Jauna iniciatīva Mākslas akadēmijā - «Konceptuālās arhitektūras skola»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē ''Arsenāls'' 10. oktobrī Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) simtgades izstādes "Academia" ietvaros notiks sarunas un performances vakars, kas veidots, lai informētu sabiedrību par jaunas iniciatīvas uzsākšanu LMA paspārnē, uzsākot darbu pie jauna arhitektūras studiju virziena - Konceptuālās arhitektūras skolas -  izveides, paziņojumā medijiem informē LMA maģistra programmas vadītāja Antra Priede.

Pasākuma ietvaros viens no idejas autoriem Austris Mailītis ar saviem domubiedriem apspriedīs konceptuālās arhitektūras skolas ideju, iniciatīvas izcelšanos un nepieciešamību. 

“Arhitektūra ir cilvēka brīva un radoša telpiskā izpausme. Tai nepiemīt vien utilitāra jēga.

Cilvēks dzīvo jutekliski uztvertā, simbolu un emociju telpā. Viņa pieredzē eksistē piederības, atsvešinātības, intelektuālas ieinteresētības un citas attiecības ar telpu. Konceptuālie, humānie un poētiskie aspekti tādēļ ir svarīgi, lai telpu veidotu par cilvēciski konkrētu un jēgpilnu vietu.

Taču globālās pārmaiņas pasaulē - universālisms, antropocēna, zinātnes attīstība - rosina arvien no jauna pārdefinēt telpas veidošanas paradigmas. Kas ir jaunie izaicinājumi?

Kā jaunajā pasaulē dzīvos subjektīvi jūtošais un domājošais cilvēks? Kā šo pārmaiņu rezultātā mainīsies arhitekta un izglītības loma?

Un kā atgriezties pie jēgpilnas telpas mums, vien baltiešiem raksturīgā veidā?” teikts paziņojumā medijiem. 

Izceļot pieteiktā virziena dažādos aspektus, apmeklētāji varēs pieredzēt Bredlija Natansona (Bradley Nathanson) radīto performanci, kas tiek veidota, izmantojot Mākslas akadēmijas simtgades izstādē iebūvēto koka konstrukciju. Tā akcentēs cilvēka un telpas attiecību transformāciju no fiziskām uz garīgām.

LMA simtgades izstāde notiek līdz 17. novembrim. Ar pilnu izstādes programmu iespējams iepazīties LNMM mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti