Kultūras ziņas

Filma "Knutifikācija" pātago skatītājus

Kultūras ziņas

Diriģents Rikardo Muti pirmo reizi Latvijā

Modes skate virs ūdens

Jaunie modes dizaineri izrāda savas kolekcijas virs ūdens

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Velkot paralēles ar grimstošo Venēciju, 2.jūnija vakarā ilggadējā Latvijas Mākslas akadēmijas tradīcija – jauno dizaineru kolekciju modes skate notiks uz ūdens, Ķīpsalas peldbaseinā. Tā mākslinieki arī scenogrāfiski piedāvā savu versiju par jaunu pilsētu. Šoreiz dalībnieku ir mazāk, un tas saistīts ar specifisko skates norises vietu – baseinu, virs kura izbūvēta gara mēle.

RTU Ķīpsalas peldbaseina telpās šodien valda īsta modes pasaulei raksturīgā kņada. Jaunie dizaineri piekārto vakarā izrādāmās kolekcijas. Burzmā modelei Sintijai vienu no kolekcijas tērpiem sasiet palīdz Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) 3.kursa studente Karīna, kura apspēlējusi tematu – bērnības atmiņas.

"Manas bērnības atmiņas visspilgtāk saistās ar manu apsēstību ar rozā krāsu un amerikāņu popkultūru, […]  divtūkstošo gadu aktuālākās tendences, kas bija – spīdīgs, mini, ar zemu jostas vietu, kamuflāža, pomūzikas grupas, Britnija Spīrsa, ''Destinys child''. Viss, kas bija plakātos un uzlīmēs atrodams," skaidro LMA 3. kursa studente Karīna Krista Līkanse.

Ja Karīnas tērpi vairāk paredzēti fotosesijām, tad viņas skolasbiedrene Santa, iedvesmojoties no 19.gadsimta naktskrekliem, pēdējai augstskolas skatei radījusi kolekciju, ko varētu uzvilkt mugurā arī uz balli. 

"Tas iedvesmas avots bija stāsts no bērnības, kad mana mamma stāstīja, ka padomju laikos virsnieku sievas uz ballēm gāja kombinē – naktskreklos, kas varbūt bija ar tādu negatīvu piegaršu," saka LMA maģistrantūras 2. kursa studente Santa Aulmane.

Katru gadu skatei izvēlēta cita, daudzkārt pat avangardiska norises vieta. Šoreiz mākslinieka Aigara Bikšes ieceri par baseinu scenogrāfi apcerējuši ar stāstu par grimstošo Venēciju.

"Senie venēcieši nepareizi uzbūvēja pilsētu un mums jāmodulē jauna, un mēs to uzbūvēsim Rīgā, Daugavā vai pie jūras, un, tā kā mums ir tas milzīgais eksperiments un arī mode kļūst par eksperimenta parādību," norāda LMA pasniedzējs, režisors, scenogrāfs Viktors Jansons.

Tērpu demonstrētājiem šeit pa ūdens virsu jānostaigā apmēram 26 metri un līdzīgi kā šobrīd mēģinājumā arī skates laikā tos gar malām pavadīs peldētāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti