Kultūras ziņas

Tapusi izrāde par Koko Šaneli

Kultūras ziņas

Leļļu mākslas festivāls

Porcelāna izstāde "Pēterburga - Rīga"

Izstādē iezīmē laikmetīgās keramikas paralēles starp Latviju un Krieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas Porcelāna muzejā 5. septembrī atklāta Krievijas mākslinieku tandēma – Ludmilas Nazinas un Sergeja Rusakova porcelāna darbu izstāde “Pēterburga-Rīga”. Sestdien, 7. septembrī, abi mākslinieki vadīs porcelāna apgleznošanas meistarklasi.

Izstādē “Pēterburga - Rīga” redzamas pilsētas ainavas un vēsturiskās arhitektūras fragmenti uz porcelāna. Uz Rīgas Porcelāna muzeju atvesta mākslinieku pāra Ludmilas Nazinas un Sergeja Rusakova kopdarbu izstāde no Krievijas, iezīmējot laikmetīgās keramikas paralēles starp abām valstīm.

Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcijas un izstāžu kuratore Ieva Nagliņa stāsta par māksliniekiem: “Te ir tā Krievijas klasiskā skola un dziļie pamati šajā gadījumā tieši pilsētainavā, ko viņi virtuozi izmanto, demonstrējot savu meistarību.

Uz trauslās porcelāna virsmas uzbur Pēterburgas ainavas, kas ir pilsēta, kur viņi dzīvo, un izsaka savu mīlestību šajos darbos; daudz ceļo, iedvesmojas no citu valstu ainavām, bijuši Rīgā, tāpēc te redzamas tieši Rīgas ainavas.”

Mākslinieku pāris Ludmila Nazina un Sergejs Rusakovs ar porcelānu strādā jau četrdesmit gadu. Viņi ne tikai izkopuši savu īpašo autortehniku, dzīvojot un darbus veidojot kopā, bet aktīvi turpina jauno mākslinieku izglītošanu A. Štiglica Pēterburgas Valsts mākslinieciski tehniskajā akadēmijā, kur pasniedz kompozīciju porcelānā un projektēšanu.

Mākslinieks un pedagogs Sergejs Rusakovs raksturo savu un Nazinas radošo praksi: “Mēs jau gandrīz 40 gadus dzīvojam kopā, tāpēc dalīt, vai tie ir mani darbi vai nav, ir grūti, dažādās stadijās tos veidojam.

Sākotnējā ideja parasti pieder Ludmilai, viņa ierosina: uztaisīsim tādu darbu! Un piespiež mani uztaisīt skici, pēc tās viņa taisa to, ko iedomājusies savā prātā, tāpēc tad man svarīgi netraucēt, un visbeidzot viņa saka – tagad pabeidz!

Tā rodas kopīgs darbs, kurā mēs cenšamies neizbojāt viens otra veikumu, līdz parakstām tos kopā.''

Māksliniece un pedagoģe Ludmila Nazina piebilst: “Domājam, protams, atšķirīgi, jo esam vīrietis un sieviete, vienmēr interesanti, kā viens papildina otra veikumu.''

Uz Rīgu mākslinieki atveduši tieši Rīgas skatus. Rusakovs skaidro, ka “šeit ir tikai arhitektūra, bet mēs taisām arī citu žanru darbus – portretus un klusā dabas. Šie ir pilsētu portreti. Pilsētas skices. Kaut kas radies no ceļojumu piezīmēm, kaut kas no fotoiespaidiem.”

7. septembrī abi mākslinieki vadīs porcelāna apgleznošanas meistarklasi Latvijas Porcelāna muzejā, daloties savas autortehnikas pieredzē un darbā ar dekoliem un zīmējumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti