Gaismas pilī skatāma izstāde «Baltijas valstu dizaina izcilības»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 23. līdz 28.februārim Latvijas Nacionālās bibliotēkas vestibila zālē skatāma izstāde "Baltijas valstu dizaina izcilības". Ekspozīvija sniedz ieskatu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas dizaineru darbos, kas pēdējās desmitgades laikā ieguvuši balvas vai īpašās atzinības apbalvojumus starptautiskajā dizaina konkursā "Red Dot".

"Red Dot" balva ir viena no pasaules nozīmīgākajām starptautiskajām atzinībām. To ik gadu rīko Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes Dizaina centrs Esenē (Vācija). Balvas mērķis ir sniegt atzinību par izciliem dizaina darbiem un parādīt dizaina attīstības virzienus un tendences. Kopš 1955.gada balva tiek piešķirta plaša spektra dizaina darbiem, iekļaujot gan modes, sadzīves aprīkojuma, mēbeļu, gan elektronikas un automomašīnu dizaina produktus. Pieteikumus "Red Dot" balvai var iesniegt trīs lielās disciplīnās - produktu dizains, komunikāciju dizains un dizaina koncepts.

Kā norāda izstādes veidotāji, konkurence balvas iegūšanai ir ārkārtīgi liela. Par to liecina 2015.gadā vien 56 valstu dalībnieku 4928 iesniegtie pieteikumi 31 kategorijā. Žūrijas komisijā, kas izvērtē iesniegtos pieteikumus, ir gan starptautiski atzīti dizaineri, gan nozares žurnālisti un mācībspēki. Tas ļauj uzskatāmi monitorēt dizaina attīstības tendences un noturēt balvas augstos kvalitātes standartus.

Baltijas valstu dizaineri arvien biežāk izvēlas piedalīties starptautiski nozīmīgos dizaina konkursos, jo iegūtās balvas veicina ne vien starptautisku atpazīstamību, bet sniedz iespēju savus produktus veiksmīgi mārketēt pasaules tirgos. Latvijā "Red Dot" balvu ieguvuši "An&Angel" stikla trauki, "RigaChair" sēdmēbeles, "Cliqishere" drēbju pakaramie.

Igaunijā pēc neatkarības atjaunošanas par vienu no pirmajiem balvu ieguvējiem Baltijas valstīs kļuva Martins Pērns, kurš balvu saņēma 1997.gadā par saliekamu biroja galdu. 2016.gadā Martins Pērns jau kļuvis par vienu no "Red Dot" žūrijas komisijas dalībniekiem. Igaunija var lepoties arī ar visai neseniem sasniegumiem - Mihela Mazo radītā saunas krāsns īpašo atzinību ieguva 2015.gadā, bet iepriekšējos gados balvas saņēmuši Kaidi Plūmipū par grīdas segumu, Jūlija Marija Kinnapa par bērnu krēslu, 2007.gadā atzinīgi novērtēta grafikas identitāte restorānam "Kaerajaan", ko veidojis Hannes Unts.

Balvas vai īpašās atzinības apbalvojumus saņēmuši salīdzinoši daudzi Lietuvas dizaina produkti: Rita Kazokaite Kaupeliene par sporta apģērbu topošajām māmiņām (balva), "Emko" galds "My writing desk" (balva) un "Foldin" plaukts (īpašā atzinība), "MyFeltBoots" apavi (īpašā atzinība), "Contraforma" (balva) par mēbeļu komplektu "Logo", "Grigo" par melnozola grīdas segumu (balva), "Tonearms" par plašu atskaņotāju (balva), bet dizaina koncepta balvas pēdējos divos gados ieguvuši Adamonīte Barbora, Aušrīne Augustinaite, Ignass Survila, Tomass Jankauskas.

Izstādes veidotāji ir Dizaina informācijas centrs, iekārtojums - dizaina birojs "Pieci ezeri".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti