Elīnas Kalniņas koka dizains – skandināvu minimālisms latgalietes izpildījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Filigrānu koka dizaina priekšmetu un funkcionālu dekoratīvu trauku izgatavošana ir balvēnietes Elīnas Kalniņas aizraušanās, kas pamazām pārtop biznesā.

Elīnas Kalniņas koka dizains
00:00 / 04:30
Lejuplādēt

„Viena lieta, ar ko mēs darbojamies, ir trauki, kas ir izmantojami gan dekoratīvi, gan funkcionāli, kas spēj būt skaisti un tajā pašā laikā viņos var uzglabāt gan augļus, gan svecītes, gan citas lietas, ko mēs redzam, - dekoratīvos ziedus vai lietussargus. Otra lieta, kas mums populāra, ir krūzīšu un šķīvju paliktnīši,” stāsta Elīna.

Jaunā uzņēmēja, kas apbur ar savu smaidu, pirmajā mirklī šķiet, ka te, Balvu pilsētas pievārtē, kur urbānā vide mijas ar lauku klusumu, nemaz neiederas, bet viņa ar vīru te atradusi savu miera ostu.

„Man patīk daba, es tāds īstais pilsētnieks nemaz nevarētu būt. Dzīvojot gan Valmierā, gan Rīgā, man pietrūka dabas miera. Radās iespēja pārcelties uz dzīvi laukos, un ne mirkli nešaubījos par sava lēmuma pareizību. Balvos ir iespējas radīt un realizēt radošas idejas. Tā kā pēc dabas esmu māksliniece, man patīk radīt un realizēt sevi visdažādākajās mākslinieciskajās formās, un šobrīd tās ir „Benorse” - koka interjera lietas, kur šobrīd arī veiksmīgi realizējos,” turpina Elīna.



Koka dizaina priekšmetu radīšana pie Elīnas atnākusi nejauši, vēloties radīt savai guļbūves mājai pašas izsapņotos, ideāli iederīgos interjera priekšmetus, iedvesmojoties no dabas un neizmantojot līmi.

„Principā es šo ideju pārmantoju no sava brāļa, un viņa sākotnējai hobijs nu pāraudzis hobijbiznesā.

Mums ir ļoti tuva skandināviskā minimālistiskā, gaišā doma un mēs cenšamies šos produktus radīt vieglus un gaisīgus. 

Tātad sākumā mēs ņemam šo finiera plāksni, vektorgrafikā uztaisām dizainu, ko pārnesam uz lāzeri, savukārt jau lāzers izgriež tādu apdegušu formiņu, kuru apstrādājam un pulējam ar smilšpapīru. Tas viss ir roku darbs. Katra detaļa balsta viena otru un nav nepieciešama līme vai nagla, jo mēs izmēru izveidojam tik perfektu, lai viņš savstarpēji balstītos. Šajā vidē, kur tik daudz ir plastmasas, mūsu koks neizskatās ne smagnēji, ne vecmodīgi, bet viegli un moderni,” uzsver Elīna.

Attīstot savas uzņēmējas zināšanas un prasmes Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotā konkursā „Laukiem būt”, Elīna Kalniņa pozitīvi un apņēmīgi raugās nākotnē.

„Nākotnē raugos ļoti cerīgi, jo pirmie trīs mēneši veiksmīgi nostrādāti, viss darbojās ar uzviju, ar jaunām idejām, ar jauniem pasūtījumiem. Man nav mērķa pelnīt miljonus, bet to, ko esmu ieguldījusi, atpelnīt es varu, un pagaidām mani tas apmierina,” norāda uzņēmēja. 

Koks visos laikos cilvēkiem ir bijis tīkams, izstarojot siltumu un radot mājīgumu, un Elīna Kalniņa pierāda, ka tas mūsdienās var būt arī ļoti moderns interjera papildinājums, kas radīts, ar lāzera staru griežot bērzu Balvu novadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti