Kultūras ziņas

Bērnu balva arhitektūrā

Kultūras ziņas

Jaunais režisors Matīss Kaža Ņujorkas kinoskolā

Latviešu mākslinieku sānsolis galerijā "Putti"

Galerija «Putti» izaicina māksliniekus uz eksperimentālu sānsoli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kas notiek, kad gleznotāji savas ierastās otas un molbertus noliek malā un sāk izteikties rotu valodā, bet rotkaļi – ķeras pie otām? Vairāk nekā 30 pazīstami latviešu mākslinieki ļāvušies eksperimentālam sānsolim, un, kas no tā sanācis, pirmo reizi aplūkojams mākslas galerijā “Putti” izstādē, kurai 18.maija vakarā atklāšana un dots tieši tāds pats nosaukums “Eksperimentālais sānsolis”.

Ar trīs ādas masku sēriju eksperimentālo soli rotu lauciņā spēris scenogrāfs un gleznotājs Kristians Brekte. Viņš gan nekādi nav pierunājams stāstīt par saviem darbiem, bet nodemonstrēšanai piekrīt.

Gleznotāja Ieva Iltenere jau iepriekš darinājusi rotas, taču pirmo reizi tās – trīs auskaru pāri un no 33 rubļiem veidota josta - būs apskatāmas svešu acīm.

"Mana izcelsme pirms gleznotājas, pirms akadēmijas ir Lietišķā skola, tā kā tas man nebija galīgi nekas pretdabisks, un es vienmēr faktiski sev esmu, cik es atceros, kaut ko ķibinājusi, taisījusi, pārtaisījusi. Pinusi. Bižu auskari varbūt ir no bērnības – mēs ar māsām vasarās spēlējām indiāņus un tad man vienmēr patikušas bizes, pušķi un spalvas," skaidro Iltnere.

Iedvesmu izstādei mākslas galerijas “Putti” vadītāja Agita Putāne smēlusies iepriekšējā Venēcijas biennālē. Eksperimentam Latvijā viņai izdevies pierunāt vairāk nekā 30 mūsdienu māksliniekus.

"Tad, kad es viņus uzaicināju, es biju nedaudz uztraukusies, vai tas man vispār izdosies, jo tas tomēr nav tāds ierastais, bet atsaucība bija ļoti liela. 90% no uzaicinātajiem pateica – jā," atklāj Putāne.

Galvenais esot bijis izvilināt māksliniekus no ierastajiem rāmjiem, bet citam, iespējams, jauna radošā ceļa sākums. Par to prāto arī Elita Patmalniece, kuras dārgākie elementi un dzīvnieki nu iemūžināti brošās.

Eksperimentālie sānsoļi visdažādākajās formās un materiālos – sākot ar mākslīgajiem matiem un visbeidzot ar ogli, mākslas galerijā “Putti” būs skatāmi apmeklētājiem līdz 19. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti