Doma laukumā būs skatāma Venēcijas arhitektūras biennāles instalācija «Pārtrauktie savienojumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” programmā no 4. līdz 6. septembrim Rīgā, Doma laukumā, būs skatāma 17. Venēcijas arhitektūras biennāles Latvijas ekspozīcijas instalācija “Connections Interrupted” (“Pārtrauktie savienojumi”), informēja projekta vadītāja Austra Bērziņa.

Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē nākamgad Latviju pārstāvēs arhitektu birojs NRJA (“No Rules Just Architecture”) ar ekspozīciju "It’s not for you! It’s for the building".

Globālās pandēmijas dēļ Venēcijas biennāle ir pārcelta uz 2021. gadu, kas padara par iespējamu transformētas instalācijas izstādīšanu Latvijā pirms starptautiskās biennāles.

Latvijas paviljons Venēcijas biennālē apspēlēs indivīdu un sabiedrības neviennozīmīgās attiecības ar tehnoloģijām arhitektūras kontekstā. “Lai arī tehnoloģijas ir mūsu galvenais instruments cīņā ar klimata krīzi, tās var radīt arī neparedzētas problēmas. Paviljons pievērsīsies cilvēku pretestībai pret jaunajām tehnoloģijām kā aktuālai laikmetīgās arhitektūras parādībai,” uzsver autori.

Mūsdienu kultūras forumā “Baltā nakts” ekspozīcija tiks izstādīta transformētā veidolā, reaģējot uz globālo pandēmiju. Instalācija “Connections Interrupted” (“Pārtrauktie savienojumi”) vairākos līmeņos pievēršas pandēmijas izraisītajai distancei – starp indivīdiem, mājām, pilsētām un valstīm. “Attālināta darba un sociālās distancēšanās apstākļos cilvēki ir spiesti izolēties savos mājokļos, kur ar tehnoloģiju palīdzību pastarpināti tiek veidota saikne ar pārējo pasauli. Fiziskās saiknes ir aizstājuši digitāli signāli. Atrauta no pārējās pilsētas, dzīvojamā vide ir pieredzējusi funkcionālu un emocionālu pārblīvēšanos.

Lai arī pandēmijas apstākļos mūsu mājokļi ir bijuši izolēti cits no cita kā vientuļas salas, digitālie risinājumi tos ir padarījuši caurredzamus, sapludinot robežas starp privāto un publisko telpu.

Tajā pašā laikā pandēmija ir kalpojusi par atgādinājumu vispārzināmai patiesībai – pilsētas nav tikai atsevišķu ēku sakopojumi, bet gan savstarpēji savienojumi, kas Covid-19 vīrusa izplatības laikā tika pārrauti,” skaidro autori.

Instalācija trīs vakarus – no 4. līdz 6. septembrim – būs apskatāma Doma laukumā: 4. septembrī no pulksten 21.00 līdz 00.00, 5. septembrī no pulksten 21.00 līdz 02.00 un 6. septembrī no pulksten 21.00 līdz 00.00.

Paralēli apskatāma arī Latvijas paviljonam veltīta izstāde “MAD Arhitektūras telpā” Elizabetes ielā 2, 438. kabinetā, kas ir atvērta katru dienu līdz 5. septembrim no pulksten 10.00 līdz 19.00.

Instalācijas “Connections Interrupted” autori ir NRJA (No Rules Just Architecture), audio dizainu veidojis Gatis Ziema. Atbalsta: Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Rīgas dome.

Latvijas dalību Venēcijas arhitektūras biennālē organizē un atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas paviljona komisārs ir Jānis Dripe, projekta kuratori 2021. gadā ir Uldis Lukševics, Elīna Lībiete, Ivars Veinbergs, Ieva Lāce-Lukševica, Zigmārs Jauja, Inga Dubinska un Līga Jumburga. Projekta vadītāja Austra Bērziņa.

Par Venēcijas biennāles 17. Starptautisko arhitektūras izstādi:

Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākā un prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē, tā tiek rīkota reizi divos gados. Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada, un nākamajā gadā tā piedalīsies devīto reizi.

Venēcijas 17. starptautiskās arhitektūras biennāles kurators ir arhitekts, profesors un vairāku grāmatu autors Hašims Sarkis (Hashim Sarkis), kurš savā uzsaukumā aicināja dalībniekus atbildēt uz jautājumu "How will we live together?" ("Kā mēs kopā sadzīvosim?"). Savā vēstījumā Hašims Sarkis mudina arhitektus domāt par arhitektūras un urbānās vides nākotnes modeļiem – kā sadzīvot politisko un ģeogrāfisko atšķirību, ekonomiskās nevienlīdzības un migrācijas kontekstā. Venēcijas arhitektūras biennāle norisināsies no 2021. gada 22. maija līdz 21. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti