Jāņa Akuratera muzejs nodots ekspluatācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

30.septembrī ekspluatācijā nodots atjaunotais un restaurētais Jāņa Akuratera muzejs Rīgā, informē VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ).

Jāņa Akuratera muzeja ēkai, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tika veikta jumta seguma nomaiņa ar jauniem betona dakstiņiem, pietuvinot jumta seguma izskatu vēsturiskā jumta izskatam, izveidots apmeklētājiem pielāgots muzeja ieejas mezgls, veikta interjera detaļu atjaunošana pēc oriģinālajiem paraugiem, tai skaitā, muzejā iebūvēto galdniecības izstrādājumu restaurācija.

Muzeja atjaunošanas un restaurācijas darbu laikā ogļu apkures sistēma ēkā nomainīta uz gāzes apkures sistēmu, restaurēts un atjaunots kamīns un krāsnis, labiekārtota muzeja teritorija un veikta verandas un terases restaurācija.

Projekta īstenotājs ir Memoriālo muzeju apvienība, kas nodrošināja projekta kultūras procesu vadību, savukārt VNĪ kā projekta partneris nodrošināja projekta administratīvo, finanšu un būvniecības procesa vadību.

Muzeja atjaunošanas un restaurācijas darbus pēc arhitektes Ināras Caunītes biroja izstrādātā būvprojekta veica SIA „Modus Būve”.

Projekta kopējās izmaksas ir 250 000 eiro. Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana” līdzfinansējums ir 212 500 eiro, savukārt 37 500 eiro - valsts budžeta līdzfinansējums.

Muzeja pārbūve tika uzsākta šī gada sākumā. Tā ir simboliska dāvana dzejnieka 140.jubilejā.

Jāņa Akuratera muzejs iekārtots pēc arhitekta Vernera Vitanda projekta speciāli dzejnieka ģimenei funkcionālisma stilā 1933. gadā uzceltā koka savrupmājā. Ēka uzskatāma par augstvērtīgu 20. gadsimta 30. gadu Latvijas būvmākslas funkcionālisma stila arhitektūras paraugu, ko raksturo racionāla, tam laikam moderna arhitektūra, kas izpaužas gan ēkas kopskatā, gan katras detaļas kvalitātē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti