Kultūras ziņas

Skolēniem piedāvā kultūras pasākumus, kas rosina sarunas par karu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Dizaina virtuve" Latvijas Mākslas akadēmijā

Jaunie dizaineri kopā ar pedagogiem «cep un šmorē» idejas Mākslas akadēmijas «Dizaina virtuvē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

15. martā Latvijas Mākslas akadēmijas aulā, atzīmējot Dizaina nodaļas 60. jubileju, atklāta izstāde – hepenings "Dizaina virtuve". Trīs nedēļu laikā akadēmijas Dizaina nodaļas mācībspēki kopā ar absolventiem un studentiem aicināti sēsties pie viena darba galda, lai kopīgi radītu jaunas idejas.

Latvijas Mākslas akadēmijas Lielās aulas centrā uzstādīts simbolisks virtuves galds, pie kura, atzīmējot akadēmijas Dizaina nodaļas 60. jubileju, "cept un šmorēt" jaunākās idejas "Dizaina virtuvē" kopā aicināti mācībspēki, absolventi un studenti.

Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas vadītāja Maija Rozenfelde par notikuma ideju stāsta: "Virtuve ir tā vieta, kur viss top. Mums bija svarīgi atrast sev to simbolu, kas saskan ar mūsu vērtībām. Jo dizains nav par to, ka smuka lietiņa saražota. Tas ir daudz vairāk. Tieši kā tas top, kāds ir tas process, un tas mūs aizveda līdz visām jaunajām dizaina formām."

Pirms 60 gadiem tobrīd pārdrošām idejām apsēsti tādi jauni cilvēki kā Herberts Dubins, Oļģerts Ostenbergs, arī Voldemārs Šusts un Marta Staņa lēma, ka Latvijā dizaina izglītība jārada no jauna. "Un pamazām no divām katedrām, kas bija rūpnieciskās mākslas un interjera un iekārtu katedra, mēs šobrīd esam kļuvuši bagāti ar studentiem, bagāti ar apakšnozarēm. Un varētu teikt, ka viņu sapnis pirms 60 gadiem šobrīd ir kļuvis par realitāti," skaidro Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Barbara Ābele.

Katru dienu līdz 1. aprīlim akadēmijas aulā Dizaina nodaļas kolēģi aicina uz pasākumu kopumu, kuru laikā caur sarunām un dažādiem redzējumiem varēs iegūt vispusīgu skatījumu par dizaina izglītības norisēm. Savukārt pedagogi, absolventi un studenti aicināti īstenot Ukrainas tautai atbilstošas dizaina idejas vai praktisku palīdzību.

Dizainers Valdis Celms ir pārliecināts: "Dizaina nodaļā nostiprinās izpratne par dizainu kā jaunu kultūras paradigmu jeb jaunu kultūras koncepciju. Ja ņem plaši, mēs izejam ārā no utilitārā skatījuma, bet pievēršamies arī cilvēka emocionālajām, garīgajām vajadzībām."

Izstāde-hepenigs "Dizaina virtuve" Latvijas Mākslas akadēmijas aulā ar Dizaina nodaļas 60 gadu gājumam veltītu iespieddarba prezentāciju un izstādes laikā tapušu ideju apkopojumu noslēgsies 1. aprīlī.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti