Kultūras ziņas

Atklāj Talsu bibliotēkas jauno ēku

Kultūras ziņas

Abpus Leļļu teātra priekškaram

Noslēdzies jauno modes dizaineru konkurss

Jauno modes dizaineru konkursā «Meringue» uzvar Una Bērziņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas jauno modes dizaineru konkursa “Meringue” fināla skatē 25. novembrī savas kolekcijas demonstrēja vienpadsmit jaunie un topošie modes mākslinieki. Par uzvarētāju kļuvusi Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente Una Bērziņa ar kolekciju "Stāsti. 1. daļa",  laureātu titulu ieguvušas Anitas Leinas kolekcija "Virpuļojošais lidojums" un Milēnas Emīlijas Seržantes kolekcija "Frekvence". Uzvarētāja un laureātes balvā saņem iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajā jauno dizaineru konkursā vai papildināt zināšanas ārzemēs.

Konkursu rīko biedrība “Latvijas Modes palāta” un Latvijas Kultūras koledža, lai veicinātu Latvijas jauno modes mākslinieku plašāku atpazīstamību un izaugsmi. Šī gada konkursa devīze – “Cīņa par skaisto” – radīta ar mērķi raisīt pārdomas par modes dizaina lomu sabiedrībā, kā arī katra mākslinieka atbildību veicināt dizaina saprātīgu lietošanu.

Latvijas Kultūras koledžas pasniedzēja Daina Gāga-Ēķe skaidro, kāpēc šis konkurss Latvijas dizaineriem ir tik būtisks:

“Latvijas modes dizaineriem nav, kur sevi parādīt. Jo tas ir pats galvenais, ka tu parādi sevi savā valstī, lai tu ietu kaut kur citur. Un tādu pasākumu nevar būt par daudz.”

Konkurss ir lieliska iespēja Latvijas mācību iestādēm, kas nodarbojas mākslas un modes jomā, motivēt audzēkņus savu veikumu parādīt plašākai sabiedrībai. Vienpadsmit jauniem modes kolekciju autoriem no Latvijas Mākslas akadēmijas, Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas tika dota iespēja sacensties par uzvarētāja titulu un galveno balvu – modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu kursu Milānā, kā arī dalību pārstāvēt Latviju starptautiskajā modes konkursā Kijevā nākamgad.

Modes mākslinieks Dāvids komentē konkursā redzēto: “Ja mēs salīdzinām divas mācību iestādes, kā Mākslas akadēmiju un Tehnisko universitāti, mēs redzam, ka vieni gatavo amatniekus un vieni gatavo māksliniekus. Nekā personīga, bet domu lidojumam ir vajadzīgs kas vairāk, nekā mācēt pareizi sašūt vīles.”

Žūrijas pārstāve, Milānas Jaunās Mākslas akadēmijas profesore Ļuba Popova slavē redzētās kolekcijas:

“Līmenis ir ļoti augsts. Man patika visas kolekcijas. Dažas bija ļoti interesantas, bet pats galvenais, ka visas kolekcijas bija modes teorijai atbilstošas. Tas nebija studiju līmeni. Tas jau ir gatavs produkts. Tas nozīmē, ka jums ir laba apmācība.”

Konkursa “Meringue” laureāta titulu šogad ieguva un iespēju doties uz Milānu ieguva Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne Milēna Emīlija Seržante ar kolekciju “Frekvences”, kas tapusi, iedvesmojoties no Kolkas bākas.

“Man sen ir bijis sapnis aizbraukt uz Milānu, un sapnis ir mācīties Milānā. Tas man nozīmē ļoti daudz. Es nekad mūžā nebiju iedomājusies to, ka dzīve man piespēlēs to tik ātri,” pēc panākumiem stāsta Milēna Emīlija Seržante.

Savukārt par šī gada konkursa uzvarētāju kļuva Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente Una Bērziņa. Tērpu kolekcija “Stāsti. 1. daļa” tapusi, kā atsauce uz dzimtas melnbalto fotogrāfiju albumu.

“Man ]svarīga] katra iespēja parādīt savu darbu, es vienkārši cenšos viņu parādīt vislabāk, kā ir iespējams uz to brīdi, bet nedomāju par to, ko tas man pavērs vai ko tas man dos,” uzsver Bērziņa. “

Uzvarēšu vai neuzvarēšu. Bet, neskatoties uz to, vienmēr, vienmēr kaut kas paveras, un man tas ļoti patīk, jo nekad jau nevaram zināt, kas aiz nākamā pagrieziena gaida.”

Modes māksliniecei Unai Bērziņai tiek dota arī iespēja nākamā gada jūlijā pārstāvēt Latviju starptautiskajā modes konkursā Kijevā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti