Kultūras ziņas

Jānim Dūmiņam – 100

Kultūras ziņas

Dokumentāla fantāzija par gara spēku – "Neatlaidības spēles"

Izstāde par modernisma arhitektūru Kauņā

Izstādē Kauņā mākslinieki reflektē par modernisma arhitektūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kauņas kā 2022. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas moto ir "No laicīgā uz laikmetīgo". Atbilstoši tam uzsvars tiek likts arī uz pilsētas modernisma arhitektūras celtnēm. Viena no tām ir vēsturiskā pasta ēka, un tajā šobrīd ir skatāma starptautiska izstāde "Modernisms nākotnei 360/365", kas atklāj modernisma ietekmi uz pilsētvidi un mākslu.

Kauņa ir pilsēta, kurā lieliski sadzīvo arhitektūras piemēri, sākot no viduslaikiem līdz mūsdienām. Pilsētas centrā pārsvarā dominē modernisma celtnes, kas šeit tika izbūvētas pirmās brīvvalsts laikā. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir Centrālā pasta ēka. Tajā šobrīd ir skatāma izstāde, kas vēsta tieši par modernisma tendencēm pilsētvidē un mākslā.

"Mēs cenšamies pievērst uzmanību modernisma arhitektūrai, kas vairāk vai mazāk ir pārstāvēta Eiropas pilsētās. Tāpat tā ir saruna par modernisma arhitektūru kā kultūras mantojumu, par tās saglabāšanu, aizsardzību un to, kā šīs ēkas iekļaujas mūsdienās sabiedrībā un ikdienā," skaidro izstādes koordinatore Monika Pociūte.

Izstādes nosaukumu "Modernisms nākotnei 360/365" var atšifrēt kā šī mākslas virziena visplašākās perspektīvas kultūrā, politiskā, ekonomiskā un citur.

Šeit skatāmi 26 mākslinieku no Kauņas, Ļvivas, Brno, Kortreikas un Telavivas refleksijas par modernisma laika baznīcām, muzejiem, administratīvajām un dzīvojamām ēkām. Dažas no tām joprojām funkcionē, bet dažas atrodas visnotaļ bēdīgā stāvoklī.

"Starp šiem diviem ekrāniem notiek diskusija, ko iesākt ar pamestām modernisma celtnēm. Vai tās būtu jānojauc vai jāatjauno? Tas ir arī aicinājums apmeklētājiem iesaistīties šajā diskusijā," stāsta izstādes koordinatore.

Savas refleksijas par modernisma ēkām mākslinieki pauž videoformātā, instalācijās, kolāžās, skulptūrās, grāmatās un pat lego klucīšu figūrās. Savukārt vairāku mākslinieku grupa ir izveidojusi Kauņas dažādības atlasu.

Monika Pociūte skaidro: "Piemēram, cilvēki ir safotografējuši, kādi kaķi dzīvo Kauņas pagalmos, kādi ir māju logi, kā mainās gadalaiki, cik dažādi plūst upe vai cik dažādi ir pilsētas autobusi."

Pavisam mākslinieki ir radījuši 18 projektus, kas izvietoti divos ēkas stāvos. Un tā ir tikai neliela daļa, kas vēsta par Kauņu kā modernisma arhitektūras pilsētu.

"Kauņa 2022" Komunikāciju nodaļas vadītājs Mindaugas Reinikis atklāj: "Mēs gaidām jūliju, UNESCO lēmumu, vai Kauņas centru jeb tā dēvēto Jauno pilsētu kā modernisma paraugu iekļaus UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Izskatīšanai tas tika iesniegts pirms dažiem gadiem. Mēs tiešām ceram, ka tas notiks. Turklāt liela daļa no Kauņas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ir saistīta tieši ar šo pilsētas vietu."

Kauņas kā šī gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā ir iekļauti vairāk nekā tūkstotis izstāžu, koncertu un citu notikumu. Nākamais pasākumu vilnis gaidāms maijā, kad tradicionāli Kauņa atzīmē arī pilsētas svētkus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti