Kultūras ziņas

"Vertikāles" un Ziemassvētku izstāde galerijā "MuseumLV"

Kultūras ziņas

E-izstāžu galerija "StartUpArt" pulcē 130 amatiermāksliniekus

"Modes manifestācijā" inovācijas un rūpes par dabu

Jaunie dizaineri «Modes manifestācijā» izrāda inovācijas un rūpes par dabu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rotas ar koronavīrusa simboliku, apģērbs no atgriezumiem un plīša lācīšu jaunā dzīve kā siltai jakai. Šādas idejas redzamas jauno modes dizaineru konkursa "Modes manifestācija" finālā. Žūrija atzīst, ka šogad pamanījuši daudz inovāciju un oriģinālas idejas, nevis tendenču kopēšanu vai atgremošanu. "Modes manifestācija" izaugusi par pašmāju tradīciju. Daudziem jaunajiem modes dizaineriem šī ir arī viena no pirmajām lielajām skatuvēm, kur parādīt savu radošo veikumu. Ierasti pandēmijas laikam šogad konkurss notika tiešsaistē. 

Konkursa "Modes manifestācija" kuratore, Latvijas Modes palātas valdes priekšsēdētāja Dita Danosa par konkursa ideju stāsta: "Mēs sakām tā – jebkurš, kurš studē ar modi saistītā specializācijā jebkurā no izglītības līmeņiem, var pieteikties. Un tā amplitūda ir diezgan plaša, sākot no dizaina vidusskolām līdz bakalauriem, un mums jau tāds labs tīklojums ir izveidojies. Mums ir vairāk nekā 15 šādas izglītības iestādes, un mēs caur viņiem un pa tiešo izplatām uzaicinājumu piedalīties konkursā. Jaunākie dizaineri ir 2001. gads – 20 gadus jauni līdz pat pāri četrdesmit."

Šogad konkursam saņemti 15 pieteikumi un par godalgām sacentās deviņi finālisti. Starptautiskā žūrija pamanījusi, ka darbos ir inovatīvas idejas, nevis pasaulē jau esošu vēsmu atgremojums, kā arī to, ka jaunie modes dizaineri domā par dabu un ilgtspēju. Nospiedumu atstājusi arī pandēmija, uzsver žūrijas pārstāve Kristīne Rudzinska: "Katrs no modes dizaineriem, kas piedalījās šogad modes manifestācijā, parādīja savu veidu, kā viņš ir cīnījies ar šo aspektu. Mums bija kolekcija "Vakcinētā", kur bija rotas mazu kovidiņu formā, gan arī formas kā meklējumi sevi uzmundrināt, gan arī citas abstraktas, inovatīvas formas, dzīvesprieks."

Vienu no balvām – mēnesi ievietot savu kolekciju veikalā – ieguva modes dizainere Elīna Grīnberga, kurai godalgotais darbs ir jau pēc kārtas sestā kolekcija un drīz dienasgaismu ieraudzīs arī septītā. Grīnberga atklāj: "Kolekcija top apmēram gadu, pirmajā semestrī mēs parasti izstrādājam idejas, skices, maketus, otrajā semestrī jau tiek gatavots gatavs produkts. Principā tēmas izvēle ir ļoti brīva. Es pārsvarā pati ņemu tās tēmas no savas personīgās dzīves, jo tad man ir vienkāršāk izpausties, un man jau, gadiem ejot, stils ir izveidojies, interesē klasisks stils, minimālistisks."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti