Kultūras ziņas

Kameropera "Saules vējš"

Kultūras ziņas

Dzintars pasaules mūzikas interpretācijā

Jaunie modes dizaineri - spilgti un oriģināli

Jaunie modes dizaineri pierāda varēšanu efektīgā skatē Pēterbaznīcā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Modes skate baznīcā – šādu ideju realizējuši Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Modes mākslas apakšnozares studenti, kuru darbi uz Pēterbaznīcas cienīgo mūru fona izskatījās efektīgi un arī nedaudz mistiski.

Modes skates nosaukums “Plūdi” nozīmē enerģijas uzkrāšanos un izlaušanos brīvībā. Savas idejas par to, kā gribētu izskatīties un justies mūsdienu cilvēks, tērpu formā iedzīvinājuši deviņpadsmit jaunie modes dizaineri, gan bakalaura, gan maģistra studiju programmu studenti.

„Tas, ka viņi ir iesācēji un studenti, nenozīmē, ka viņi ir mazāk vērti un dienās būs kaut kas ļoti liels. Lielu daļu no šiem dizaineriem jau var nopirkt lielveikalos, tas pats Arvils Linde, Jānis Šnē, Reinis Ratnieks. Viņi jau ir starptautiskos festivālos un modes asamblejās piedalījušies, tāpēc tas vien, ka viņi saucas „studenti”, nenozīmē, ka viņi jau nav kaut ko sasnieguši,” stāsta modele Māra Kampernova .

Koka lellīšu matrjošku toņu kolorīts mijās ar sintētiskiem, spilgti mirgojošiem motīviem, taču no troņa nenogāžama palika karaliene – melnā krāsa. 

Modes dizaineris Jānis Šnē skaidro, ka „melnā krāsa ir neuzbāzīga un lietišķa, bet tajā pašā laikā tai piemīt kaut kāds tāds mistiskums, ka tu vari skatīties un tā kā iedziļināties”.

Modes dizaina pasaulē radošums un izdoma ir primārie punkti ceļā uz veiksmi, taču tikpat svarīga ir arī biznesa domāšana un neapstāšanās pie eksperimentēšanas vien.

„Es sēdēju skatē blakus cilvēkam no biznesa inkubatora, un viņa nākošais projekts ir aicināt piedalīties biznesa inkubatora darbībā Jāni Šnē, kurš piedalījās skatē,” stāsta LMA Modes mākslas katedras vadītājs Aigars Bikše. „Tātad tas nozīmē, ka tajā biznesa vidē cilvēki redz iespējas, kā šo lietu, kas ir dizains, pārvērst par pārdodamu preci.”

Kā vēstīts, šogad LMA Dizaina diplomdarbu dienas sola pasākumu dažādību - diplomandu darbu izstādi, Modes mākslas apakšnozares studentu skati Svētā Pētera baznīcā, dizaina "pop-up" veikalu, "Pieredzes dienu" ar starptautiski atzītu dizaina profesionāļu lekcijām un "Pecha Kucha" prezentācijām, kā arī citas aktivitātes.

5.jūnijā LMA pirmā stāva zālē tika atklāta izstāde „Domāts. Darīts”, kurā līdz 11. jūlijam apskatāmi 57 Dizaina nodaļas Funkcionālā dizaina, Vides mākslas, Metāla dizaina un Modes mākslas apakšnozaru diplomandu darbi.

Dizaina diplomdarbu dienu programma LMA mājas lapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti