Dienas ziņas

Eiropas kristīgo motociklistu saiets Zaļeniekos

Dienas ziņas

LVRTC un NEPLP pēta TV un radio apraidi pierobežā

Siguldā norisinās MAD starptautiskā dizaina vasaras skola

Dizaineri meklē iespējas vairāk izmantot dabīgus materiālus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pārapdzīvotība pilsētās, ēdiena trūkums mazāk attīstītos reģionos, liels pārtikas atkritumu apjoms – tās ir dažās no problēmām, kurām iespējamos risinājumus meklē arhitekti, dizaineri un citu tehnisku profesiju pārstāvji no visas pasaules. Jau nedēļu Siguldas Jaunā pils pārvērtusies par radoši industriālu centru un tajā top laikmetīgas mākslas objekti un instalācijas. 

Iša ir indiete, kas dzīvo Anglijā. Latvijā viņa ir pirmoreiz un ir pārsteigta gan par materiālu daudzveidību, gan par šeit pieejamo ekoloģiski tīro ēdienu, kas izaudzēts Siguldas novada saimniecībās. Tāpēc viņas grupa radījusi ideju par nelielu vietu pilsētā, kur ikviens varētu smelties spēku no dabas.

“Šī instalācija domāta, lai pilsētniekiem dotu vietu pie dabas, šajā aplī cilvēks varēs apsēsties un tam apkārt būs ārstnieciskie augi. Es ikdienā strādāju tikai pie datora, esmu grafiskā dizainere, bet man patīk pamēģināt darbu ar materiāliem, darīt kaut ko ar rokām,” norāda dizaina vasaras skolas dalībniece no Anglijas.

Kopumā šeit, MAD starptautiskajā dizaina vasaras skolā, darbojas 30 studenti no dažādām valstīm, tostarp Korejas, Austrālijas, Kanādas, ASV, Nīderlandes, Polijas, Latvijas un citām.

Ar studentiem strādā 10 lektori no pasaulē zināmām dizaina studijām.

“Protams, tas nenotiks desmit gadu laikā, bet varbūt, ka arī notiks, kad nebūs mums šī pārtika,” saka starptautiskās dizaina vasaras skolas direktore Liene Kuplā. “Ja mums šobrīd tas neliekas nekas īpašs, jebkuram no mums ir mazdārziņš, mēs aizejam un apēdam burkānu vai kartupeli, tad mēs paredzam, ka nākotnē, kad attīstās lielpilsētas, pārapdzīvotība, tad pārtika tiešām kļūs par lielu problēmu,” klāsta Kuplā.

Darbnīcās iesaistījušies arī vietējie amatnieki un lauksaimnieki, kuri ārvalstu studentiem prezentē tradicionālās pārtikas ražošanas metodes un palīdz ar izejmateriāliem instalāciju tapšanā.

“Mēs cenšamies savienot maksimāli naturālus objektus. Piemēram, mālu ir diezgan viegli savienot ar 3D printētu objektu, kas tīri no askētiskā viedokļa izskatās tīri interesanti,”

bilst starptautiskās dizaina vasaras skolas laboratorijas vadītājs Toms Lucāns.

Vienā no darbnīcām ar 3D printeri top kas līdzīgs pārnēsājamām diedzētu graudu kastītēm, kuras būs savienotas kaklarotā. Viens no mērķiem ir parādīt, ka amatnieku roku darbs ir savienojams ar industriāli ražotiem elementiem.

Nedēļas laikā tapušie objekti un instalācijas būs apskatāmas izstādē Siguldas Jaunajā pilī. Šī ir viena no pēdējām aktivitātēm Siguldas Jaunajā pilī pirms tās rekonstrukcijas. Atjaunošanas darbi jau pakāpeniski sākti pārējām ēkām Siguldas pils kompleksā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti