Foto: Latviešu dizaineri rada apģērbu kolekciju ar atstarotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atbildot uz jautājumu, kas šopavasar ir modē, viņi teiktu – modē ir dzīvība! Tieši ar tādu moto noritējusi savdabīga modes skate pašā Rīgas sirdī – Bastejkalnā. Jaunās paaudzes dizaineri radījuši jauniešiem īpašus apģērbus ar atstarojošiem elementiem, lai tumšajā laikā ikviens būtu pamanāms un drošs par savu dzīvību.

Projekta “Dzīvība ir modē” kolekcijā iekļautas ne vien gaismu atstarojošas vestes, bet arī mēteļi, legingi, somas, cepures, aksesuāri. Mēteļi paredzēti valkāšanai kā ziemā, tā siltākā laikā - ziemā tos var vilkt virsū citām drēbēm, bet vasarā uz plikas ādas.

Akcija mērķauditorija ir jaunieši, kuri nelabprāt velk lielveikalos nopērkamās parastās atstarojošās vestes. “Pirmkārt, tu vari izskatīties  stilīgi un moderni, un mūsdienīgi. Tajā pašā laikā savienojot to ar drošību,” saka tērpu dizainers Kaspars Blūms–Blūmanis, kurš plašāk pazīstamu kā Kašers.

Par šīs apģērba kolekcijas vadmotīvu izvēlēts origami putns, kas simbolizē kustības brīvību. Dizaineri Kašers un Jana Kokina tērpus rādījuši tā, lai tie gan pievērstu uzmanību, gan arī cilvēki varētu smelties idejas un spētu atstarojošas detaļas iekļaut savā ikdienas apģērbā.

Skatītāji modes skati novērtēja atzinīgi. “No vienas puses, uztrauc drošība, no otras puses, varbūt arī gribas kaut ko tādu interesantāku. Varbūt tā, lai labāk iet klāt un smukāk izskatās,” saka pasākuma apmeklētāja Elizabete.

Kolekcija tapusi par Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja līdzekļiem, sadarbojoties ar Valsts policiju. Neredzamie gājēji joprojām ir liela problēma uz Latvijas autoceļiem, lai gan pēdējos gados ir veiktas vairākas kampaņas izglītojot sabiedrību par drošību uz ceļa. “Nav runa par to, ka mums vajag vesti un ne kurš katrs varbūt savā ikdienas apģērbā šo vesti grib lietot, bet arī tad ir citas alternatīvas – tieši kā šī modes skate, kad mēs varam būt arī stilīgi,” saka policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Policija atzīst, ka pēdējo gadu laikā bezmaksas atstarotāji izdalīti vairāk, nekā Latvijā ir iedzīvotāju. Tāpat iedzīvotāji aicināt atstarotājus neatstāt mājās, bet izmantot ikdienas gaitās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti