Kultūras ziņas

Gaismas mirkļi Madaras Neikenas gleznās

Kultūras ziņas

Piedalies "Kilograms kultūras 2019" fināla balsojumā!

Unikālas autorlelles Modes muzejā

Izstādē «Parfīms» apskatāmas slavenu aromātu iedvesmotas autorlelles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Modes muzejā Rīgā no 21. janvāra līdz 29. februārim būs apskatāma starptautiska autorleļļu mini izstāde «Parfīms». Tajā apskatāmas vairāku valstu leļļu mākslinieku veidotās lelles, kas piedalījušās starptautiskā konkursā. Par iedvesmas avotu leļļu māksliniekiem kalpojuši slaveni aromāti, medijus informē muzeja pārstāvji.

Izstādes atklāšanā būs iespēja uzzināt vairāk par autorlellēm no projekta organizatores Nadeždas Ciganovskas. Izstādes atklāšana notiks 2020. gada 21. janvārī Modes muzeja kafejnīcā.

Izstādē būs apskatāmas autorlelles un lācīši (teddy), kas piedalījušies starptautiskā konkursā «Parfīms». Konkursā piedalījās leļļu mākslinieki no 16 valstīm, par laureātiem starptautiska žūrija atzina 36 darbus.

Šī būs jau otrā leļļu izstāde, kas muzejā tapusi sadarbībā ar starptautisko autorleļļu izstādi «Panna Dollя. Modes muzejā leļļu mini izstāde aplūkojama kopā ar izstādi «Dāma krinolīnā».

Izstādes rīkotāji skaidro, ka autorleļļu kustība sāka strauji attīstīties 20. gadsimta vidū kā pretstats masveida produkcijai. No parastām, rūpnieciski ražotām lellēm autorlelles atšķiras ar to, ka ikviena lelle ir unikāla, vienā eksemplārā – angļu valodā tās pieņemts apzīmēt ar abreviatūru OOAK (One-of-a-kind).

Tā līdz pat vissīkākajām niansēm darināta ar rokām; ikvienam māksliniekam ir savs neatkārtojams rokraksts un metodika – labāko meistaru lelles, ja reiz redzētas, ir viegli atpazīstamas.

Mākslinieki, veidojot lelles, izmanto visdažādākos materiālus un tehnikas, tālab leļļu izstāde, kurā apskatāmi vairāku autoru darbi, piedāvā lielu dažādību. Autorlelles iedala gan pēc žanra (portretlelles, fantāzijas lelles, reālistiskās lelles), gan pēc izmantotās tehnikas (tekstila, koka, plastikas lelles). Īpašs autorleļļu atzars ir lācīši jeb tediji – arī šie leļļu meistaru darbi kļuvuši par «lāčiem ar raksturu».

Autorleļļu konkursa «Parfīms» organizētāja Nadežda Ciganovska (Baltkrievija) ir māksliniece, pasniedzēja un kuratore, starptautiskās autorleļļu izstādes «Panna Dollя» rīkotāja, daudzu starptautisku autorleļļu konkursu žūrijas locekle. Lelles viņa darina jau 16 gadus, 13 gadus nodod savas zināšanas arī citiem, kuri vēlas iemācīties taisīt lelles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti