Kultūras rondo

Kultūras norišu sastrēgums: mēneša notikumu apskats

Kultūras rondo

Vēlas stiprināt muzejus un bibliotēkas ilgtspējīgas attīstības jautājumos

Dizaina pastaiga. Kā publiskas vietas padarīt epidemioloģiski drošas ar dizaina metodēm

Dizains ir process. Otro gadu pēc kārtas Rīga notiks Dizaina pastaiga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

1. oktobrī Rīgā gaidāma Dizaina pastaiga. Tās piecos pieturpunktos tādas tēmas kā izglītība, publiskā telpa, pilsētvides plānošana un droša darba vide, tiks skatītas kontekstā ar Covid-19 radītajiem izaicinājumiem. Savā radošajā darbībā un vidē ielūkoties aicinās ne tikai dizaina biroji. 

“Dizains ir process, tā ir darbībā. Tas nav lietvārds, tas nav tikai skaists iepakojums. [..] Dizains var ietekmēt, kā tiek pieņemti lēmumi, man kā cilvēkam ienākot telpā, pieņemsim – uz kuru pusi es intuitīvi došos vai nedošos, vai es masku uzvilkšu pirms ieejas telpā. Es viņu uzvilkšu tad, ja man dizains palīdzēs neuzkrītošā veidā atgādināt, ka šeit ir masku uzvilkšanas zona, un tamlīdzīgi,” dizaina būtību Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” atgādina biroja "H2E" līdzdibinātāja un vadošā dizainere Ingūna Elere. 

Dizaina pastaigas organizatori "SEGD Riga Chapter" un dizaina birojs "H2E" 1. oktobrī aicina meklēt atbildes mūsdienu situācijai – kā ar dizaina palīdzību organizēt visdažādāko nozaru vidi un procesus, lai mazinātu pandēmijas ierosinātus ekonomiskus un emocionālus zaudējumus. 

Nenoliedzami viena no nozarēm, kurai uz šo vaicājumu atbilde jārod jo īpaši strauji, ir izglītība. 

Mācību procesa dizainam jāaptver ne vien noteiktas mācību metodes, satura elementus, bet pašreizējos nenoteiktības apstākļos arī pāreja no fiziskas vides digitālā, 

skaidro izglītības uzņēmuma "Lielvārds" vadītājs Andris Gribusts. Dizaina pastaigā viņš "Lielvārds" kompetences centrā vadīs semināru “Mācību procesa dizains Covid pasaulē”. 

Savu pieredzi lekcijās, diskusijās, darbnīcās nodos arī muzeja speciālisti no Raiņa un Aspazijas mājas, interjera salona "Krassky" vadītājs un gaismu arhitekts, "ALPS" ainavu darbnīcas arhitekts, pilsētplānotājs un vēl citi. Kas jo īpaši svarīgi – tas notiks viņu pašu darba telpās. “Dizaina pastaiga ir domāts kā pasākums, kurā mēs aicinām cilvēku piesēsties pie viena galda ar visiem šīs telpas lietotājiem. [..]

Mēs ļoti aicinām izmanot šo iespēju, ka Dizaina pastaigas dalībnieki nesavtīgi atver savas mājas durvis un dalās savā pieredzē, metodēs, neslēpjot tās,” uzsver Elere.

1. oktobrī taps arī notikuma videoieraksts, ar kuru organizatori pēcāk sola dalīties.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti