Kultūras ziņas

Latgaliešu humors traģikomēdijā par sieviešu izvēlēm

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Jauno arhitektu vīzijas diplomdarbos

Jauno arhitektu vīzijas – diplomdarbu izstādē «Vienkopus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kādas ir jauno arhitektu vīzijas un diplomdarbi, iespējams uzzināt un aplūkot izstādē "Vienkopus" RTU Arhitektūras fakultātē.

Šogad Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras fakultāti absolvējuši trīsdesmit studenti. Katrs ar lieliem mērķiem un labākas nākotnes arhitektūras vīzijām. Tās visas aplūkojamas izstādē ar nosaukumu "Vienkopus" fakultātes 1. stāva vestibilā.

RTU Arhitektūras fakultātes asociētais profesors Edgars Bondars par izstādē redzamo norādīja: "Ja mēs neskaitām to, ar ko arhitekts visbiežāk asociējas – ēku arhitektūru, tad mēs visus diplomprojektus varētu dalīt vairākās kategorijās. Viena no kurām būtu teritoriju attīstības vīzijas, otra mums būtu ēku arhitektūra un treškārt, arī attīstības stratēģijas vēsturiskā mantojuma saglabāšanai un turpmākai attīstīšanai."

Iepriekšējos gados pandēmijas ietekmē jauno arhitektu skaits bija krietni samazinājies, bet tagad studentu, kas vēlas kļūt par arhitektiem, atkal ir vairāk.

"Man arhitektūra ir saikne starp mākslu un racionālo domāšanu, un mani interesē veidi, kā es ar savu ieguldījumu varētu veicināt ilgtspējīgāku, skaistāku, iekļaujošāku pilsētvidi," pastāstīja RTU Arhitektūras fakultātes absolvente Roberta Fišere. "[Diplomdarbā] es izvēlējos risināt Eksporta ostas dienvidu daļu, kurā Rīgas dome šobrīd plāno attīstīt infrastruktūru, pasažieru termināli, tas pašlaik ir nodots publiskai apspriešanai, bet es vēlējos piedāvāt savu vīziju, kā atjaunot saikni starp ostu un pilsētu, tās ūdensmalām un industriālo mantojumu."

Savukārt RTU Arhitektūras fakultātes absolvents Kristiāns Romanovskis par savu diplomdarbu stāstīja: "Man radās ideja par sporta parkiem pie "Skonto" stadiona Hanzas un Emīla Melngaiļa ielā. Visa pamatā ir fiziskā kultūra un cilvēka pilnvērtīga fiziskā un garīgā veselība, šis ir publisks parks, visiem Rīgas iedzīvotājiem ziemās un vasarās izmantojot gan skriešanas ceļu, gan ziemā kā slēpošanas trasi, tur var būt dažādi sporta veidi, var spēlēt futbolu, volejbolu, basketbolu un ziemā slidot. Ir iespējams vingrot, arī ziemā vingrot. Viens no konceptiem – trenažieru rīki, kurus var kustināt un ģenerēt elektrību, daļēji veicināt teritorijas iespējamam apgaismojumam nakts laikā."

Bet ko arhitekti uzskata par galveno virsuzdevumu arhitektūras attīstībā?

RTU Arhitektūras fakultātes asociētais profesors Edgars Bondars teic: "Radīt sakārtotu un ērtu dzīvesvidi, domājot gan par pasūtītāju, gan sabiedrības vajadzībām, izlīdzsvarot visu iesaistīto pušu intereses."

Izdota arī Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes diplomprojektu gadagrāmata. Bet izstāde Ķīpsalā būs aplūkojama mēnesi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti