Kultūras ziņas

Projektā "Katram savu tautas tērpu" izdod kalendāru

Kultūras ziņas

"Mežrozīte" gruzīnu džeza grupas skaņās

"Gruzijas skaistums" Rīgā

Galerijā «Putti» rotu izstāde «Gruzijas skaistums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tbilisi svētku programmas ietvaros pirmoreiz uz Rīgu atvesta plaša gruzīnu tradicionālo un laikmetīgo rotu mākslas izstāde “Gruzijas skaistums”, kurā vienkopus aplūkojami labāko Gruzijas meistaru darinājumi.

Gruzijā emaljas mākslai ir senas tradīcijas – rotaslietas īpašajā Gruzijā pielietotajā emaljas tehnikā izgatavo jau kopš 9.gadsimta. Arī mūsdienās rotu dizaineri un amatnieki rada unikālus juvelierizstrādājumus šajā tehnikā, kas izceļas ar spilgtām krāsām un oriģinālām formām. Tbilisi svētku ietvaros uz Rīgu atvesta plaša izstāde “Gruzijas skaistums”, kas iekārtota galerijā „Putti” Vecrīgā.

„Šie ir gruzīnu nacionālie kostīmi, ko sauc par čoha. Tie izveidoti īpašajā un ļoti sarežģītajā gruzīnu emaljas tehnikā, ko mēs saucam par minangari. Īpašs ir tas, ka šie kostīmi tiek šūti, bet mēs tos rādām darinātus no sudraba un emaljas," rāda un stāsta rotu dizainere Elena Ostrožnaja. "Šie kuloni ir mūsu nacionālie gruzīnu pārklāji stilizēti pārveidoti brošās, kuru piekariņos var atpazīt gruzīnu galda piederumus – vīna ragus, kausus un pialas."

"Šī tehnika no 9. gadsimta, tolaik visi darbi tikai taisīti ikonu vai baznīcas priekšmetu stilā, mūsdienās mēs tos izgatavojam kā sieviešu un vīriešu juvelierizstrādājumus – gredzenus, auskarus, piespraudes, kulonus,” turpina dizainere.

''Es jums gribu parādīt, kā tiek veidotas rotas šajā emaljas tehnikā. Varat redzēt ļoti smalkus sudraba diedziņus, kas tiek liekti ar pinceti un pēc tam tajā ielej krāsu un apdedzina 800 grādu temperatūrā, tas notiek piecas sešas reizes, tad tiek apstrādāts, nopulēts un tikai beigās ielikts juvelierizstrādājumā formā."

"Mums ir ļoti sena kultūra. Vēlamies to parādīt pasaulei. Piemēram, 12. gadsimtā mums jau bija valdniece – cariene Tamāra. Viņa pati savām rokām šuva tērpus, dāvināja un atdeva nabadzīgiem cilvēkiem. Tāpēc mēs arī naudu, ko galerijā gūstam, pārdodot rotas, vai nu atdodam trūcīgajiem vai palīdzam māksliniekiem ar materiāliem, kā arī rīkojam bezmaksas rotu darināšanas apmācības," skaidro mākslas salona “Moki” vadītājs Zurabs Abazadze. "Mēs arī vēlētos īstenot projektu, kurā kāds no Latvijas varētu braukt uz Gruziju un bez maksas apgūtu emaljas rotu tehniku."

Pēc piecu dienu viesošanās Latvijā galerijā „Putti” izstāde „Gruzijas skaistums” tālāk ceļos uz Spāniju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti