FOTO: «Hoijeres kundzes viesu namā» eglīti rotā pēc 19. gadsimta tradīcijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Īstu Ziemassvētku sajūtu Liepājā var notvert Liepājas 17.–19.gs. interjera muzejā "Hoijeres kundzes viesu nams", tur krogā ik dienas ne tikai smaržo pēc šmorētiem kāpostiem, bet muzeja darbinieki uzbūruši Ziemassvētku eglīti no pašu darinātiem rotājumiem, turklāt to paveikuši, iedvesmojoties no 19. gadsimta tradīcijām. Muzejā gada nogalē notikušas 30 muzeja pedagoģijas nodarbības, kuru laikā bērni varēja iepazīties ar Hoijeres namu un paši darināt eglīšu rotājumus.

«Hoijeres kundzes viesu namā» eglīti rotā pēc 19. gadsimta tradīcijām
00:00 / 05:27
Lejuplādēt

Pirms bērni dodas aplūkot brīnumaino interjera muzeja eglīti, kas atrodas otrajā stāvā, 19. gadsimta tradīcijās iekārtotajā Stendera ģimenes viesistabā, visi apbrīno bērnistabas lielāko pārsteigumu – mazo spēļu vilcieniņu.

Priecājas ne tikai mazi bērni, bet arī pieaugušie, par piedzīvoto stāsta muzejpedagoģe Inga Zīverte un Liepājas muzeja noformēšanas māksliniece Alda Škubura: "Lieli bērni no 10. klases sākumā bija skeptiski. Nu, kārtējais muzejs, bet, kad viņi iegāja bērnistabā, sejas pilnīgi apgriezās otrādi. "O, tas ir labākais, ko es šogad esmu redzējis!"

Bērni arī novērtēja, ka šī leļļu māja patīk labāk nekā mūsdienu leļļu mājas.

Eglīte bērnus iedvesmoja pašiem veidot mājās rotājumus, jo eglītē redzama ļoti liela dažādība."

Liepājas muzeja noformēšanas māksliniece Alda Škubura atklāj, ka Ziemassvētku noskaņas radīšana muzejā nenotiek tāpat vien. Ideja par paštaisītu rotājumu tapšanu virmojusi jau pirms vairākiem gadiem: "Tas prasa lielu laiku, izlēmām, ka šogad tomēr taisām priekš Hoijeres mājas. Katrs rotājums ir roku darbs. Muzeja krājuma darbinieki izpētīja vācu avīzē, kas izdota Rīgā 19. gadsimta beigās, tur smalki aprakstīts, no kā gatavoja rotājumus. Izmantoja dabas materiālus, piemēram, putniņus veidoja no mandeles, apkārt pielīmēja spalviņas, bija nopērkami arī vaska spārniņi un galviņas, tad no visa tā paši arī veidoja."

Fantāzijai un izdomai te nav robežu, eglītē spoži mirdz čiekuri, vijas tamborētas sniegpārslas un citi rotājumi.

Šis svētku gaidīšanas laiks bijis īsts maratons muzeja pedagoģei, par Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām stāstīts gan lieliem, gan maziem, arī veidoti rotājumi: "Tradicionāli 19. gadsimtā eglītē daudz izmantoti rotājumi no dabas materiāliem, varēja būt no papīra, auduma, tamborēti. Vieglākos, bērniem izpildāmākos izvēlējāmies. Trīsdesmit nodarbības decembrī, grupas lielas – reizēm vairāk nekā 30 bērni, arī skolotājiem strādājām tāpat kā ar bērniem, bija jāpalīdz."

Tiem, kuri nepaspēja šogad, muzeja pedagoģijas nodarbības notikšot arī nākamajā gadā.

Brīnumaino eglīti muzejā var apskatīt ikviens interesents.

Decembrī muzeja darbinieki saņēma arī kādu īpašu priecīgu vēsti, jo Liepājas muzeja filiāle – Liepājas interjera muzejs "Hoijeres kundzes viesu nams" ieguva "Eksporta un inovāciju balvu 2022" un tika atzīts par "Eksportspējīgāko jauno tūrisma produktu".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti