FOTO: Venēcijas arhitektūras biennālē atklāts Baltijas paviljons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

 

Venēcijas arhitektūras biennālē piektdien, 27. maijā, atklāts Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgais paviljons, kas Baltijas reģionu aplūko kā vienotu ideju telpu, kur arhitektūra sevi apliecina kā starpdisciplinārs ideju kopums, informē Baltijas paviljona kuratori.

Iepriekšējās divas dienas, 26. un 27. maijā, Baltijas paviljons bija pieejams tikai akreditētajiem žurnālistiem un biennāles žūrijai. Savukārt no sestdienas, 28. maija, paviljons, tāpat kā citas Venēcijas arhitektūras biennāles ekspozīcijas, ir atvērts ikvienam apmeklētājam.

"Baltijas paviljona ekspozīcija aplūko reģionu no zemes dzīlēm līdz cilvēku veidotajai videi. Tā apzina jaunus uzdevumus un izaicinājumus stratēģiskai, tālejošai arhitektūrai, kas sakņojas reģionālā sadarbībā. Mēs mudinām paplašināt arhitektūras lomu, to saistot ar citām telpiskām nozarēm, lai risinātu visam reģionam būtiskus jautājumus. No "Rail Baltica" ambīcijām, enerģijas avotiem, speciālajām ekonomiskajām zonām un kultūras infrastruktūras, līdz pat minerālo resursu prognozei," atzīmē Baltijas paviljona kuratori.

Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība) paviljona atklāšanā akcentēja: "Es ticu, ka sadarbība pirmā Baltijas paviljona izveidē ieies Baltijas valstu attiecību, kā arī biennāles vēsturē. Vienotā ekspozīcija parāda, ka sociāli atbildīga arhitektūra ir viena no mūsu prioritātēm un mūs vieno ne vien infrastruktūra, bet arī kopīgas vērtības. Tas arī atbilst šī gada Venēcijas arhitektūras biennāles un galvenā kuratora uzstādījumam."

Venēcijas Arhitektūras biennāles kurators ir godalgotais Čīles arhitekts Alehandro Aravena, kurš biennāles kopīgo saturisko uzstādījumu ir konceptuāli nodēvējis – Reporting from the Front. Alehandro Aravena sola šo biennāli veidot vēl atvērtāku plašākai auditorijai, vēršot uzmanību uz arhitektūras iespējām uzlabot telpiskās vides un sabiedrības dzīves kvalitāti.

Jau ziņots, ka vienotais Baltijas paviljons ir nevalstiska deviņu Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kuratoru iniciatīva, mainot tradicionālo Venēcijas arhitektūras biennāles uzstādījumu, kas paredz nacionālu valstu paviljonu veidošanu. Projekts ir uzvarējis trīs atsevišķos nacionālajos konkursos, pirmo reizi dodot iespēju Venēcijas arhitektūras un mākslas biennāles izstāžu vēsturē īstenot ideju par kopīgu Baltijas valstu ekspozīciju.

Tāpat vēstīts, ka ekspozīcijas kuratori – Kārlis Bērziņš, Jurga Daubaraitė, Petras Išora, Ona Lozuraitytė, Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Johan Tali, Laila Zariņa, Jonas Žukauskas.

Venēcijas biennāles 15. starptautiskā arhitektūras izstāde būs skatāma līdz 27. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti