Rīta Panorāma

Sociālais uzņēmums dod iespēju vientuļniekiem parunāties

Rīta Panorāma

"Arēnā Rīga" atklās programmas "Sporto visa klase" sesto sezonu

Divas izstādes Jūgendstila muzejā - "Arhitekts Makss Šervinskis-160" un ungāru porcelāna rotas

Jūgendstila muzejā divas izstādes – Arhitekts Šervinskis un ungāru rotas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Novembra pirmajā nedēļas nogalē muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” aplūkojama jūgendstila aizsācēja Rīgā arhitekta Maksa Šervinska 160. jubilejas ekspresizstāde, kā arī Ungārijas laikmetīgo porcelāna rotu izstāde "Zema".

Rīgā jūgendstilu aizsāka arhitekts Makss Šervinskis, viņa pirmā jūgendstila ēka tika uzbūvēta Audēju ielā 7. Šervinska fantāzijai pieder arī grandiozā Rīgas 700 gadu jubilejas izstāde. Kā stāsta muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" direktore Agrita Tipāne, šajā izstādē būvētie Šervinksa jūgendstila paviljoni pamudināja arī visu Rīgu turpmāk būvēt jaunajā stilā.

Arhitekta 160. jubileju atzīmē 1. novembrī ar ekspresizstādi un piemiņas sarīkojumiem.

Šervinska skola ir tagadējā Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskola, kuru kādreiz dēvēja par Amatniecības skolu. Agrita Tipāne stāsta, ka Šervinska vadībā Amatniecības skola, kurā viņš bija direktors, sasniedza vēl nebijušus augstumus:

“Gan Rozentāls, gan Purvītis, gan daudzi citi zināmi tā laika mākslinieki šo skolu ir beiguši un apguvuši amatniecības tradīcijas, jo Mākslas akadēmijas tajā laikā Rīgā nebija.”

Līdzās Šervinska jubilejas izstādei muzejā aplūkojama arī Ungārijas laikmetīgo porcelāna rotu izstāde “Zema”. Ungāru mākslinieki radījuši īpašu rotu kolekciju ar nosaukumu “Rīga”.

Muzeja direktore Tipāne atklāj, ka māksliniekiem šī ir pirmā ārzemju izstāde un līdz šim viņi strādājuši tikai Ungārijā. Ungārija ir viena no retajām zemēm, kura vēl saglabājusi porcelāna ražošanas tradīcijas, bet rotas ir roku darbs un pat porcelāna masa gatavota īpaši.

“Ļoti interesantas ir rotas, kas saistītas ar Ungārijas pagātni un tautas mākslu, jo izmantoti tādi motīvi kā saule un dzīvības koks, kas mūsdienās simbolizē gan enerģiju, gan arī pagātni,” stāsta Tipāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti