Kultūras ziņas

Baltā nama svētku tradīcijas tiešsaistē

Kultūras ziņas

Tapis pētījums "Neatkarības laika teātris"

Jauno dizaineru "Modes manifestācija"

Jauno modes dizaineru konkursā «Modes manifestācija» uzvar Martas Cimdiņas kolekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

22. decembrī kultūras telpā “Hanzas perons” aizvadīts jauno modes dizaineru konkursa “Modes manifestācija” fināls. Tajā par galveno balvu cīnījās 12 jaunie modes mākslinieki, un par uzvarētāju kļuva Rīgas Tehniskās universitātes studente Marta Cimdiņa ar kolekciju "Introvert Extraversion".

Ievērojot epidemioloģiskās prasības un divu metru distanci uz skatuves, aizvadīts jauno modes dizaineru konkursa “Modes manifestācija” fināls, kurā piedalījās jaunie modes mākslinieki no Latvijas Mākslas akadēmijas, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas, Daugavpils “Saules skolas”, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un Rīgas Tehniskās universitātes. Skatītāji to vēroja tiešsaistē, bet dalībnieki un rīkotāji norises vietā “Hanzas peronā” drīkstēja ierasties tikai ar negatīvu Covid-19 testu. Pasākumu rīkoja Latvijas Modes palāta.

Latvijas Modes palātas valdes locekle Dita Danosa stāstīja: “Sarežģītākais bija man pašai kā producentei izdomāt visu saturu digitāli, kas īstenībā priekš modes skates un modes pasākumiem ir kaut kas ļoti, ļoti neparasts, ko pasaulē tagad sāk. Un papildus tam visi epidemioloģiskie norādījumi, ierobežojumi. Mēs sapratām, ka mode ir jāmanifestē, mēs esam ar šiem studējošajiem vairāk ka mēnesi intensīvi strādājuši, pasnieguši lekcijas.

Tas ir būtiski to darīt un turpināt, nevis pārlikt uz nezināmu laiku, bet pielāgoties šiem apstākļiem.”

Dalībai konkursa finālā tika izvirzītas “gatavs valkāšanai” jeb “ready to wear” modes dizaina kolekcijas. Šogad tika samazināts nepieciešamo tērpu skaits kolekcijā no vismaz sešiem uz trim vai četriem. Pieteicās arī mazāk pretendentu – divpadsmit, un žūrija visiem ļāva piedalīties, pirms tam vairāk nekā mēnesi “Zoom” lekcijās visus izglītojot.

Tiešsaistes modes skatē žūrija tērpus vērtēja attālināti, otro vietu piešķirot radošā tandēma Anetes Hamčanovskas un Hugo Bērziņa kolekcijai “Neparedzamība”. Savukārt trešo vietu – Agneses Eidukas inovatīvo sporta deju tērpu kolekcijai “Numur 1”.

“Pandēmijas laikā es beidzu Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūras modes nodaļu, līdz ar to sanāca, kad sākās pandēmija, sākās pašas kolekcijas izstrāde. Neskatoties uz to, ka pāris no audumiem bija iepirkti, bija tādi, kas nebija atnākuši laikā, un es aizstāju tos ar jauniem, inovatīviem risinājumiem. Visa šī kolekcija ir tapusi manā darbnīcā, izolācijā un ar savu pasniedzēju caur “Zoom” konferencēm mēs sazinājāmies,” atklāja Agnese Eiduka.

Par pirmo vietu žūrija bija vienisprātis, piešķirot to Rīgas Tehniskās universitātes maģistrantūras studentes Martas Cimdiņas kolekcijai "Introvert Extraversion".

Stāstot par savu kolekciju, Marta Cimdiņa atzīmēja: “Manas kolekcijas koncepta pamatā ir cilvēka un kalna salīdzinājums, respektīvi, mēs katras esam kā kalns, kalna grēda ar virsotnēm un aizām, tās mūsu dažādās šķautnes, ceļš no tumsas uz gaismu, ko arī manā kolekcijā var redzēt, ka kolekcijas pirmais tērps ir pilnībā melns, bet iznākot gaismā ir balts. Ne pilnībā balts, jo mēs diemžēl nevaram būt pilnīgi balti un tīri, jo mēs dzīvē visu ko piedzīvojam un tas uz mums atstāj kut kādas sekas.”

Konkursa uzvarētājai balvā piešķirta iespēja pārstāvēt Latviju jauno dizaineru konkursā Ukrainā. Dažādas balvas saņēma arī 2. un 3. vietas ieguvēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti