Kultūras ziņas

"ME&MO" – Ērika Vilsona romāns par teātri

Kultūras ziņas

Rīgas svētki – 2020

Gunta Laudera Ēdenes dārzs

Ēdenes dārzs kā visa dzīvā sākums – atklāta rotu mākslinieka Gunta Laudera personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viens no zināmākajiem rotu dizaineriem Latvijā Guntis Lauders galerijā “Apsīda” atklājis savu personālizstādi “Ēdenes dārzs”.

Laudera mākslinieciskais rokraksts veidojies vairāku gadu pieredzē, bet viņa īpašais stils izceļas un ir atpazīstams starp daudziem citiem rotu dizaineriem.

Savu rotu dizainā mākslinieks izmanto izturīgus un ilgtspējīgus materiālus, rotām īpašu raksturu piešķir senu dabas materiālu neparastās faktūras.

Guntis Lauders kā noteiktu savas daiļrades atskaites punktu personālizstādes veido ik pēc pieciem gadiem. Formas eleganci un izsmalcinātību, mākslinieks papildina ar dabas formām, smalkām detaļām un faktūrām. Izstādes nosaukums “Ēdenes dārzs” izvēlēts tā plašās nozīmes un simbolikas dēļ, kas apzīmē visa dzīvā pirmsākumu. 

Manā izstādē var redzēt putnus un stilizētas puķu vāzes, kokus. Faktiski tas darbs arī tapa kā tāda Ēdenes dārza sazarota upe. No sākuma tapa divi putni, tad aizgāja tālāk zilā ahāta grupa, kas arī simbolizē ūdeni un upes plūdumu,” stāsta mākslinieks.

Kā galveno iedvesmas avotu Ēdenes dārza tematikai rotās, Lauders min renesanses kultūras dzimtenes Florences apmeklējumu pirms gada. Viņa radīto gredzenu, piespraužu, kaklarotu, aproču un auskaru materiāli ir sudrabs, zelts, dārgakmeņi un dzintars. Autoram īpaši raksturīgs ir melnkoka un mamuta ilkņa melnbaltā kontrasta klasisks savienojums. Atšķirīgus motīvus rotās veido līdz šim neizmantoti jaunatklāti materiāli – piemēram, pārakmeņojušies koraļļi.

Ja mākslinieks ir atradis savu veidolu, tad grūti aiziet no tā projām. Bet protams, man izmainās krāsu attieksme. Es pagājušo gadu atklāju vienā akmeņu mesē šo materiālu un man liekās ļoti interesants un fantāziju raisošs. Zivis man ir monohromas bāzē, bet apkārt ir krāsaini un dulli akmeņi, kas it kā atdzīvina to visu,” atzīmē Lauders.

Līdzās mirdzošām un dažādām eksotiskām putnu, zivju, augu un puķu formām rotās, izstādē eksponētas arī Gunta Laudera zīmētās rotu skices. Izstāde “Ēdenes dārzs” galerijā “Apsīda” būs skatāma līdz septembra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti