Eva Ikstena: Kādu plānotāju izvēlēties nākamajām 365 dienām?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Cik šogad latvieši tos plānotājus saradījuši? Kurš tos visus pirks un patērēs?", nesen pārsteigta iesaucās paziņa. Līdzās pārsteigumam un ironiskiem tekstiem sociālajos tīklos par "radošajiem iedvesmas feju un vienradžu plānotājiem", pienācis brīdis, kad esošais papīra plānotājs ir nejēdzīgi pārbāzts ar fotogrāfijām, ceļojumu herbārija pārpalikumiem, čekiem un visam pāri salīmēts ar skoču. Šķita, ka atkal pētīt Latvijā izdotos plānotājus nav nepieciešamības, jo tie stipri līdzinās pagājušo gadu piedāvājumam, taču, pienākot novembra tumsai, aptvēru, ka vēl nekad izvēle nav bijusi tik bagātīga, un sāku pa vienam tos šķirstīt un pētīt. 

To daru gandrīz katru gadu, varētu teikt, ka tā ir neliela apsēstība - meklēt vislabāko pieraksta vietu plāniem un darbiem, tādēļ labprāt padalīšos ar novērojumiem. Plānotāja izvēlēšanās process ir daļa no šī mazā prieka – kāds ir papīrs, krāsa, kvalitāte, cik vietas pierakstiem, vai ir kāda oriģināla atšķirības zīme? Tā kā esmu piedāvājumu izpētījusi arī šogad, tālākais domāts gan tiem, kuri savu ikdienas gaitu pavadoni vēl nav atraduši, gan vienkārši ziņkārīgajiem.

Jāpiebilst, ka raksta tapšanas brīdī ir virkne plānotāju, kas vēl nav iznākuši vai gluži vienkārši nespēju tiem tikt klāt.

Galvenie secinājumi: visi plānotāji lielākoties radīti tīrā hobija pēc.

Tādēļ var just, ka ieguldīts laiks un sirds, piedāvājumā milzīgs radošo plānotāju klāsts un vidējā cena svārstās no 8 līdz 30 eiro.

Tā kā dažādi plānotāju cenu un parametru topi jau eksistē, piedāvāju personīgu ieskatu tajos, jo plānotājus esmu aplūkojusi un iztestējusi, ne tikai internetā atradusi informāciju par tiem.

“Mākoņogas” plānotājs

Iesākšu ar šī gada jaunpienācējiem. Tie, kuri savus plānus un darbus uztver ārkārtīgi nopietni un strukturēti, var priecāties, jo radīta pamatīgi izstrādāta grāmata 2017.gadam. Man ir grūti iedomāties, kā vēl trūktu šim plānotājam. Te tiešām ir atrodams viss. Plānotājs pieejams divās krāsās - rozā (sugar clouds) un zilā (blueberry nights).

Neskatoties uz romantiskajiem nosaukumiem, mākoņiem un melleņu naktīm, plānotāja svars somā būs jūtams. Taisnības labad jāpiebilst, ka ne tik ļoti, lai to nenēsātu līdzi. Jāatzīst, ka to ir patīkami turēt rokās - kvalitatīvi nostrādāts vāks, arī līdzekļi iekšlapām nav tērēti. Priecē, ka, lai arī šis ir pirmais “Māķoņogas” plānotājs, kvalitātes latiņa ir augsta.

Iztēlojos, ka plānotāja īpašniekam vai īpašniecei varētu patikt vīna pudeļu skapis, kas atveras, atklājot slepenas ejas. Plānotāja nostrādātība un nelielā mistērija ar nosaukumu un heraldiku nostiprina piederību kādai dzīvesveida un piederības grupai.

Plānotāja ievadā pat ievietota pamācība - lietošanas instrukcija, un ne velti, jo ietilpināts ir milzum daudz: katra mēneša veselības karte, pasaules karte, adrešu grāmatiņa, gada apkopojums, svarīgāko lietu saraksts, nozīmīgākie datumi u.c. 

Tiem, kuriem patīk radīt sarakstus un plānus, šis plānotājs izraisīs neviltotu sajūsmu.

No visiem aplūkotoajiem plānotājiem šajā ir visvairāk baltu lapu pierakstiem. Tādiem kā man, kuri kolekcionē biļetes un visādus atmiņu niekus, noderēs ērti iestrādātā kabatiņa. Pirmais krājamais artefakts jūs jau sagaidīs kabatiņā - “Mākoņogas” uzlīmes.

Pagriežot plānotāju otrādi, racionālā plānošana tiek pārvērsta sapņu ķeršanā. Lai stimulētu “brīvo rakstīšanu”, sastādītāji devuši uzdevumus, piemēram, spēle “vārdu asociācijas”. Paredzēta arī īpaša vieta projektu idejām, darbu sarakstiem, filmām un grāmatām, ceļojumu plāniem u.c.

Ne velti ieaustas arī divas grāmatzīmes, jo orientēties bez tām šajā grāmatā būs pagrūti. 

Plānotāju iesaku tiem, kuriem patīk analizēt savus dzīves notikumus un no secinātā būvēt nākotnes plānus.

Varu galvot, ka kvalitatīvie vāki neizjuks pēc pāris mēnešu aktīvas lietošanas. 

“Mjau” nedēļas plānotājs jebkuram gadam

Visvienkāršākais un askētiskākais plānotājs, ko grūti pat ielikt plānotāju kategorijā, taču daudzveidībai un slavējot kvalitāti, gribu lsm.lv lasītājiem pastāstīt arī par šo versiju - ja gribas rakstīt ar roku, bet negribas līdzi nēsājamo grāmatu.

Nekā lieka - ne vāka, ne grāmatzīmju, ne radošu tekstu, ne aploksnīšu, ne pat vārda dienu. Tikai līnijas un punktiņi.

Katru svētdienas vakaru var noplēst iepriekšējās nedēļas atvērumu un jauno nedēļu iesākt ar svaigu redzējumu. Plānotājs nav piesaistīts konkrētiem datumiem un gadiem.

"Radīts papīrmīļiem, frīlanceriem un visiem, kam padarīta darba sajūta ir tikai tad, kad izdarītais izsvītrots no darāmo lietu saraksta pa īstam," rakstīts plānotāja pieteikumā. Var lietot tieši tad, kad vajag. Izmantots stingrs, gluds, viegli iedzeltens nekrītotais papīrs.

Bonuss arī tāds, ka izplēstās lapas var ērti noplēst, lai pēc tam spraustu nākamo vai aizgājušo nedēļu plānus pie ledusskapja vai sienas.

Reti kurš plānotājs der arī nākamajiem gadiem, šis ir izņēmums. Tā autore, “Mjau” grafikas dizainere Madara Krieviņa atzīst: “Ja godīgi, galda plānotāju taisīju priekš sevis. Šādi lapas grafēju sev jau daudzus gadus. Nedēļas pārredzēšana uz vienas lapas palīdz labāk organizēt darbus un atcerēties būtisko.

Var dzēst un švīkāt, izturēs arī darba sviedrus un uzvarētāja šampanieša glāzes nospiedumu.”

Atgādinu, ka šis nav somiņā līdzi nēsājams plānotājs, bet gan turams uz galda. Blokā 55 lapas = 55 nedēļas. Pietiks vienam gadam un vēl mazliet.

Iedvesmas plānotājs ZIB*

Greznu pārsteigumu saviem faniem (un ne tikai), radījis pašmāju modes un dizaina zīmols "ZIB*". Pagājušogad notestējuši plānotājus uz saviem darbiniekiem, 2017.gadā zibošais plānotājs pieejams jau ikvienam interesentam.

Tiem, kuri pazīst zīmolam raksturīgo rokrakstu, pārsteigumu nebūs - mīlīgi dzīvnieciņi, saldējumi, krāsas, ziedi un rotaļīgums. Plānotājā atrodami gan motivējoši teksti, gan slepeni "ZIB*" atlaižu kodi. Šim plānotājam ir visērtākā un elastīgākā aizmugures kabatiņa ikdienas niekiem. Tajā jau ieliktas pirmās "ZIB*" skaistumuzlīmes.

Plānotājs ir pārsteidzoši viegls, ņemot vērā to, ka vāciņš ir ciets.

Gribas uzslavēt ļoti labas kvalitātes sašuvumu un patīkamo vāciņa dizainu. Plānotājs pieejams trīs toņos: sudrabainā, smaragdzaļā un violetā. Vizuāli iepriecinošas ir arī Lienes Pētersones fotogrāfijas. Pa vidu plānotājam atrodami neuzkrītoši atgādinājumi par maziem dzīves priekiem, paradoksiem un darbiņiem.

Parocīgi, ka plānotāja sākumā ir atvēlēta vieta katra mēneša plāniem un paveicamajiem darbiem. Nedēļu izkārtojums ir tradicionāls: kreisajā pusē datumi, vieta plāniem, vārda dienas, mēness fāzes, svinamās dienas, bet labajā - vieta pierakstiem.

Patiks tiem, kuri skicē (lapas gan ir salīdzinoši plānas, flomasteru un tintes pildspalvu meistardarbi noteikti atstās nospiedumus). Ja rakstīsiet tikai ar lodīšpildspalvu, tad problēmu nebūs. Pārbaudīju.

''Letiņš 2017'' plānotājs

Tiem, kuriem patīk plānotāji, kurus ērti atvērt un atstāt uz kāda plauktiņa vai galda, šis noteikti būs labs sabiedrotais. Ciets sējums zelta vai melnā spirālē. Ērts, viegls, parocīgs.

Šogad plānotājos dominē dažādi ieteikumi un padomi, nebaidos teikt, ka šis ir viens no vērtīgākajiem, jo nemēģina iedvesmot, bet atgādināt un disciplinēt par būtisko noteiktai nedēļai.

Atvēruma labajā pusē atgādinājumi, piemēram, par derīguma termiņa pārbaudi pasei, labāko laiku, kad potēties pret ērču encefalītu, pastaigu mežā u.c.

Protams, nevar neminēt to, ka iedvesma smelta sajūtās par Latviju. Kā atzīst sastādītāji, plānotājs tapis, domājot par košajiem gadalaikiem, latviešu tradīcijām un mājām. Arī grāmatzīme ir Latvijas karodziņa lentīte, patriotiski noskaņotajiem šī būtu laba dāvana nākamajam gadam. Iespējams, ļoti vērtīga un mīļa dāvana tiem, kuri dzīvo ārpus Latvijas.

Nedēļu izkārtojums tradicionāls - kreisajā pusē datumi un vārda dienas, labajā - vieta pierakstiem. Plānotājā iekļautas 12 mākslinieku ilustrācijas, tās veidotas tā, lai vari "izvēdināt galvu" ilustrācijas krāsojot un papildinot. Laba alternatīvā tiem, kuriem patīk ķēpāties pierakstos. Pēdējā lapa ir uzlīmes, lai neaizmirstu par idejām, ballītēm, ceļojumiem, biļetēm, dzimšanas dienām - savi simboli, ko ielīmēt pie konkrētās dienas. 

Plānotājs ir ērts, vairāk paredzēts tiem, kuri daudz pārvietojas un kuriem patīk plānotāju izvilkt, piemēram, stāvot sabiedriskā transporta pieturā, lai pārliecinātos par adreses pareizību.

Jāuzsver, ka Latvijas nozīmīgo svētku, festivālu, notikumu saraksts ļaus neaizmirst piedzīvot Latvijā notiekošo.

“Sasniegt virsotnes” plānotājs

Jaunums ir arī plānotājs tiem, kuri vēlas sasniegt virsotnes. Šis dienu skaitītājs būs tieši laikā tiem, kuru dzīve ir plānu un notikumu bagāta, bet patīk, ja pamudina, uzmundrina, atgādina un pabaksta. Piemēram, pārbaudīt veselību. Jau pats nosaukums - par virsotņu sasniegšanu - mudina domāt par kalniem, kas jāgāž nākamajā gadā.

Vēl viens plānotājs - grāmata, taču tā svaru labi paskaidro tas, ka te padomāts par visu. Ir krāsas, teksti, vieta pierakstiem, impulsi iziešanai no savas komforta zonas un praktiski strukturēta plānošanas sadaļa, kurai pa vidu ievīta grāmatzīme.

Ir iespēja izvēlēties: seviešu (dzeltens) un vīriešu (tumši zils). Kā tie atšķiras? Ideja, izpildījums abiem ir līdzīgs, bet saturs katram savs. Abos ir pamudinājums būt veselīgākiem, vairāk sportot, kustēties, izaicināt sevi.

Te līdzīgi kā žurnālos, bet koncentrētā veidā, iespējams lasīt sabiedrībā zināmu cilvēku pieredzi un pārdomas, atziņas un, protams, ieteikumus mērķu sasniegšanai.

Krāsainās ilustrācijas un fotogrāfijas ļauj pasapņot par virsotnēm.

Plānotājam ir standartizēts izkārtojums: kreisajā pusē plāni, vārda dienas, bet labajā - pieraksti. Nav aizmirsts par kabatiņu teātra biļetēm vai sporta kluba apmeklējuma kartei. Padomāts arī par grafomāniem, jo pierakstiem vietas, cik vien uziet! Plānotāja beigās daudz tukšu lapu pierakstiem. Plānotājs koncentrēti piedāvā speciālistu padomus, treneru stāstus un aicina mazliet pabāzt laukā degunu no savas komforta zonas.

Puuka plānotājs “Divi tūkstoši 17”

Nesen paziņa vaicāja, vai ir kāds moderns, skaists, bet vienlaicīgi “normāls” plānotājs, kurā pie datumiem būtu klāt arī pulksteņa laiki, lai nav jāšvīkājas uz atsevišķām lapiņām. Šis plānotājs - debitants - noteikti tāds ir.

Puuka radījusi elegantu, melnbaltu (ar zeltītām detaļām), netradicionālas kvadrāta formas plānotāju. Tiem, kuriem svarīga oriģinalitāte un elegance - iepriecinās savdabīgi vijīgie fonti un skaistās fotogrāfijas katra mēneša iesākumā. “Divi tūkstoši 17” ir  plānotājs - grāmata, kurš būs vienlīdz parocīgs gan daudzbērnu māmiņai, gan studentam.

Atrodamas gan svētku dienas, gan vārda dienas, gan eleganta grāmatzīmīte. Katra mēneša sākumā ir balta lapa, uz kuras var saplānot veicamos darbus un galvenos atskaites punktus.

Piestrādāts ne tikai pie oriģinālā dizaina, bet arī satura.

"Mans pienesums ir svētku dienu apraksti, paskaidrojumi. Vēstures grāmatās notikumi ir plaši un gari aprakstīti, bet es esmu centusies svarīgāko pateikt trijās rindiņās," stāsta sastādītāja Dace Dosberga.

Izpētot plānotāju, varu secināt, ka papīra kvalitāte un cietie vāki neliks vilties tiem, kuri regulāri savu piezīmju grāmatu nēsā līdzi, nevērīgi iemet velosipēda groziņā un mēdz apliet ar kafiju. Galvoju, ka septembrī nebūs jāmeklē abpusējais skočs.

Šis ir tas plānotājs, ko ik pa laikam (arī pēc daudziem gadiem), gribēsies izvilkt no grāmatu plaukta, lai atcerētos, kādas bijušas domas vai darbi 2017.gadā.

MYPRINT plānotājs

Patīkams pārsteigums gada nogalē ir MYPRINT radītais plānotājs. Pirmais, ko pamanu, ir interesantais nedēļas izkārtojums. Tas aizņem atvērumu, taču savdabīgi nodalītās līnijas ļauj citādāk un nestandarta veidā veikt ierakstus.

Patīkami pārsteidz arī it kā nejaušā un neuzbāzīgā krāsainība dažās izvēlētajās nedēļās. Katra mēneša iesākumā jauna fotogrāfija. Krāsains, inovatīvs un parocīgs plānotājs, kura toņi un izkārtojums patiks tiem, kuri sapulcēs veic pierakstus, kuri mīl darāmo darbu sarakstus un krāj svarīgus niekus, ko iespējams ērti salikt kabatiņā plānotāja sākumā vai iekšpuses kabatiņās.

Ne maznozīmīgi - plānotāju apvij gumija. Būtiski - ir arī vieta pildspalvai. Svinamie datumi nebūs jāatceras no galvas, tie atrodami plānotājā.

Plānotājā ir atrodami arī mazi, patīkami pārsteigumi - kartītes, uzlīmes, krāsainas lapas. Interesanti arī tas, ka var iegādāties ar gatavu dizainu, divās variācijās - gaišā vai melnā, vai arī veidot noformējumu pašam myprint.lv mājaslapā. 

Plānotājs ir veidots tā, lai katrs pats varētu būt sava plānotāja dizainers, tas nozīmē, ka iekšlapas tiek stiprinātas ar dzelzs riņķiem un tās iespējams izņemt, pielikt klāt jaunas - veidot pēc savām sajūtām un gaumes. 

Viens no galvenajiem plusiem - viegls un elastīgs! Plānotājs ir kvalitatīvs, ļoti viegls, elastīgs un ar patīkamu papīru, dizainu.

Benji Knewman un “Mākslai vajag telpu” mākslas plānotājs

Plānotājs ir patiesi praktisks un veidots gudri – lokans (ja gribas ieņurcīt lielā kabatā vai mazā somā), kvalitatīvs, viegls. Apvākojums mīļi atgādina par skolas laiku, kad burtnīcas un grāmatas bija jāievāko.

Līdzīgs caurspīdīgs apvākojums arī šim plānotājam, taču tam ir vairāki praktiski iemesli - viens, protams, 12 mēnešu garumā nenoķēpāt skaisto dizaina vāku, otrs, izmantot iekškabatas malas, liekot iekšā čekus un biļetes, un visbeidzot - šis plastmasas vāciņš ļauj pēc vēlmes vai garastāvokļa nomainīt vāku - tas ir abpusējs. Var izvēlēties melnu vai baltu krāsu. Plānus un darbus var praktiski sarakstīt katras dienas ailitēs.

Daudzi jau skaisto plānotāja tapšanas stāstu būs dzirdējuši, jo publicitātes šim plānotājam netrūkst. Sadarbojoties grāmatžurnālam Benji Knewman un fondam „Mākslai vajag telpu“, radīts mākslas plānotājs ar divpadsmit latviešu mākslinieku darbiem. Kamēr Latvijas modernās mākslas muzejs vēl nav ieguvis taustāmas aprises, plānotājā iekārtota izstāde.

Divpadsmit gleznas nodrukātas kā pastkartes. Tās ir viegli izplēšamas no plānotāja, lai nosūtītu adresātam un vestu Latvijas mākslu pasaulē. Uz tām redzami Borisa Bērziņa, Andra Eglīša, Ausekļa Baušķenieka, Bruno Vasiļevska, Rudītes Dreimanes, Džemmas Skulmes, Jāņa Pauļuka, Miervalža Poļa, Ingas Melderes, Jura Dimitera, Vijas Maldupes un Frančeskas Kirkes darbi, kas papildināti ar tematiskiem šķirkļiem no Benji Knewman virtuālās latviešu valodas vārdnīcas.

Jāatzīst, ka sirsnīgā vārdnīca mani patiesi uzrunāja gan ar ideju, gan izpildījumu - “niķītis”, ''ilgoties”, “klusums” u.c. Tas jums jāapskata pašiem . Šī „vārdnīca” pieejama arī valkājamā formātā – kā džemperi ar uzrakstiem “Ilgoties”, “Klusums”, “Mamma”, “Niķītis” un “Vasara”. 

Jautāta, kas ir īpašākais šajā plānotājā, Agnese Kleina atbild: “Īpašākās ir pastkartes. Ļoti vienkāršs veids, kā nest pasaulē Latvijas mākslu. Kā arī, protams, pašiem ielūkoties mūsu mākslinieku darbos".

“Dienrādis 2017” (Katram savu tautastērpu)

Pirms lasīt tālāk, noskatieties šim dienrādim veltīto videoreklāmu. Iespaidīgi, ka plānotājam radīts kvalitatīvs videotīzeris.

Nešaubīgi, tuvojoties simtgadei, dienas un mēnešus patīkami skaitīt, apzinoties un ikdienā dzīvojot kopā ar latviešu mantojumu. Šis ir jau otrais dienrādis, jāsaka godīgi, ceru, ka būs arī turpinājums.

Uz dienrāža melnā vāka mirdz zeltaina saule, bet iekšpusē iekļauti arheoloģisko tērpu apraksti.

Tie saistīti ar arheoloģisko tērpu valkāšanas laika vēsturisko fonu un sadzīvi – pārtiku, tirgošanos, ieročiem un darbarīkiem, rotaļlietām un traukiem, kā arī rotām, tekstilmateriālu apstrādi un ornamentiem.

Kā norāda šī plānotāja izdevējs Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC): "Plānotāja veidošanā piedalījušies Latvijas izcilākie tautastērpu eksperti, pētnieki un entuziasti." Ja dizaina žurnālisti ik pa laikam sūdzas par nemākulīgu tautiskuma izmantošanu visos iespējamos veidos, tad šī ir tā reize, kad pārmetumiem nav vietas. "Dienrādis" ir ne tikai tautisks, bet arī gaumīgs un moderns.

Mazliet satrauc patīkami zīdanais vāks, kurš, manuprāt, pēc pāris mēnešiem būs krietni cietis no pirkstu nospiedumiem. Viens no galvenajiem plusiem - patiesi ietilpīgais plānotājs ir viegls, pateicīgs līdzi nēsāšanai. Piezīmēm un plāniem domātās lapas mijas ar informāciju par arheoloģiskajiem tērpiem, kas ikdienā atgādinās par mūsu saknēm un paražām.

Atgādinājums tiem, kuri nezina par LNKC projektu - “Katram savu tautastērpu” ir iekļauts Latvijas valsts simtgades svinību programmā. Latvijas valsts simtgades svinības notiks laikā no 2017.gada līdz 2021.gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir „Es esmu Latvija”, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Šis noteikti ir plānotājs ar pievienoto vērtību - kvalitatīva ikdienas kalendāra un pētnieciskā darba apvienojums. Labs veids, kā izglītot par mūsu tautas mantojum.

Radošā muzeja plānotājs, kas veltīts Himzelam 

Sapņotāji, vēstures mīlētāji un ceļotāji, ja vēlaties ko stilīgu un melnbaltu – jau ceturto gadu domnīca "Creative Museum" sadarbībā ar dizaina biroju "H2E" izdod koncepta plānotāju. Šoreiz tas veltīts Nikolausam fon Himzelam (1729–1764). Viņš bija Rīgas ārsts, enciklopēdists, ceļotājs un kolekcionārs, kura vārdā nosaukts pirmais sabiedriskais muzejs Baltijā. Diezgan interesanta ideja - iedvesmoties no Himzela Eiropas ceļojumu apraksta manuskripta.

Tam par iemeslu fakts, ka 2017.gadā apritēs sešdesmit gadi kopš Romas līguma, kas iezīmē preču, pakalpojumu, kapitāla un personu brīvu pārvietošanos vienotā Eiropas tirgū. Plānotājā izcelti Himzela ceļojumu 12 pieturas punkti, kur var lasīt vietas un cilvēku raksturojumu. Romantiski un asprātīgi Dženovas, Romas, Londonas, Vezuva, Venēcijas, Amsterdamas, Turīnas, Upsalas, Bāzeles, Vīnes, Avinjonas un Pēterburgas apraksti un iespaidi. 

Atšķirībā no iepriekšējā gada, plānotāju necaurvij spirāle. Manuprāt, tas ir ieguvums. Patīkama kvalitāte manāma gan papīra, gan dizaina, gan iesiešanas izvēlē.

Interesants vāka noformējuma ideja - tas jums jāizpēta pašiem. Atzīšos, ka šis noteikti ir mans favorīts no visiem “Creative Museum”  līdz šim izdotajiem plānotājiem. Tiesa, plānotāja pēdējās lapās nav kabatiņas/aploksnes, taču to aizstāj elastīga gumija, kas to "aizslēdz". Tāpēc vecas kinobiļetes var droši glabāt starp lapām.

Šo plānotāju var dāvināt ārzemju draugiem, jo tas ir angļu valodā. Laika plānošanai un pierakstiem te atvēlēta diezgan plaša vieta, jo nav minētas ne vārda dienas, ne citas svinamās dienas. Katrai nedēļai veltīts viens atvērums. Izdzēsts viss liekais, kas veido informatīvo piesārņojumu.

Informācijas vieglums saskan ar plānotāja vieglumu - tā svars patīkami pārsteigs tos, kuri nevēlas līdzi nēsāt smagas somas un grāmatas.

Katru nedēļu var pierakstīt pilnu lapu, plus vēl beigās vieta piezīmēm. Ar šo plānotāju noteikti var ceļot un veikt savas piezīmes, iespējams, kļūstot par nākamo Himzelu, ko citēs un vizualizēs pēc 300 gadiem.

ISSP plānotājs 2017. gadam

Ja patīk laikmetīgā fotogrāfija un askētiska vieta rokrakstīšanai, kurā pieejami nedēļu atvērumi ar daudzveidīgu stilu un ietekmju fotogrāfijām, tad šis plānotājs ir tas, ko meklē.

Tāpat kā pati organizācija ISSP (International Summer School of Photography), arī plānotājs ir starptautisks. Viss lasāmais ir angļu valodā – tur neatrast informāciju par vārdadienām vai latviešu gadskārtu svētkiem.

Tas nozīmē - ja gada nogali vai sākumu svinēsi ārpus Latvijas - laba dāvana mākslinieciskiem ārzemju draugiem. Ticu, ka viņi to novērtēs.

Labas drukas un kvalitātes fotogrāfijas vienmēr līdzi somā un uz galda sapulcēs. Plānotājā ir vieta piezīmēm, laika zonu karte, izmēru, svara un temperatūras konvertāciju špikeris. Vietas piezīmēm ir maz, taču pietiekami, lai ieskicētu galveno. Esmu notestējusi, ka diezgan daudz var pierakstīt brīvajās lapās un baltajos laukumos ap fotogrāfijām.

ISSP plānotāju izdod jau piekto gadu, tas nozīmē, ka plānotājos kopumā publicētas jau 265 fotogrāfijas! Par to uzslava ISSP! Plānotāja 53 nedēļu atvērumus rotā oriģināli ISSP 2016 starptautisko dalībnieku darbi, kas tika prezentēti ISSP noslēguma izstādē Kuldīgā.

Šogad ISSP piedalījās fotogrāfi no 25 pasaules valstīm. Pēc pieredzes varu teikt, ka plānotājam piemīt vērā ņemama izturība – ne lietus, ne somiņas kultūrslānis nekaitē plānotāja izskatam tā, ka to nevarētu saglābt. No ISSP arvien gaidu aploksnīti beigās, kur glabāt svarīgos niekus. Šogad patīkams svaigums ir nedaudz mainītais dizains un atsevišķa vieta katra mēneša galveno darbu apskatam plānotāja ievadā.

Mākslas galerijas "Istaba" dienasgrāmata 2017. gadam

Tiem, kuriem patīk klasiskas vērtības un gribas izmantot jau ierastu plānotāji, iesaku mākslas galerijas "Istaba" dienasgrāmatu. Tajā māksliniece Linda Lūse apkopojusi mākslas darbus, kas bija skatāmi mīlīgajā Baronielas galerijā 2016. gadā.

Katra atvēruma melnbalto nedēļu papildina koša, glancēta lapa ar mākslas darbu. 

Katru nedēļu cits stils un krāsas.

Sākot no Elitas Patmalnieces gaiļiem, līdz Vīlipsona  savdabīgai sejas skulptūrai. Lindas Lūses radītais savdabīgais "Istabas" stils padara šo plānotāju par tiešām oriģinālu pierakstu vietu.

Cietie kartona vāki un spirāle ļauj plānotāju stabili novietot uz galda, lai veiktu ātrus ierakstus, runājot pa telefonu. Lapas pašas nepāršķiras, kamēr piezīmju grāmata atstāta bez pieskatīšanas.

Jāpiebilst, ka vietas rakstīšanai ir maz un jārēķinās, ka pierakstīt var tikai laikus, adresi un vietu, eksistenciālas pārdomas būs jāatstāj citur.

Piemērots biroja darbiniekiem, kuru ikdiena ir galds un dators. Šis nav ērtākais plānotājs līdzi nēsāšanai, taču ir pietiekami parocīgs, lai to ņemtu ceļojumos un rādītu paziņām, kādi mākslas darbi top Latvijā, cita starpā - šī būtu laba dāvana ārzemju draugiem, jo mēneši un dienas pierakstīti angļu valodā.

Iegādājoties šo plānotāju, rodas sajūta, ka kļūsti par daļu no galerijas "Istaba" kopienas; Didža Grodza fotogrāfijās var meklēt paziņu sejas (to, starp citu, arī vienmēr cītīgi izpētu). Plānotājs atgādina, ka ik pa laikam vērts tur iegriezties, lai aplūkotu jaunākās mākslas izstādes vai nopirktu košus nieciņus. "Istabas" dienasgrāmata patiks tiem, kuri novērtē Latvijā radītu mākslu. 



Nešaubīgi, ir vēl virkne manis neapskatītu plānotāju, skaistu kalendāru, blociņu, tipveida plānotāju, korporatīviem logo nosētu piezīmju grāmatu un vienkārši tabula rasa bloknotu, kur fiksēt savus 2017. gada notikumus!

Lai pierakstiem un idejām bagāts 2017.gads – ar plānotāju vai bez tā!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti