FOTO: «Dizaina pastaiga» Okupācijas muzejā pulcē vairāk nekā 350 apmeklētāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aizvadītās nedēļas izskaņā Latvijas Okupācijas muzejā norisinājās "Dizaina pastaiga", pulcējot vairāk nekā 350 apmeklētāju, kuri izmantoja iespēju apskatīt jauno ekspozīciju "Ceļš uz gaismu" un ielūkoties tās tapšanas aizkulisēs kopā ar ekspozīcijas autoriem dizaina biroju "H2E"  un dramaturgu Lauri Gundaru, informēja organizatori.

"Dizaina pastaiga" ik gadu cilvēkiem piedāvā iespēju ielūkoties dizaina radītāju un lietotāju ikdienā, tādējādi sniedzot jaunu skatu uz dizainu, tā neskaitāmajām iespējām un klātbūtni it visur. Pērn "Dizaina pastaiga" apskatīja dizaina iespējas Covid-19 pandēmijas izraisīto seku mazināšanai, bet šogad visa uzmanība tika pievērsta vēstures un dizaina attiecībām. Latvijas Okupācijas muzejā notikušās pastaigas piesaistīja vēl nepieredzētu apmeklētāju interesi – visas astoņas pastaigas tika pilnībā rezervētas.

"Tas ir liels retums – dizaineriem tik atklāti un publiski dalīties savā pieredzē par darbu tapšanas procesu. Domāju, ka tas ir viens no iemesliem, kas veicināja apmeklētāju interesi. Daudzi pastaigās devās vairākas reizes, daudzi muzejā pavadīja četras līdz pat piecas stundas klausoties, pētot, tverot informāciju un pārdzīvojot emocijas. Svarīgi uzsvērt, ka komandā mēs nebijām saskaņojuši pastaigu saturu. Tāpat kā tas ir darba procesā – arī pastaigas katra saturiski papildināja viena otru, radot apmeklētājiem priekšstatu par starpdisciplināro sadarbību dizainā," stāstīja dizaina biroja "H2E" vadošā dizainere Ingūna Elere.

Dienas noslēgumā domu apmaiņa norisinājās dramaturga Laura Gundara vadītajā diskusijā "Dizains un vēsture", kuras laikā vairākkārtīgi izskanēja apgalvojums, ka ir nepieciešams efektīvi komunicēt vēstures notikumus labākas nākotnes vārdā. Šajā kontekstā tika izcelts vienotas attīstības stratēģijas trūkums muzejiem. Ekspozīcijas ir spēcīgs rīks, kā veicināt izpratni par vēstures notikumiem un personībām ne tikai vietējā, bet arī starptautiskā mērogā, tādēļ valsts līmenī muzejiem būtu jāpievērš lielāka, stratēģiskāka loma. Diskusijas dalībnieki bija arī vienisprātis, ka muzeji drīkstētu būt drosmīgāki savā darbībā un komunikācijā – tas potenciāli veicinātu muzeju apmeklētību vietējā mērogā.

Dizaina pastaigu organizē dizaina kopiena "SEGD Riga Chapter" un dizaina birojs "H2E".

Nākamais, šī gada noslēdzošais "SEGD Riga Chapter" notikums norisināsies 2. decembrī – lekcija "Dizains un izpēte" ("Design& Research"). Tajā tiks runāts par dizaina pētījumiem, kas pievēršas atbildībai, integritātei un cieņai, kā arī sniedz iespēju iegūt sensoro, emocionālo un kognitīvo pieredzi. Pasākums norisināsies digitālā platformā, anglu valodā SEGD biedriem un interesentiem.

Par "SEGD Riga Chpater"

"SEGD Riga Chapter" 2020. gada sākumā izveidoja dizaina birojs "H2E", atsaucoties uz starptautiskās bezpeļņas organizācijas SEGD uzaicinājumu. Tā mērķis ir veicināt Latvijas dizaina attīstību un atpazīstamību lokālā un starptautiskā līmenī. Viens no galvenajiem "SEGD Riga Chapter" uzdevumiem ir veidot pieredzes apmaiņas un izglītojošus pasākumus dizaina jomas profesionāļiem un interesentiem un veicināt diskusiju par kvalitatīvu dizainu plašākā sabiedrībā, radot augstvērtīgu dizaina pieprasījumu.

SEGD visā pasaulē apvieno vairāk nekā 2000 biedrus, kuru vidū ir arhitekti, grafikas dizaineri, interjera dizaineri, industriālie un digitālie dizaineri, zīmola un pieredzes veidotāji, ražotāji un mācībspēki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti