FOTO: Tiešraidē no Latvijas Mākslas akadēmijas krāšņi aizvadīta studentu modes skate

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Trešdienas, 26. augustā vakarā, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) aulā norisinājās ikgadējā studentu modes skate, kuras laikā daudzsološākie jaunie dizaineri demonstrēja savas spilgtās tērpu kolekcijas.

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu modes skates kļuvušas par tradīciju un vienu no gada gaidītākajiem jauno mākslinieku radītajiem notikumiem – kādas trakas idejas un spēle ar formām un materiāliem atklāsies? Šogad skate bija paredzēta maijā, bet pandēmijas dēļ tika atlikta, studenti ilgāk varēja izstrādāt savas kolekcijas, līdz beidzot 26. augustā Mākslas akadēmijas telpās varēja notikt sengaidītā modes skate, atgriežoties pie pamatvērtībām – modes, mākslas un telpas mijiedarbības.

LMA Modes mākslas katedras vadītāja Māra Binde uzsvēra: “Mēs viņiem ļaujam brīvi izpausties, ja līdz ienākšanai Mākslas akadēmijā viņiem ir dažādi ierobežojumi, kas ir pieklājīgi, ko nedara, vai tā nav atļauts, tā nav pieņemts, tad mēs viņiem dodam pilnu vaļu – tagad izpaudieties. Mēs pat viņus provocējam, mums ir dažādas metodes kā provocējam, lai viņi, pirmkārt, varētu atrast sevi.

Ideju ģenerēšanas un tēmu meklēšanas procesā jaunie modes mākslinieki uztvēruši nākotnes vēsmas – tērpu kolekcijās vērojamas gan izolācijas un identitātes krīzes tēma, gan personības dubultošanās un vientulības sajūta, pagātnes uzplaiksnījumi un pandēmijas laikam raksturīgi pārspīlēti aksesuāri.

Žurnāla “Pastaiga” modes redaktore Olga Kolotova komentēja redzēto:

“Man šī skate patika daudz labāk par iepriekšējām, es nezinu, varbūt karantīna šeit ir vainīga, bet es ievēroju ļoti daudz rokdarbu, ļoti daudz skaistas, interesantas idejas un pateikt, ka kaut kas pilnīgi nepatika, es šoreiz nevaru.”

Savukāt modes mākslinieks, LMA docents Artis Štamguts atzīmēja: “Interesantai, ka tās tendences, kas bija vērojamas, viņiem radās jau septembrī, oktobrī. Neviļus ir sakritušas, kam tā arī jābūt, ar aktuālajām tēmām, kas ir Covid laikā.”

Savu interpretāciju par modi kā daudzpusīgu radošās izpausmes veidu aizvadītajā modes skatē prezentēja bakalaura līmeņa 1. kursa studentes Loreta Asermane, Madara Indriksone, Laura Kreivina, Milēna Emīlija Seržante un Alise Šutova; 2. kursa studentes Odrija Buša, Anna Jurjāne, Sigrija Mintika, Laura Luīze Valtere, Laine Rozenšteina un Milana Felīcija Semjonova; 3. kursa studentes Elīna Siliņa un Adele Norvele, 4. kursa studenti Sanita Kapeika, Vitālijs Kondraščuks, Ilze Muciņa un Karlīne Anete Nagliņa, kā arī maģistra līmeņa pirmā kursa studentes Anna Gulbe un Una Pūpola un 2. kursa studente Agnese Eiduka-Zīle, piesakot oriģinālus un drosmīgus dizaina risinājumus, ko vēl spēcīgāk akcentēja kolorītie modeļi un ko papildināja katrai kolekcijai īpaši pieskaņots muzikālais pavadījums.

“Neskatoties uz dažādiem izaicinājumiem, vakar jau atkal varējām kopīgi vērot uzlecošo modes zvaigžņu parādi. Esmu patiesi gandarīta un uzskatu, ka LMA Modes skates 2020 izrādīšana tiešraides formātā, kas bija mums pilnīgi jauns risinājums, sasniedza savu mērķi un sniedza iespēju kvalitatīvi parādīt topošo modes mākslinieku veikumu daudz plašākai auditorijai kā jebkad agrāk,” komentēja Māra Binde.

Modes skates laikā demonstrētās, kā arī citas LMA studentu kolekcijas apmeklētāju apskatei būs pieejamas arī t/c Galerija Centrs 2. stāva pop-up veikalā-šovrūmā, kas tapis sadarbībā ar apvienību “Butterman” un darbosies no 4. līdz 20. septembrim, katru dienu piedāvājot iespēju iepazīties ar kāda cita dizainera radošo veikumu un satikt jaunos modes māksliniekus klātienē.

Modes skates tiešraides ieraksts ir pieejams LMA digitālajā platformā virtuaal.lma.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti