Dienas ziņas

D. Turlais sola likvidēt "Riga.lv" un aicina deputātus uz sarunām

Dienas ziņas

Sakopj Vecpils katoļu baznīcas kriptu

Zemgales restaurācijas centram – spāru svētki

Jelgavā vecpilsētā spāru svētkus svin restaurācijas centrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Restaurējot unikālu vēsturiskās apbūves ēku, kā arī pārbūvējot senu mūra ēku, šā gada beigās Jelgavā vecpilsētas kvartālā durvis vērs Zemgales restaurācijas centrs. Ceturtdien, 20. jūnijā, topošā centra jumta korē uzvijās spāru vainags un restauratori iepazīstināja ar senām kultūrvēsturiskām vērtībām, ko izdevies atrast.

Jau vairāk nekā gadu sastatnēm ieskauta ir viena no vecākajām koka ēkām Jelgavā. Veicot koksnes dendroloģisko izpēti, atklāts, ka viens no paraugiem datēts ar 1794. gadu.

Būvnieki darbu šajā ēkā salīdzina ar dārgumu medībām. “Ēkas restaurācijas gaitā mēs kopumā atradām septiņpadsmit dažādus slāņus, dažādus krāsojumus, kas reprezentē piecus laika periodus, ko šī ēka ir izdzīvojusi gadsimtu laikā,” stāsta AS “RERE Grupa” valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

Vēsturiski tā bijusi daudzdzīvokļu ēka, bet vēlāk arī telpas veikalam, kas šodien atklāj tā laika vērtības, gaumi un iespējas. Līdztekus arheoloģiskajiem atradumiem ap simt seno laiku liecības ieraudzījuši arī būvnieki. “Monētas, tā laika pīpes, tapetes, preses gabaliņus un 4-5 krāsns podiņus. Otrajā stāvā ir bijusi ļoti grezna baroka laika glazēta podiņu krāsns,” stāsta darbu vadītājs Jānis Rozenbergs.

Viens no interesantākajiem ir sienu apmetums ar dažādu krāsu zīmējumiem. Restauratoru vērīgā acs pamana, ka uz viena fragmenta ir trīs kārtas dažādu zīmējumu, kas liecina, ka sienu gleznojumi nav bijusi vien īslaicīga modes kaprīze. Šodien gleznojumi tiek apklāti ar līmi un marles kārtām un tādējādi iekonservēti un noņemti.

“Kad būs jau salikti skaliņi un taisīs apmetumu, šo gabalu tā kā nomīkstinās un ieliks tai vietiņā. Un tad visa tā marle tiks tīrīta nost un gleznas restaurētas,” stāsta restauratore Elga Zariņa.

Restaurācijas laikā atrasts arī senais ēkas pagrabs, bet sarežģītākais darbs bijis ēkas pamatu izlīdzināšana vienā līmenī. “Visu ēku vajadzēja vienlaicīgi pacelt, nolīmeņot, un tad varēja tikt klāt pamatiem, kurus attiecīgi pārmūrēja pirmā vainaga līmenī,” stāsta Āboltiņš-Āboliņš.

Šodien būvnieki uz jumta kores slej jumi un spāru vainagu, tādējādi iezīmējot, ka galvenais elements nesošajā konstrukcijā ir pabeigts un ēka ieguvusi kopskata veidolu. “Tas būs milzīgs pienesums šim kvartālam, tūrismam, Jelgavai, jo tā unikālā apbūve, kas ir bijusi līdz nopostīšanai, esot bijusi skaistākā koka apbūve Latvijā,” zina teikt Jelgavas reģionālā tūrisma centra vadītāja Anda Iļjina.

Pēc darbu pabeigšanas ēka kļūs par tūrisma objektu, kuru ikviens varēs izstaigāt un uzzināt vēsturi, bet blakus esošā mūra ēka kļūs par  restaurācijas darbnīcu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti