Grāmatā atklāj jūgendstila arhitektūras vērtības Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

21.aprīlī Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas zālē plkst. 16 notiks grāmatas „Liepāja. Jūgendstila arhitektūra” atvēršana. Tas ir apjomīgs arhitektūras zinātņu doktora, akadēmiķa Jāņa Krastiņa pētījums. Pirmo reizi grāmatā tiks publicētas arī tādas ziņas par Liepājas pilsētbūvniecisko vēsturi, ko līdz šim cilvēki Latvijā nav redzējuši.  Runājot par jūgendstilu, grāmatas autors uzsver Liepājas unikalitāte Eiropas mērogā.

„Tā būs grāmata, kas parādīs jūgendstila arhitektūras vērtību Liepājā. Liepājnieki varbūt pat līdz šim nav apzinājušies, kādas arhitektūras vērtības joprojām, neskatoties un lielajiem postījumiem Otrā pasaules kara laikā, šī pilsēta glabā,”  spriež Jānis Krastiņš

Izceļot Liepājas īpašo lomu, grāmatas autors Jānis Krastiņš pilsētu salīdzina ar citām jūgendstila pērlēm Eiropā.

„Eiropā ir vairākas pilsētas, kas sevi  uzskata par jūgendstila centriem, piemēram, Slovēnijas galvaspilsēta Ļubļana. Tur ir trīs reizes mazāk jūgendstila ēku nekā Liepājā. Viena otra ir stipri „švakāka” nekā ēkas tepat Graudu ielā,” uzsver akadēmiķis

Graudu ielā Jānis Krastiņš var norādīt ar roku ne uz vienu vien jūgendstila arhitektūras paraugu. Liepājā ir aptuveni 120 ēkas, kam raksturīgs jūgendstils, bet liela izmēra ēkas ir aptuveni 70.

Grāmata „Liepāja. Jūgendstila arhitektūra” vēstīs arī par pilsētbūvniecisko vēsturi, kas līs šim Latvijā nav publicēta, skaidro autors.

„Ir vairāki plāni, kurus cilvēki Latvijā droši vien nav redzējuši. Tos izdevās dabūt ar divu gadu cīniņu no Krievijas Kara vēstures arhīva Maskavā,” stāsta Krastiņš.

Grāmatā būs redzamas aptuveni 700 paša autora fotogrāfijas, kas tapušas īpaši piemērotos apstākļos.

Arhitektūras zinātņu doktora, akadēmiķa Jāņa Krastiņa pētījums tapis vairāk nekā trīs gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti