apmeklētājiem.  Ceriņš mums ļoti iepatikās, ziemas vidū mēs sapņojām tikai par ceriņiem," saka muzeja pārstāve Agnese Tambaka.

Izstādē no dažādiem muzejiem un kolekcijām savākti ap 80 dažādu eksponātu, kurus rotā ceriņu ziedi. Galvenokārt – trauki.

Lielākoties ceriņi dažādās kultūrās simbolizējot mīlestību un romantiku, stāsta muzeja pavadone, komentējot arī vitrīnās skatāmās atklātnītes no ASV.

Galvenais uzsvars izstādē likts uz ceriņiem jūgendstila laikā, tomēr ekspozīcijas veidotāji atļāvušies ievalsēt arī 20. gs. otrajā pusē, un muzeja pagrabstāvā skatāmi arī padomju laika priekšmeti.

"Kā īpašo eksponātu es šeit gribētu izcelt smaržu – rūpnīcas ''Dzintars'' smaržu “Rīgas ceriņi”, kas ir vēl aizvien ražošanā no 1952. gada," norāda Tambaka.

Tradīcija veidot ziedu tematikas izstādes Jūgendstila centrā aizsākās pērn ar tulpēm, un jau tagad zināms, kāda tematika būs nākamgad.

"Tās varētu būt magones, un mēs jau zinām vēl nākošo uz muzeja 10 gadu jubileju, kas būs pēc diviem gadiem, tie noteikti būs īrisi," atklāj muzeja pārstāve.

Taču šī izstāde, kuras centrā ir ceriņi, būs skatāma līdz pat 10. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti