Kultūras ziņas

"OratoriO" pirmais gads un atgriešanās pie skatītājiem

Kultūras ziņas

Ēģiptieši, magones un suns

Mākslas akadēmijas modes "Digitalizācija"

Jauno dizaineru «Digitalizācija» – Mākslas akadēmijā šoreiz modes skates vietā modes filma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) par ikgadēju tradīciju kļuvušas modes skates. Šajā sezonā attālinātā studiju procesa laikā radītās tērpu kolekcijas tiks izrādītas nevis skatē, bet modes filmā “Digitalizācija”, kas pirmizrādi piedzīvoja 29. jūnijā.

Filmā “Digitalizācija” pirmizrādi piedzīvoja Rīgas kinostudijā. Modes mākslinieks, Latvija Mākslas akadēmijas docents Artis Štamgūts stāsta: “Ir kolekcijas, kur atspoguļojas šībrīža sajūtas dažiem, šis laikmets, laiks. Pagājušogad bija izteikti maskas daudz, un tad pēc tam visiem bija jāstaigā maskās, jo studenti jau sāka idejas izstrādāt, kad nebija vēl nevienam maskās jāstaigā. Šogad ir tā, ka apnicis laikam tas drūmais laiks, tas ir tīri intuitīvi, kolekcijas ir diezgan krāsainas, nav drūmas. Tas ir iepriecinoši un liek domāt, ka šis laiks nav bijis nospiedošs studentiem.”

Modes filmā iekļautas astoņpadsmit Modes dizaina apakšnozares bakalaura un maģistra programmas studentu kolekcijas, kuras akadēmijas pasniedzēju komisija atzina par spilgtākajām un daudzsološākajām.

“Astoņpadsmit ir pašas, pašas labākās vai ar kaut ko atšķirīgākas no pārējām, vai tēma interesanta risināta un vēl mēģinām salikt to, lai ir dažādība, lai nav tā, ka daudzas pēc koncepta vai stilistiski ir vienādas, bet lai ir tā atšķirība,” skaidro Artis Štamgūts.

Attālinātajā studiju procesā jaunieši visvairāk sevī stiprinājuši ne tikai radošumu, bet arī koncentrēšanās un pielāgošanās spējas, patstāvību un spēju pieņemt lēmumus, domājot par modes nākotni.

“Man pašai visvairāk patīk tieši tas process, kad ir izstrādātas skices, ir skaidra ideja un tad tiek atrasti materiāli. Tu viņus apčamdi un jau iztēlojies, kā šis materiāls kļūs par reālo izstrādājumu. Bet šogad tas bija grūtāk, jo veikali bija slēgti, materiālus nebija tika vienkārši apskatīt, aptaustīt, viss notika caur online,” stāsta LMA studente Sigrija Mintika.

Pēc pirmizrādes filma “Digitalizācija” būs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Modes katedras mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti