Kultūras ziņas

Ceļojums uz ziemeļiem

Kultūras ziņas

Ierakstīta LTV simtgades seriāla "Sarkanais mežs" tituldziesma

Ziemeļu daba un modes māksla

Islandes māksliniece Sigurdardotira: Dabas elementi ir bezgalīgi iedvesmas resursi tekstilmākslai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vulkāni, vēji, ziemeļblāzmas – šī skarbā Skandināvijas salu daba ir iedvesmojusi dizainerus un māksliniekus radīt savdabīgus modes mākslas darbus. Vienpadsmit Islandes, Grenlandes, Fēru salu dizaineru radītie kostīmi gan instalācijās, gan fotogrāfijās tagad ir atceļojuši arī līdz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam, kur skatāmi izstādē “Laika zīmju pieraksti”.  

Kā atklāj Islandes māksliniece Steinuna Sigurdardotira, daudzi cilvēki viņas mākslas darbu uzskata par pasaku.

“Patiesībā tas ir par manu dēlu invalīdu. Uzstādīt šo instalāciju ir sarežģīts process. Bet rezultāts ir skaists. Un tieši tā es to redzu – viņu ir grūti aprūpēt, bet viņš ir skaists,” atklāj māksliniece.  

Modes pasaulē pazīstamā māksliniece ar šo piemēru raksturo arī skarbos ziemeļu apstākļus, kas iedvesmojuši vēl desmit modes dizainerus radīt ekskluzīvus modes paraugus. Tos nekad neredzēsim saviesīgos pasākumos vai defilējot uz mēles, tie paši par sevi ir mākslas darbi. Tādēļ arī izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tie redzami kā instalācijas un mākslas foto.

“Luijs Vitons saka: gadu simteņiem ziemeļu zemēs dzīvība ir bijusi trausla… šī izstāde ir par ziemeļu cilvēku radošo lādiņu,” atzīst Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Savukārt Sigurdardotira uzsver: “Mēs visi darbiem izmantojam vidi. Tādēļ, ka tas ir viss, kas mums pieder. Grenlandē tie ir tādi elementi kā ziemeļblāzma un dažādība dabas apstākļos. Islandē vulkāni, Fēras sastāv no 52 salām. Ik dienu tevi ieskauj dabas elementi. Un tie ir bezgalīgi iedvesmas resursi tekstilmākslai.”

Izstādē redzamas 30 fotogrāfijas, kā arī astoņas instalācijas un tērpu paraugi. Tie ir darināti no aitas vilnas, roņādām un saliniekiem tradicionālajām pērļu virtenēm.

Fotosesijas, kuru autores ir Sāra Kūpere no ASV un  Nina Gorfere no Austrijas, tika izmantota ziemeļu daba un vietējie salu iedzīvotāji. Tās arī bija retās reizes, kad šie tērpi tika pie nēsātājiem.

Izstāde “Laika zīmju pieraksti” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma līdz 31. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti