Jūgendstila ēka pazūd no arhitektūras pieminekļu saraksta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgu dēvē par jūgendstila metropoli ne tikai vienas vienīgas Alberta ielas dēļ, tomēr pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "4 istabas" novērojumiem, uzraugošās valsts institūcijas nereaģē, ja kāds jugendstila nams no saraksta vienkārši pazūd.

 

Nometņu ielā 45 nama iedzīvotāji saskārušies ar faktu, ka namam atsaka pienākošos finansiālu atbalstu tā uzturēšanai, jo ēkai vairs nav vajadzīgā statusa, un viņi sākuši saraksti ar atbildīgām institūcijām. Sarakste jau ievilkusies 15 gadu garumā.

Attiecīgais nams no aizsargājamo pieminekļu saraksta pazudis 1998. gadā un tā vietā sarakstā parādījās alus kiosks adresē numuru tālāk.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāve Līga Ābele Latvijas Televīzijas raidījumam "4 istabas" norāda, ka tas ir pārpratums. 

"Tas ir amizants pārpratums. Cilvēciski to var saprast," viņa skaidro.

Iedzīvotāji gan raidījumam norāda, ka tā ir ļaunprātība un katastrofa. Pēc tam, kad nams pazudis no aizsargājamo namu saraksta, tajā ierīkota pirts un izkalts baseins, no kā vēlāk ēkā parādījusies plaisa. 

Nama iedzīvotāji vēl cer, ka ēka tiks iekļauta aizsargājamo objektu sarakstā, lai to varētu iekonservēt un tā nesabruktu.  

Rīgā ir pavisam 686 dzīvojami nami ar pieminekļa statusu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti